Dodaj do ulubionych

Jak to jest z prawami atorskimi i przepisami?

21.09.06, 12:37
Czy taki przepis np. jak na klasyczne brownie które podała w Wysokich
Obcasach pani Kręglicka to ktoś np. może użyć żywcem w innej publikacji?

Z góry dziękuję za wypowiedzi
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: W kuchni nijak.Chyba, że opatentujesz 21.09.06, 12:48
      a potem sądownie będziesz dochodził swoich praw i to w wypadku jesli
      korzystający będzie z tego powodu uzyskiwał korzyści materialne.
    • marghot Re: Jak to jest z prawami atorskimi i przepisami? 21.09.06, 13:16
      Tak, mozna użyć. Określenie autorstwa przepisów kulinarnych jest dość trudne, a
      tym bardziej takich klasycznych.
      Jestem ciekawa czy jest jakiś opatentowany przepis...;)
      • ba_nita Re: Oscypek i śliwowica - to wiem na pewno.n/t 21.09.06, 13:22

        • marghot Re: Oscypek i śliwowica - ale to nie dania, to pro 21.09.06, 13:23
          dukty.
          Takich jest więcej. Z nie polskiego podórka ot choćby mozarella ;)
        • mwookash Ale przepis można publikować 21.09.06, 13:30
          nie można sprzedawać produktu
    • Gość: Yatsec Przepis może być utworem w rozumieniu ustawy o... IP: 82.118.66.* 21.09.06, 15:28
      prawie autorskim i prawach pokrewnych. Istotne jest jednak czy jest to "przejaw
      działalności twórczej o indywidualnym charakterze" czy nie. Pozatym ważne jest
      kto jest autorem konkretnego przepisu. Makłowicz, Kręglicka i wiele innych
      prezentuje nam (odbiorcom) przepisy, które nie zostały przez nich wymyślone i
      nie mają indywidualnego charakteru twórczego więc oni nie mają prawa miec
      roszczeń z tego tytułu. Ale z ciekawostek napiszę że przepisy Jamiego Oliviera
      są prawnie chronione (jest nawet wyraźna informacja na jego stronie).
      Przypuszczam, ze przepisy wymyślone przez Okrasę również mogłyby być
      chronione...

      • ba_nita Re: Konia z rzędem temu kto wygrałby sprawę 21.09.06, 15:31
        przed jakimkolwiek sądem.Szczypta soli mniej, jeden składnik więcej i się może
        "autor" cmoknąć.
        • Gość: Yatsec No niezupełnie tak jest... IP: 82.118.67.* 21.09.06, 16:26
          bo zmiana dzieła oryginalnego powoduje powstania tzw. prawa autorskiego
          zależnego, do korzystania którego również wymagana jest zgoda twórcy dzieła
          pierwotnego. To tak jak zmiana jednej czy kilku nut w piosence nie powoduje, że
          powstaje inna piosenka, która jest chroniona. Problemem jest zatem
          kwestia "indywidualnego charakteru" konkretnego przepisu. Kuchnia tradycyjna
          raczej nie daje takich możliwości ale ostatnio modna kuchnia fusion już może
          tak… Ale zgadza się, że udowodnienie tego przed polskim sądem byłoby baaaardzo
          trudne.
          • ba_nita Re: Akademicka dyskusja.n/t 21.09.06, 16:43

Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka