ju-dyta 18.09.06, 14:07 Czy któś z Was potrafi zrobić z tych składników masę? Proszę o pomoc? Tą masę nakłada się na biszkopt, próbowałamzrobić ale nie wyszła, bita smietana nie zgęstniała. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: bita śmietana + żelatyna 18.09.06, 14:11 Żelatyne musisz rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody tak aby nie było żadnych grudek i kiedy wystygnie dodać do bitej śmietany. W żadnym wypadku roztwór żelatyny nie moze być gorący. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: bita śmietana + żelatyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.06, 15:05 Wypróbuj smietan-fix zamiast żelatyny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: bita śmietana + żelatyna IP: *.leon.com.pl 18.09.06, 15:53 Cukiernicy do ubitej śmietany dodają ciepłą żelatynę - nie robią się wtedy nieapetyczne gluty. Sama też od kilku lat dodaję ciepłą i jest OK Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: bita śmietana + żelatyna 18.09.06, 16:05 zelatyny biore tyle, ile potrzeba do sciecia calej smietany, rozpuszczam w malutkiej ilosci wody dodaje pod sam koniec ubijania, gdy zelatyna zaczyna sie zsiadac - nie zupelnie plynna Odpowiedz Link Zgłoś
ju-dyta Re: bita śmietana + żelatyna 20.09.06, 07:30 Jak na moje debiuty kulinarne było to dla mnie trudne. Nie chcę dodawać śmitan fix, ponieważ nie uda mi się uzyskać smaku który daje właśnie żelatyna. A co do konserwantów to rzeczywiscie w gipsie go nie ma, ale to dla tych z niedoborami witamin, minerałów, chociaż znam mniej drastyczne sposoby. Dziękuję za wszystkie posty. Może wyjdzie mi ta masa. (Roseanne - ważna była informacja o małej ilości wody, ja zrobiłam jak w przepisie )Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: bita śmietana + żelatyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 08:56 Śmietan-fix jest świetny. Nie zmienia smaku a jego skład to glukoza i skrobia modyfikowana - czy to taka straszna chemia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: bita śmietana + żelatyna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 09:07 Kiedys zakładałam wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=29932676&a=29936321 Odpowiedz Link Zgłoś