Dodaj do ulubionych

dlaczego smalec sie nie udal?

04.09.06, 20:11
kochani, zwracam sie do was z takim pytaniem... dzwonila do mnnie kolezanka, ktora chciala sprawic
mezowi przyjemnosc( wyjezdza z kolegami na Mazury), i zrobila, albo raczej probowala zrobic smalec ,
ale po prostu "nie zsiadl sie"- co moglo byc tego przyczyna? dzieki Kaska
Obserwuj wątek
    • lina37 Re: dlaczego smalec sie nie udal? 04.09.06, 23:26
      woda zawarta w sloninie- to moze byc przyczyna ,mozliwie ze przyjaciolka
      zakrotko ja stapiala ,trzeba to robic na nie duzym ogniu tak dlugo zeby
      skwareczki byly bardzo twarde ,ja dodaje na samym koncu state jablko i troche
      soli -smalec musi byc z ognia okolo1\2 godz.odstawiony bo inaczej wykipi
    • Gość: adoro Re: dlaczego smalec sie nie udal? IP: 193.27.6.* 13.09.06, 14:29
      Mnie też się to zdarzyło pomimo długiego i powolnego wytapiania. Robię to od
      lat i też jestem bardzo zdziwiona. Przyczyna leży, jak sądzę we współczesnym
      sposobie karmienia świnek, tzn. nie ziemniakami, zbożem i wszelką zieleniną,
      jak dawniej, a wyłącznie "gotową" mieszanką zbożową zalewaną wodą - wiem to od
      zaprzyjaźnionego hodowcy świń na skalę "przemysłową".
      A zatem, żeby mięso i tłuszcz były smaczne muszą pochodzić od hodowcy 2 świnek
      w przydomowym chlewiku.
      • 57turek Re: dlaczego smalec sie nie udal? 17.01.21, 20:04
        To nie jest kwestia żywienia.Często dzieje się tak przy wytapianiu smalcu z dzika.Zachodzę w głowę co za przyczyna od dawna i nie mogę znależć odpowiedzi.Pomóżcie jeśli wiecie .Nie dawajcie przepisów bo to nie o to chodzi.
        • olivkah Re: dlaczego smalec sie nie udal? 20.01.21, 10:50
          57turek napisał:

          > To nie jest kwestia żywienia.Często dzieje się tak przy wytapianiu smalcu z dzi
          > ka.Zachodzę w głowę co za przyczyna od dawna i nie mogę znależć odpowiedzi.Pomó
          > żcie jeśli wiecie .Nie dawajcie przepisów bo to nie o to chodzi.

          To pewnie dlatego, że dzik ma mniej nasyconych kwasów tłuszczowych (w temperaturze pokojowej mają postać stałą), a więcej nienasyconych (te pozostają płynne).
    • matylda1001 Re: dlaczego smalec sie nie udal? 18.01.21, 00:46
      Dawno temu starsza koleżanka z pracy powiedziała mi jak robi smalec. Miele po kawałku sadełka, słoniny i boczku, wrzuca to wszystko do garnka i do około 1 kg tłustości wlewa 1 szklankę zimnej wody. Ustawia na średnim "ogniu" i topi bez przykrywania naczynia. Nic się nie przypala, nawet mieszać nie potrzeba bo tłuszcz topi się w wodzie, która pomału odparowuje. Jak zawartość zaczyna skwierczeć to znaczy, że woda już odparowała i w garnku jest sam tłuszcz. Teraz trzeba tylko żeby skwarki się zrumieniły i gotowe. Trzeba pamiętać, że po wyłączeniu kuchni skwarki będą się jeszcze rumieniły przez pewien czas. Teraz możemy dodać do smalcu ulubione dodatki albo zostawić bez dodatków. Ja dodaję zrumienioną cebulkę, pokrojoną w drobniutką kosteczkę kiełbasę, sól i pieprz. Ten patent z wodą naprawdę super się sprawdza, smalec jest delikatny i ma właściwą konsystencję.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka