Dodaj do ulubionych

biszkopt z bita smietana i galaretka

30.08.06, 10:01
witam wszystkich w deszczowy dzien
Mam bita smietane i galaretke chce zrobic biszkopt i bita smietane i
galaretke pokrojona w tej bitej smietanie i przelozyc tym biszkopt ale jak
mam zrobic zeby mi ta bita smietana nie wyplynela z gory dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • amoniaaa Re: biszkopt z bita smietana i galaretka 30.08.06, 10:14
      no chyba najlepiej zrobić ją z żelatyną....
    • mariola233 Re: biszkopt z bita smietana i galaretka 30.08.06, 10:15
      jeszcze jedna chodzi mi oto aby ubic smietane mam sniezke galaretke pokroic w
      kostke to wymieszac z bita smietana i zeby to nie wyplywalo z biszkoptu to co
      mam zrobic?
      • mariola233 Re: biszkopt z bita smietana i galaretka 30.08.06, 10:15
        a ile tej zelatyny?
        • Gość: Gośka Re: biszkopt z bita smietana i galaretka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:20
          na 1/2l śmietany 2 łyżeczki czubate rozpuszczone w 1/4 szklanki gorącej
          wody,oczywiście dodajesz chłodne.
      • Gość: gabi9917 Re: biszkopt z bita smietana i galaretka IP: *.tvtom.pl 30.08.06, 16:13
        Ja biore 2 śnieżki,3 łyżeczki żelatyny,1/2szkl.gorącej wodyUbijam śnieżkę dodaję
        tęzejącą,rozpuszczona w 1/2szkl.gorącej wody.Mieszam i dodaję galaretkę
        pokrojona w kostkę.Galaretkę rozpuszczam w mniejszej ilości wody.Wstawiam do lodówki
    • muscovado Re: biszkopt z bita smietana i galaretka 30.08.06, 10:31
      śnieżke? To chyba nie jest dobry pomysła. Kup śmietane 36% (np. z Łowicza) i
      schłodzoną ubij ją porządnie z cukrem pudrem (ja daje ok. 4 łyzki na 0,5l
      śmietany, możesz tez dodac cukier waniliowy), ubijaj powoli, mikser na niskie
      obroty.
      Bedzie sztywna jak krem do tortów i bardzo puszysta. Nie wypłynie.
      • Gość: Gośka Re: biszkopt z bita smietana i galaretka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 11:08
        a ja mam złe dośwadczenia ze smietaną 36% nigdy nie umię jej ubić tak jak
        30%,zawsze wychodzi mi jakby utarte masło;-((
      • Gość: mika Re: biszkopt z bita smietana i galaretka IP: *.acn.waw.pl 30.08.06, 20:39
        A jak sie ubje na szybkich obrotach to co sie stanie? Jak roznica miedzy
        obrotami?????
        • Gość: Janka Re: biszkopt z bita smietana i galaretka IP: *.enterpol.pl 30.08.06, 22:40
          Zrezygnuj ze śnieżki.To się do ciasta w ogóle nie nadaje.
        • muscovado Re: biszkopt z bita smietana i galaretka 31.08.06, 08:34
          na szybkich obrotach też się ubije,
          ale z moich doświadczeń wynika, że ubita na wolnych obrotach jest bardziej
          kremowa, taka właśnie do tortu.
          A jak dam czadu ;) to wychodzi trochę mniej zwarta konsystencja, bardziej do
          deserów... Nie wiem, może to kwestia mojego robota kuchennego? Ale tak to u
          mnie wygląda.
          :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka