Dodaj do ulubionych

jak zrobic lasagne ,ale pyszne?

01.09.06, 18:58
wciąz mi sie nie udaje,gdy gotuje makaron,potem mi sie rozwala,jaki farsz
najlepszy,chodzi o pomidorowy z mieskiem,dzieki
Obserwuj wątek
    • anula_a Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 01.09.06, 21:33
      hmmm... pyszne to zależy od gustu konsumującego, bo lasagne może być mięsne,
      warzywne...
      ja zazwyczaj robię z mięsa mielonego z sosem beszamelowym - uwielbiam tą
      leciuteńko zapieczoną z wierzchu skórkę,
      teraz w sezonie dorzucam do mięsa grzyby - mogą być suszone, mogą być świeże,

      posiadam też własny patent na to, aby lasange nie rozpadało się - blaszkę w
      której je piekę wykładam papierem do pieczenia, papier przylega pięknie do
      boków lasagne,
      ale najważnieszje jest to, że po upieczeniu lasagne nie wyjmuję od razu z
      piekarnika, pozostawiam na ok 10 minut w wyłączonym lekko uchylonym piekarniku
    • osmanthus Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 02.09.06, 03:33
      Lasagna z ricotta (proporcje na 6 osob) PYCHA!

      Skladniki:
      Lasagna (ja uzywam San Remo Oven Ready Large Instant Lasagna)
      Lyzka masla
      1 posiekana cebula
      1 zabek czosnku (zmiazdzony)
      400g chudego (diet) mielonej wolowiny
      5 lyzek pasty pomidorowej
      2x 400g puszka pomidorow (pelati) posiekanych
      sol/pieprz/cukier/ziola do smaku
      szklanka wody
      500g ricotty
      250g posiekanej szynki (opcjonalnie - ja nie uzywam)
      250 startej mozarelli
      1/2 szklanki parmezanu

      1. Sos miesny
      Rozpuscic na patelni maslo, zeszklic w nim cebule i czosnek
      Dodac mielone mieso, podsmazyc do zbrazowienia.
      Dodac paste pomidorowa i posiekane pelati.
      Przyprawic do smaku
      Dodac wode i dusic bez przykrycia przez ca 20 minut.

      2. "Montaz" calosci
      Nagrzac piekarnik do 200 stopni C (400F)
      Wlac 3/4 szklanki sosu na dno nasmarowanej formy do lasagni (+/-325x225 x 50 mm).
      Przykryc warstwa platow lasagni (uwazac by na siebie nie zachodzily), zalac 1/4 pozostalego sosu.
      Sos przykryc warstwa ricotty (1/4 calosci), posypac 1/4 szynki (ja przeskakuje te warstwe), mozarella i
      parmezanem.
      Powinny wyjsc w sumie 4 takie warstwy (na wierzchu ma byc mozarella + parmezan)
      Przykryc folia i zapiekac przez 30-35 minut
      Zdjac folie.
      Obnizyc temperature piecyka do 150 stopni C (300F) i zapiekac przez natespnych 10 minut (sprawdzic
      widelcem czy gotowe)
      Podawac po 5-10 minutach od wyjecia z pieca.

      Wazne:
      -pilnowac aby sos zawieral duza ilosc plynu
      -arkusze lasagni nie moga zachodzic na siebie



    • Gość: jolla7 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 14:44
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23574969&a=23578002
    • Gość: Ann_35 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? IP: *.chello.pl 02.09.06, 21:55
      ja zapiekam lasagne tylko w naczyniach żaroodpornych (w zależności od wymaganej
      wielkości), wtedy nic się nie przypala
      wykorzystuję tylko makaron nie wymagający uprzedniego gotowania (tę informację
      znajdziesz na opakowaniu)
      reszta wg uznania; mnie przypadła najbardziej do gustu lasagne z nadzieniem
      szpinakowym, ale niestety reszta rodziny nie zaakceptowała tego pomysłu i
      najczęściej przygotowuję tradycyjne nadzienie z mięsa i pomidorów
      • Gość: anula_a Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.06, 22:09
        Ann_35 a ten szpinak do lasagne to jak szykujesz?
        tak tylko na patelni z czosnkiem, zeby odparowało?
        czy moze coś ciekawszego?
        • Gość: Ann_35 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? IP: *.chello.pl 02.09.06, 22:39
          masło + szpinak (raczej mrożony; ze świeżym trochę więcej kłopotu) + czosnek
          (świeży, wyciśnięty) + odparowanie
          do tego beszamel, makaron lasagne,dobry ser na wierzch, zapiec i gotowe
    • lina37 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 02.09.06, 22:23
      hallo!
      potrzebujesz-zakupy-
      -2 marchewki
      -1/4 sreniego selera
      -1 cebule
      -1/2 KG swiezego miesa mielonego pol na pol
      -1 puszke pasowanych pomidorow
      -platy lasagne mozesz je kupic albo sama ugniesc ciasto jak na makaron jajeczny
      -swieza albo suszona bazylia
      -sol ,pieprz ,jazynka do smaku
      -oliwa z oliwek

      przygotowanie
      -warzywa oobrac i zetrzec na tarce z grubym oczkiem
      -cebule pokroic wkoske
      -w garczku rozgrzac oliwe
      -dodac warzywa i troche soli-smazyc na malym ogniu okolo 5 min.
      -nastepnie dodac mieso mielone i ciagle mieszajac podsmazyc tak zeby nietwozyly
      klumpy
      -dodac pasowane pomidory
    • lina37 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 02.09.06, 22:40
      hallo!
      potrzebujesz-zakupy-
      -2 marchewki
      -1/4 sreniego selera
      -1 cebule
      -1/2 KG swiezego miesa mielonego pol na pol
      -1 puszke pasowanych pomidorow
      -platy lasagne mozesz je kupic albo sama ugniesc ciasto jak na makaron jajeczny
      -swieza albo suszona bazylia
      -sol ,pieprz ,jazynka do smaku
      -oliwa z oliwek

      przygotowanie
      -warzywa oobrac i zetrzec na tarce z grubym oczkiem
      -cebule pokroic wkoske
      -w garczku rozgrzac oliwe
      -dodac warzywa i troche soli-smazyc na malym ogniu okolo 5 min.
      -nastepnie dodac mieso mielone i ciagle mieszajac podsmazyc tak zeby nietwozyly
      klumpy
      -dodac pasowane pomidory
      -sol pieprz jarzynke do smaku
      -jezeli brakuje glebokiego smaku pomidorow mozna dodac troche konzentratu
      pomidorowego -jezeli jest ten sos zakwasny mozna dodac slodkiej smietany
      -dno formy zalac jedna lyzka warzowa sosu
      -wylozyc platami lasagne
      -nastepnie znowu sos
      -starty ser
      -liscie bazyli
      -platy lasagne
      -itd.
      -czesc wierzchniowa musi byc zalana sosem i posypana serem (bardzo dobra jest
      mozzarela)
      -w rozgrzanym piekarniku najpierw pod folia aluminiowa 40 min.piec w
      temper.okolo 170C pozniej bez foli okolo 10 min.zapiec

      brzmi skomplikowanie ale jest na naturalnych skladnikach i jest przepyszna
      lina37
    • vandikia Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 02.09.06, 23:13
      250 gr miesa mielonego
      sos pomidorowy
      przyprawy
      ser zółty [ na wierzch ]
      sos beszamelowy

      mieso podsmażam, doprawiam i zalewam sosem pomidorowym [ knorr z torebki ]
      robie sos beszamelowy [ duza lyzke masla roztopic, zasypac lyzka maki i dodac
      ok szklanke mleka, caly czas mieszac na malym ogniu do zagotowania, wsypac
      szcypte soli i pieprzu oraz galke muszkatałową ]

      naczynie zaroodporne smaruje oliwą, na dno kilka kropel beszamelu, ukladam
      wartwe surowego makaronu, na to mieso mielone z sosem pomidorowym i na to
      beszamel, znowu warstwa surowego makarony, mieso, beszamel, ostatnia warstwa
      makaronu, beszamel. wstawiam do piekarnika 180 stopni na pół godziny - naczynie
      najlepiej przykryte pokrywa albo folią do pieczenia. po pół godzinie wyłączma
      piecyk i posypuje danie serem żółtym i ziołami, zostawiam na kolejne pol
      godziny w wylaczonym piekarniku - makaron jest mięciutki, lasagne łatwo się
      kroi, bo troche sie usztywnia wszystko, jest gorąca i pyszna.
      • mamisia03 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 03.09.06, 15:56
        do szpinaku proponuję dodać jeszcze fetę (masełko+czosnek+przyprawy oczywiście)
        mnie bardzo często lasagne się rozpadała więc zdobyłam się na sposób i robię ją
        dużo wcześniej a przed podaniem tylko odgrzewam
    • lina37 Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 03.09.06, 21:07
      do lasagne ze spinakiem mozna dodac lososia
    • Gość: EB moje lasagne :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.09.06, 10:23
      ja również używam makaronu "ready to oven", czyli nie wymagający gotowania.
      moje lasagne odbiega od tradycyjnego z mięsem mielonym, oraz tzw. lasagne verde
      (zielony makaron, ricotta, szpinak, itd...), ale moi znajomi twierdzą, że jest
      pyszne.

      mój przepis wygląda następująco:

      sos pomidorowy (a raczej wielowarzywny) przygotowuję bez żadnego konkretnego
      przepisu. zwyczajnie wrzucam warzywa, które lubię i które mam akurat pod
      ręką... sosu potrzeba sporo. lubię gdy jest on dosyć ostro przyprawiony (np.
      cayenne), bo wówczas jego smak wyraźnie oddziela się od delikatnego beszamelu.
      przeważnie używane przeze mnie składniki:
      - cebula
      - czosnek
      - pomidory z puszki lub koncentrat pomidorowy
      - zielona papryka
      - marchewka
      - kukurydza
      - mogą być też: fasolka szparagowa, bakłażan, cukinia, itp itd...
      - przyprawy (oprócz soli lubię bazylię i wspomniany już cayenne)
      proporcji i stopnia rozdrobnienia warzyw nie podaję i pozostawiam fantazji
      twórcy sosu.

      Sos beszamelowy, a właściwie coś więcej...
      do przygotowanego beszamelu (masło, mąka, mleko, sól, gałka muszkatołowa)
      dodaję utarte na tarce i wymieszane sery (mozarella i parmezan). można to
      nazwać sosem mornay, choć on raczej jest przygotowywany na śmietanie a nie na
      mleku. drugą taką samą porcję serów pozostawiam do posypania na wierzchu. tak
      przygotowany sos jest aksamitny i doskonale związuje kolejne warstwy lasagne,
      no i świetnie komponuje się z ostrym sosem warzywnym.

      co więcej...
      - do jednej z warstw dodaję przeważnie usmażone na maśle i pokrojone w
      kosteczkę piersi z kurczaka, zwyczajnie rozsypuję kurczaka na sos warzywny i
      wtedy przykrywam beszamelem
      - do kolejnej warstwy dodaję rozmrożony i odciśnięty szpinak, który również
      rozkładam w miarę równomiernie na sosie pomidorowym i wtedy polewam beszamelem

      a później już tylko na wierzchu posypuję serami i wstawiam do piekarnika
      nagrzanego do 200 stopni i zapiekam do momentu, gdy góra się zezłoci a nawet
      lekko zbrązowieje a po bokach będą bąbelki z piekącego się sosu. podobnie jak
      ktoś tutaj już pisał nie wyjmuję lasagne od razu z piekarnika.
    • i_n_a Re: jak zrobic lasagne ,ale pyszne? 04.09.06, 13:13
      oprócz dobrego makaronu i beszamelu polecam:

      - sos mięsny:
      mięso mielone podsmażone z cebulką, wcisniety ząbek czosnku, przyprawione solą,
      pieprzem, papryką i zalane około połową butelki czerwonego półwytrawnego wina;
      po odparowaniu wina dodaję jeszcze pomidory swieże bez skórki albo przecier
      pomidorowy kotlin lub pudliszki

      - sos szpinakowy:
      szpinak (świeży umyty albo mrożony) z masłem, czosnkiem, odrobiną soli, gałki
      muszkatałowej i lubczyku (ewentualnie maggi - tak około łyżeczka) - podsmażony
      na patelni (przy szpinaku mrożonym konsystencja sosu sama wychodzi, przy
      świerzym można ewentualnie trochę śmietaną tłustą doprawić, ale nie koniecznie)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka