Dodaj do ulubionych

Polenta-pytanie techniczne-i pilne!

19.10.06, 08:27
Mam w domu mąkę kukurydzianą- czy z niej mogę wykonać polentę? to ma byc moj
debiut wiec bardzo prosze o rady. jak juz napisalam to raczej pilna sprawa :)
Obserwuj wątek
    • jacek1f nie, mylisz mąkę z kaszką:-) To z kaszki robisz 19.10.06, 08:48
      polentę zalewając wrzątkierm i czekając aż zgęstnieje.
      Z mąki zrobisz kisiel:-)
    • alcoola Re: Polenta-pytanie techniczne-i pilne! 19.10.06, 09:35
      Natomiast coś w rodzaju polenty możesz zrobić także z kaszki manny.
    • jo.hanna sa dwa rodzaje kaszki kukurydzianej na polente 19.10.06, 09:59
      jedna tzw. blyskawiczna (jest oznakowana), druga 'zwyczajna' do powolnego
      mieszania. Blyskawicznej nigdy nie gotowalam, wiec moge pisac jedynie o
      zwyczajnej. A te gotuje sie sypiac p.o.w.o.l.i kaszke na wrzaca wode (najlepiej
      sypie sie przepuszczajac kaszce przez palce), ciagle mieszajac. Proporcje:
      4xwiecej wody niz kaszki. Zamiast wody mozna wykorzystac mieszanke wody i mleka
      lub samego mleka. Przed podaniem mozna dodac lyzke masla i garsc parmezanu.
      Polente gotuje sie do chwili, az zacznie odklejac sie od brzegow garnka (jakies
      15-20 min) i, niestety, trzeba ciagle mieszac.
      • ewab2507 narobiliście mi smaka na polentę ;) 20.10.06, 09:06
        ja właśnie robię taką z masłem i parmezanem... później wkładam całą masę do
        podłużnej blaszki i czekam aż wystygnie i stężeje. następnie kroję polentę w
        plastry i obsmażam na maśle. podaję z jakimś dobrym sosikiem, pasuje i
        pomidorowy, i kremowy alfredo, i grzybowy, i szpinak z gorgonzolą...
        pyszota :):) robię dziś polentę :)
    • martina.15 Re: Polenta-pytanie techniczne-i pilne! 19.10.06, 10:15
      dzieki bardzo- wiec moze macie jakies pomyslu co zrobic z 0,5 kg maki
      kukurydzianej chcac upichcic cos co mogloby zjesc dziwieciomiesieczne dziecko?
      • fettinia Re: Polenta-pytanie techniczne-i pilne! 19.10.06, 11:58
        Z maki kukurydzianej mozesz robic lane kluski,nalesniki i uzywac jej tak jak
        zwyklej.Jest delikatniejsza i latwiej przyswajalna przez organizm-dlatego
        polecana jest i dla malych dzieci:)
        • jo.hanna jak Fetti mowi, zrob nalesniki! 19.10.06, 13:00
          wychodza bardzo delikatne, o wiele lepsze niz z maki pszennej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka