Dodaj do ulubionych

Może ktoś chce zrobić ketchup? Odświeżam przepis

08.09.06, 18:35
Poszłam w ślady Betsypetsy i postanowiłam przypomnieć przepis na ketchup
Huntea. Jest naprawdę świetny. Fakt, że dość pracochłonny, ale za to jaki efekt :)
Rok temu zrobiłam pierwszy raz i tak wszystkim posmakował, że w tej chwili
pyrka kolejna porcja.
Może ktoś zechce zrobić? Przepis w linku poniżej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14218081&a=14253346
Modyfikacje, które wprowadziłam:

1. Cukru daję mniej niż 20 dag, bo z 40 dag jest dla nas za słodki. W każdym
bądź razie, zawsze można dosłodzić, gorzej w drugą stronę :)
2. Octu winnego daję 15 łyżek.
3. Zamiast ostrej papryki w proszku, wkrajam 1 czuszkę świeżej ostrej.
4. Dokładam musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy.

Najpierw rozgotowuję pomidory, paprykę i cebulę w szybkowarze. Potem wszystko
przecieram przez sito za pomocą drewnianej gały (idzie szybko). Następnie
dodaję przyprawy, oprócz octu i teraz wszystko powinno pyrkać na małym ogniu
3-4 godziny (można dłużej) w celu odparowania płynu i zgęstnienia. Podane w
przepisie 1,5 godziny to stanowczo za krótko, gdyż ketchup jest zbyt płynny.
Ocet dodaję na samym końcu, aby uniknąć ostrego zapachu rozchodzącego się w
kuchni. Gorący rozlewam do słoików, odwracam dnem do góry i pod kocyk do
wystygnięcia.

A, może ktoś ma swój sprawdzony przepis i zechce podzielić się nim?








Obserwuj wątek
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka