Dodaj do ulubionych

Czy robicie lody sorbetowe?

IP: *.ien.pw.edu.pl 24.03.03, 10:04
W sobotę, poddając się atakowi łakomstwa, postanowiłam zrobić sobie lody
wiśniowe. Wszystko było ok, dopóki nie okazało się, ile cierpliwości trzeba,
by doczekać produktu finalnego. Efekt był taki, że większość pożarłam w
stanie niecałkowitego zamrożenia, co oczywiście walorom smakowym wcale nie
przeszkodziło :-).
Macie podobne doświadczenia???

pzdr
Renata
Obserwuj wątek
      • kathy38 Re: Czy robicie lody sorbetowe? 07.04.03, 14:13
        Ja mam od 12 lat taką maszynkę Philipsa i aż do zeszłego roku robiłam tylko
        lody tradycyjne znaczy mleczno-smakowe. Spróbowałam sorbetów i to jest to -
        świetne w smaku i nie aż tak kaloryczne jak zwykłe lody. Zawsze mi się
        wydawało, ze sorbet smakuje jak zamrożony sok a tu okazało się, ze nie. Może to
        efekt zamrażania w maszynce, ze te lody mają mazistą konsystencję. Polecam
        sorbety.

        pozdrawiam
          • roseanne Re: Czy robicie lody sorbetowe? 07.04.03, 20:13
            ogolnie mowiac to zalewa sie posiekane owoce syropem cukrowym, zagotowuje.
            studzi i miksuje
            potem do metalowego pojemnika i do zamrazalnika na godzine, dwie
            potem wyjac jakos ta mieszanine i do malaksera, az sie zrobi polplynne
            ten zabieg mrozenia i miksowania powtarzac ze 4 razy
            potem mieszaninka moze stac do dwoch tygodni z zamrazalniku, trzeba ja
            zmiksowac na godzine przed jedzeniem i lekko zmrozic.

            nie pamietam dokladnej receptury, wciaz szukam kartki z zapiskami
            • Gość: Linn Re: Czy robicie lody sorbetowe? IP: *.dialup.tiscali.it 08.04.03, 10:30
              Widze, ze moje uwagi byly niepotrzebne. Podam za to przepis na sorbet
              cytrynowy / mam ksiazke, gdzie m. in. jest sorbet pomidorowy, szalwiowy,
              selerowy, mietowy, rozany, z bazylii, z zielonej salaty, szampana; oczywiscie
              oprocz tych klasycznych owocowych /.
              Sorbet cytrynowy:
              2 cytryny, 125 g cukru pudru, 1 bialko, listki miety
              Skorke z cytryn zetrzec na tarce, wycisnac sok. Zagotowac skorke, cukier i 0,45
              l wody, gotowac przez 5 minut. Dodac sok, przykryc i ostudzic.
              Przelac do pojemnika i wstawic do zamrazalnika na 2-3 godziny / ma byc prawie
              zamrozony /.
              Ubic bialko na sztywno, dodac do sorbetu, zmiksowac i wstawic do zamrazalnika.
              Mozna jeszcze raz zmiksowac i zamrozic.
              10 minut przed podaniem przestawic sorbet do lodowki.
              Podawac w zimnych pucharkach ozdobionych listkami miety.
              Sorbet cytrynowy podawany jest podczas wloskich uczt weselnych / po jego
              zjedzeniu mozna zaczac objadac sie od nowa, przekonacie sie /. Moze przyda sie
              Wam podczas uczty wielkanocnej.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka