Dodaj do ulubionych

zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny prze

23.09.06, 19:57
pis? Bede wdzieczna za kazdy :))))
Obserwuj wątek
    • joko5 Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 23.09.06, 20:20
      Ziemniaki obgotowuję ok. 20min, kroję w plasty szer. 0,5 cm. Wersja szybka jest
      z szynką, wersja długa z uduszonym mięsem. Do naczynia żaroodpornego układam
      warstwami ziemniaki, mięso, ser, ziemniaki, mięso, ser itd. Wszystko zalewam
      gęstą śmietaną z czosnkiem, solą, pieprzem oraz tartym zółtym serem. Zapiekam
      ok. 45min w 180 stopniach. Można dodać pieczarki.
    • Gość: Iza Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:24
      Przepisy z tego forum, przepraszam, nie zanotowałam autorów :(

      Zapiekanka z kurczakiem
      Filet z kurczaka podsmażyć na oleju aż sie zrumieni. Jak ostygnie pokroić w
      plasterki tak ok 0,5 cm. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w
      plasterki. Udusić pieczarki z cebulką. Ser żółty zetrzeć na tarce (może być
      mozarella). Potrzebny też będzie sos beszamelowy (można użyć fixu do zapiekanki
      bawarskiej). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na dnie układamy
      warstwę ziemniaków, potem kurczak, pieczarki, trochę sera i sosu i znowu
      ziemniaki, kurczak, pieczarki, ser, sos i na koniec ziemniaki. Wszystko
      polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Piec w 180 stopniach ok. godzinę.


      Zapiekanka jarzynowa z mięsem mielonym
      Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy podgotowane ziemniaki, pokrojoną w
      plastry i podgotowaną cukinię (może być również bakłażan ), na to mięso mielone
      usmażone z koncentratem pomidorowym i cebula z przyprawami (np. zioła
      prowansalskie ). Posypać startym żółtym serem.


      ZAPIEKANKA Z KARTOFLI
      kartofle, cebulka, czosnek, marchewka, tłuszcz (najlepiej pieczeniowy)
      kartofle obrać i pokroić w plasterki, cebule i czosnek też obrać i pokroić,
      marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wszystko do naczynia żaroodpornego lub do
      prodiża. No i teraz ten tłuszcz i przyprawy. Wszystko zamieszać i piec aż
      kartofle zmiękną.


      Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa
      Na dół wysmarowanego masłem naczynia układamy kartofle pokrojone w półplasterki
      i wcześniej lekko obgotowane. Posolić lekko, posypać czarnym pieprzem. Na to
      warstwa podzielonego na różyczki kalafiora, także uprzednio obgotowanego i
      warstwa ziemniaczków znów, też posolić i posypać pieprzem. Można też posypać
      koperkiem. Całość zalać 2 jajkami rozbełtanymi z kubeczkiem śmietany 12%, na to
      kilka strużek masła, wstawić
      do piekarnika nagrzanego do pomiędzy 220 (elektryczny z termoobiegiem) a 240
      (gazowy) stopni, zapiekać około 20-30 minut. Podawać z dużymi kubkami kefiru.


      ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I CUKINII
      smarujemy grubo masłem foremkę, układamy warstwę cieniutko pociętych plastrów
      ziemniaka, sól, pieprz, dowolne przyprawy, następna warstwa nieco grubiej
      pociętej cukinii (ale takiej małej, nie tych gigantów jesiennych), przyprawy,
      znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania sie surowca. na wierzchu mają być
      ziemniaki, zalewamy śmietaną, do piekarnika na 200" na jakie 0,5h


      ZAPIEKANKA z ziemniaków i pora
      ziemniaki pocięte na plasterki, przyprawione (jak kto lubi, ale dobrze jest
      dodać sol, pieprz i kminek) - pierwsza warstwa, (oczywiście warstw plasterków
      ziemniaków kilka, tak pół teflonowej patelni, albo więcej, w zależności od
      ilości osób i apetytu), każdą warstwę przyprawić. Aha, na spod patelni trochę
      oliwy.
      Następna warstwa to posiekane pory tez przyprawić, na gorę ser żółty a na ser
      czosnek posiekany na drobno. Całość polać troszkę oliwa. Zapiekać ile potrzeba,
      aż ziemniaki zmiękną. (ok. pół godziny).


      FASOLKA SZPARAGOWA ZAPIEKANA
      30 dag fasolki szparagowej
      2-3 ziemniaki
      4 pomidory
      kilka talarków cebuli
      parmezan
      oliwa
      sól, pieprz
      1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
      2. Przygotować fasolkę - umyć i odciąć twarde końcówki, zagotować do miękkości
      (ok. 10 minut).
      3. Obrać pomidory ze skórki: naciąć lekko skórkę i całe pomidory zalać
      wrzątkiem, zostawić na 10 minut, a potem z łatwością zdjąć skórkę.
      4. Natłuścić oliwą żaroodporne naczynie i układać warstwami fasolkę, cebulę,
      pomidory, ziemniaki w plasterkach. Posypywać solą, pieprzem i tartym
      parmezanem, polewać trochę oliwą. Wstawić na 10-20 minut do nagrzanego
      piekarnika.
      5. Podawać na gorąco, na talerzu posypać jeszcze parmezanem i polać oliwą z
      pieczenia. Danie to jest także bardzo dobre odgrzewane następnego dnia.


      Zapiekanka z pustej lodówki
      Składniki na 3 porcje
      • 3 ziemniaki
      • 3 małe cukinie
      • 1 marchewka
      • puszka siekanych pomidorów
      • 5 ząbków czosnku
      • 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka
      • 2 świeże pomidory
      • ser żółty
      • 150 ml mleka
      • sol, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
      • 1,5 łyżki maki
      1. Surowe ziemniaki pokroić w talarki 0,5 cm. Smażyć na oliwie przez około 5
      min i posolić. Odstawić na talerz.
      2. Cukinie pokroić na plasterki, paprykę w paseczki i z czosnkiem podsmażyć na
      patelni ( czosnek rozgnieść ). Dodać pokrojoną marchewkę. Cały czas mieszając
      smażymy aż sie wszystkie warzywa zarumienią. Dodajemy posiekane pomidory bez
      skorki i podsmażone ziemniaki. Wszystko dobrze wymieszać przyprawić do smaku i
      zalać pomidorami z puszki. Dusić przez około 10 min
      3. W oddzielnym naczyniu wlewamy mleko, make, przyprawy - po dokładnym
      wymieszaniu wlewamy do warzyw.
      4. Całą zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego przykrywamy
      serem i pieczemy przez następne 40 min w temp. 180 C.


      Zapiekanka z fasolką szparagową i mięsem
      Składniki:
      - kilogram ziemniaków
      - paczka mrożonej fasolki albo 1 kg świeżej
      - 30 dag pieczonego mięsa
      - średnia cebula
      - 20 dag żółtego sera
      Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Mięso zmiel
      lub pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki i usmaż. Ser zetrzyj na
      tarce o dużych otworach. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Na dno połóż
      warstwę ziemniaków pokrojonych w talarki. Na nie połóż mięso, potem cebulę,
      warstwę fasolki. Całość posyp tartym żółtym serem. Zapiekaj w gorącym
      piekarniku przez 20-30 min.

    • nnike Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 24.09.06, 00:53
      Układam warstwy:

      plasterki ugotowanych ziemniaków, plasterki jajek na twardo, podsmażona cebula,
      pokrojona wędlina. Powtarzam to samo i na wierzchu mają zostać ziemniaki.

      Po drodze posypuję solą i pieprzem. Można dać i maggi.

      Na to wszystko daję wiórki masła, zalewam kwaśną śmietaną i posypuję utartym
      serem (lub kładę plastry).

      Do piekarnika na pół godziny, 200 st.C.

      To jest pyszne! ;))
    • nimeska Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 24.09.06, 20:27
      gratin de pomme de terre - zapiekanka baaardzo tan

      Składniki
      skadniki dla ok 3 osob
      ziemniaki , tak na oko to z 1kg
      ser zolty nim 50 gram ale czy wiecej tym lepiek :D
      sol piepz
      smietana
      1 zoltko od jaja lub cale jajko

      Przepis
      ziemniaki pokroj na plasterki ciekie, wloz do brytfanki do pieczenia, smietane
      /1 maly pojemnik/ wymieszaj z zoltkiem sola i pieprzem no i troche
      serem :) dodaj to do ziemniakow, wymieszaj, to wszystko wloz do piekarnika i i
      na 200° gdzies z 50 min trzeba czekac, pod koniec pieczenia dosypac ser i
      zapiekac jeszcze przez 7-10 min

      jak noz bedzie wchodzil gladko w ziemniaki tzn ze jest dobre

      dla niecierpliwych : mozna ziemniaki obgotowac w wodzie do miekkosci, dalej
      postepowac wg przepisu , i do piekarnika na tylko 20 minutek !!!


      ps ja tez do tego czasami dodaje boczek juz pokrojony ale nie smazony, a jak mie
      mam czasu zeby czekac az godzine, to ziemniaki obgotowuje we wrzacej wodzie ok 2
      min i pol twarde zapiekam z tym sosoem przez 20 min :)


      zapiekanka po francusku czyli Gratin dauphinois

      Składniki
      1 kg ziemniaków
      szklanka mleka
      jajko
      100 dag startego zóltego sera (najlepiej gruyere'a)
      2 lyzki masla
      zabek czosnku
      sól, pieprz

      Przepis
      Ziemniaki obrac, pokroic w talarki grubosci 1/2 cm , oplukac, Zagotowac szklanke
      mleka. Brytfanne natrzec rozkrojonym zabkiem czosnku, posmarowac lyzka masla.
      Rozlozyc ziemniaki, oprószyc sola i pieprzem, posypac polowa startego sera,
      zalac wrzacym mlekiem. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Jajko roztrzepac z
      pozostalym mlekiem, sola i pieprzem. Zalac tym ziemniaki, posypac reszta sera.
      Wierzch posypac wiórkami masla. Piec jeszcze 10 minut. Jesli lubicie duuuzo sera
      to dajcie jedno jajko wiecej no i oczywiscie ser, Mozna jeszcze przezd
      wstawieniem do piekarnika przemieszac ziemniaki z serem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka