nowakjoanna 23.09.06, 19:57 pis? Bede wdzieczna za kazdy :)))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joko5 Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 23.09.06, 20:20 Ziemniaki obgotowuję ok. 20min, kroję w plasty szer. 0,5 cm. Wersja szybka jest z szynką, wersja długa z uduszonym mięsem. Do naczynia żaroodpornego układam warstwami ziemniaki, mięso, ser, ziemniaki, mięso, ser itd. Wszystko zalewam gęstą śmietaną z czosnkiem, solą, pieprzem oraz tartym zółtym serem. Zapiekam ok. 45min w 180 stopniach. Można dodać pieczarki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iza Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.06, 20:24 Przepisy z tego forum, przepraszam, nie zanotowałam autorów :( Zapiekanka z kurczakiem Filet z kurczaka podsmażyć na oleju aż sie zrumieni. Jak ostygnie pokroić w plasterki tak ok 0,5 cm. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plasterki. Udusić pieczarki z cebulką. Ser żółty zetrzeć na tarce (może być mozarella). Potrzebny też będzie sos beszamelowy (można użyć fixu do zapiekanki bawarskiej). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą. Na dnie układamy warstwę ziemniaków, potem kurczak, pieczarki, trochę sera i sosu i znowu ziemniaki, kurczak, pieczarki, ser, sos i na koniec ziemniaki. Wszystko polewamy resztą sosu i posypujemy serem. Piec w 180 stopniach ok. godzinę. Zapiekanka jarzynowa z mięsem mielonym Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy podgotowane ziemniaki, pokrojoną w plastry i podgotowaną cukinię (może być również bakłażan ), na to mięso mielone usmażone z koncentratem pomidorowym i cebula z przyprawami (np. zioła prowansalskie ). Posypać startym żółtym serem. ZAPIEKANKA Z KARTOFLI kartofle, cebulka, czosnek, marchewka, tłuszcz (najlepiej pieczeniowy) kartofle obrać i pokroić w plasterki, cebule i czosnek też obrać i pokroić, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, wszystko do naczynia żaroodpornego lub do prodiża. No i teraz ten tłuszcz i przyprawy. Wszystko zamieszać i piec aż kartofle zmiękną. Zapiekanka ziemniaczano-kalafiorowa Na dół wysmarowanego masłem naczynia układamy kartofle pokrojone w półplasterki i wcześniej lekko obgotowane. Posolić lekko, posypać czarnym pieprzem. Na to warstwa podzielonego na różyczki kalafiora, także uprzednio obgotowanego i warstwa ziemniaczków znów, też posolić i posypać pieprzem. Można też posypać koperkiem. Całość zalać 2 jajkami rozbełtanymi z kubeczkiem śmietany 12%, na to kilka strużek masła, wstawić do piekarnika nagrzanego do pomiędzy 220 (elektryczny z termoobiegiem) a 240 (gazowy) stopni, zapiekać około 20-30 minut. Podawać z dużymi kubkami kefiru. ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I CUKINII smarujemy grubo masłem foremkę, układamy warstwę cieniutko pociętych plastrów ziemniaka, sól, pieprz, dowolne przyprawy, następna warstwa nieco grubiej pociętej cukinii (ale takiej małej, nie tych gigantów jesiennych), przyprawy, znowu ziemniaki i tak aż do wyczerpania sie surowca. na wierzchu mają być ziemniaki, zalewamy śmietaną, do piekarnika na 200" na jakie 0,5h ZAPIEKANKA z ziemniaków i pora ziemniaki pocięte na plasterki, przyprawione (jak kto lubi, ale dobrze jest dodać sol, pieprz i kminek) - pierwsza warstwa, (oczywiście warstw plasterków ziemniaków kilka, tak pół teflonowej patelni, albo więcej, w zależności od ilości osób i apetytu), każdą warstwę przyprawić. Aha, na spod patelni trochę oliwy. Następna warstwa to posiekane pory tez przyprawić, na gorę ser żółty a na ser czosnek posiekany na drobno. Całość polać troszkę oliwa. Zapiekać ile potrzeba, aż ziemniaki zmiękną. (ok. pół godziny). FASOLKA SZPARAGOWA ZAPIEKANA 30 dag fasolki szparagowej 2-3 ziemniaki 4 pomidory kilka talarków cebuli parmezan oliwa sól, pieprz 1. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. 2. Przygotować fasolkę - umyć i odciąć twarde końcówki, zagotować do miękkości (ok. 10 minut). 3. Obrać pomidory ze skórki: naciąć lekko skórkę i całe pomidory zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, a potem z łatwością zdjąć skórkę. 4. Natłuścić oliwą żaroodporne naczynie i układać warstwami fasolkę, cebulę, pomidory, ziemniaki w plasterkach. Posypywać solą, pieprzem i tartym parmezanem, polewać trochę oliwą. Wstawić na 10-20 minut do nagrzanego piekarnika. 5. Podawać na gorąco, na talerzu posypać jeszcze parmezanem i polać oliwą z pieczenia. Danie to jest także bardzo dobre odgrzewane następnego dnia. Zapiekanka z pustej lodówki Składniki na 3 porcje • 3 ziemniaki • 3 małe cukinie • 1 marchewka • puszka siekanych pomidorów • 5 ząbków czosnku • 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka • 2 świeże pomidory • ser żółty • 150 ml mleka • sol, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie • 1,5 łyżki maki 1. Surowe ziemniaki pokroić w talarki 0,5 cm. Smażyć na oliwie przez około 5 min i posolić. Odstawić na talerz. 2. Cukinie pokroić na plasterki, paprykę w paseczki i z czosnkiem podsmażyć na patelni ( czosnek rozgnieść ). Dodać pokrojoną marchewkę. Cały czas mieszając smażymy aż sie wszystkie warzywa zarumienią. Dodajemy posiekane pomidory bez skorki i podsmażone ziemniaki. Wszystko dobrze wymieszać przyprawić do smaku i zalać pomidorami z puszki. Dusić przez około 10 min 3. W oddzielnym naczyniu wlewamy mleko, make, przyprawy - po dokładnym wymieszaniu wlewamy do warzyw. 4. Całą zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego przykrywamy serem i pieczemy przez następne 40 min w temp. 180 C. Zapiekanka z fasolką szparagową i mięsem Składniki: - kilogram ziemniaków - paczka mrożonej fasolki albo 1 kg świeżej - 30 dag pieczonego mięsa - średnia cebula - 20 dag żółtego sera Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie. Mięso zmiel lub pokrój w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w talarki i usmaż. Ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Na dno połóż warstwę ziemniaków pokrojonych w talarki. Na nie połóż mięso, potem cebulę, warstwę fasolki. Całość posyp tartym żółtym serem. Zapiekaj w gorącym piekarniku przez 20-30 min. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 24.09.06, 00:53 Układam warstwy: plasterki ugotowanych ziemniaków, plasterki jajek na twardo, podsmażona cebula, pokrojona wędlina. Powtarzam to samo i na wierzchu mają zostać ziemniaki. Po drodze posypuję solą i pieprzem. Można dać i maggi. Na to wszystko daję wiórki masła, zalewam kwaśną śmietaną i posypuję utartym serem (lub kładę plastry). Do piekarnika na pół godziny, 200 st.C. To jest pyszne! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 24.09.06, 02:23 Może się cos spodoba: przepisy.aplus.pl/ziemniaki-sosie-serowo-pieprzowym-3-28.html pruniren.notlong.com I więcej o różnych zapiekankach, także ziemniaczanych: gotowanie.onet.pl/143,katalog.html Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 24.09.06, 20:27 gratin de pomme de terre - zapiekanka baaardzo tan Składniki skadniki dla ok 3 osob ziemniaki , tak na oko to z 1kg ser zolty nim 50 gram ale czy wiecej tym lepiek :D sol piepz smietana 1 zoltko od jaja lub cale jajko Przepis ziemniaki pokroj na plasterki ciekie, wloz do brytfanki do pieczenia, smietane /1 maly pojemnik/ wymieszaj z zoltkiem sola i pieprzem no i troche serem :) dodaj to do ziemniakow, wymieszaj, to wszystko wloz do piekarnika i i na 200° gdzies z 50 min trzeba czekac, pod koniec pieczenia dosypac ser i zapiekac jeszcze przez 7-10 min jak noz bedzie wchodzil gladko w ziemniaki tzn ze jest dobre dla niecierpliwych : mozna ziemniaki obgotowac w wodzie do miekkosci, dalej postepowac wg przepisu , i do piekarnika na tylko 20 minutek !!! ps ja tez do tego czasami dodaje boczek juz pokrojony ale nie smazony, a jak mie mam czasu zeby czekac az godzine, to ziemniaki obgotowuje we wrzacej wodzie ok 2 min i pol twarde zapiekam z tym sosoem przez 20 min :) zapiekanka po francusku czyli Gratin dauphinois Składniki 1 kg ziemniaków szklanka mleka jajko 100 dag startego zóltego sera (najlepiej gruyere'a) 2 lyzki masla zabek czosnku sól, pieprz Przepis Ziemniaki obrac, pokroic w talarki grubosci 1/2 cm , oplukac, Zagotowac szklanke mleka. Brytfanne natrzec rozkrojonym zabkiem czosnku, posmarowac lyzka masla. Rozlozyc ziemniaki, oprószyc sola i pieprzem, posypac polowa startego sera, zalac wrzacym mlekiem. Piec 50 minut w temperaturze 180°C. Jajko roztrzepac z pozostalym mlekiem, sola i pieprzem. Zalac tym ziemniaki, posypac reszta sera. Wierzch posypac wiórkami masla. Piec jeszcze 10 minut. Jesli lubicie duuuzo sera to dajcie jedno jajko wiecej no i oczywiscie ser, Mozna jeszcze przezd wstawieniem do piekarnika przemieszac ziemniaki z serem. Odpowiedz Link Zgłoś
artistry1 Re: zapiekanka z ziemniakami - znacie jakis fajny 25.09.06, 08:15 Polecam, prosta łatwa i przyjemna: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=38025731&a=38025731 Odpowiedz Link Zgłoś