martina.15 19.10.06, 08:27 Mam w domu mąkę kukurydzianą- czy z niej mogę wykonać polentę? to ma byc moj debiut wiec bardzo prosze o rady. jak juz napisalam to raczej pilna sprawa :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f nie, mylisz mąkę z kaszką:-) To z kaszki robisz 19.10.06, 08:48 polentę zalewając wrzątkierm i czekając aż zgęstnieje. Z mąki zrobisz kisiel:-) Odpowiedz Link Zgłoś
alcoola Re: Polenta-pytanie techniczne-i pilne! 19.10.06, 09:35 Natomiast coś w rodzaju polenty możesz zrobić także z kaszki manny. Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna sa dwa rodzaje kaszki kukurydzianej na polente 19.10.06, 09:59 jedna tzw. blyskawiczna (jest oznakowana), druga 'zwyczajna' do powolnego mieszania. Blyskawicznej nigdy nie gotowalam, wiec moge pisac jedynie o zwyczajnej. A te gotuje sie sypiac p.o.w.o.l.i kaszke na wrzaca wode (najlepiej sypie sie przepuszczajac kaszce przez palce), ciagle mieszajac. Proporcje: 4xwiecej wody niz kaszki. Zamiast wody mozna wykorzystac mieszanke wody i mleka lub samego mleka. Przed podaniem mozna dodac lyzke masla i garsc parmezanu. Polente gotuje sie do chwili, az zacznie odklejac sie od brzegow garnka (jakies 15-20 min) i, niestety, trzeba ciagle mieszac. Odpowiedz Link Zgłoś
ewab2507 narobiliście mi smaka na polentę ;) 20.10.06, 09:06 ja właśnie robię taką z masłem i parmezanem... później wkładam całą masę do podłużnej blaszki i czekam aż wystygnie i stężeje. następnie kroję polentę w plastry i obsmażam na maśle. podaję z jakimś dobrym sosikiem, pasuje i pomidorowy, i kremowy alfredo, i grzybowy, i szpinak z gorgonzolą... pyszota :):) robię dziś polentę :) Odpowiedz Link Zgłoś
martina.15 Re: Polenta-pytanie techniczne-i pilne! 19.10.06, 10:15 dzieki bardzo- wiec moze macie jakies pomyslu co zrobic z 0,5 kg maki kukurydzianej chcac upichcic cos co mogloby zjesc dziwieciomiesieczne dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Polenta-pytanie techniczne-i pilne! 19.10.06, 11:58 Z maki kukurydzianej mozesz robic lane kluski,nalesniki i uzywac jej tak jak zwyklej.Jest delikatniejsza i latwiej przyswajalna przez organizm-dlatego polecana jest i dla malych dzieci:) Odpowiedz Link Zgłoś
jo.hanna jak Fetti mowi, zrob nalesniki! 19.10.06, 13:00 wychodza bardzo delikatne, o wiele lepsze niz z maki pszennej. Odpowiedz Link Zgłoś