Dodaj do ulubionych

zestaw wigiljny 2006 - start

14.11.06, 13:43
Poniewaz u mnie zaaawsze tak samo, to tylko przekopiuje sprzed lat:

• zestaw potraw wigilijnych
jacek1f 10.12.04, 14:06 zarchiwizowany


śledzie cytrynowe - moje;
śledzie w musztardzie - Taty Ukochanej;
śledzie pod pierzynką - Mamy;
łosoś wędzony w cytrynie - Ukochana;
ziemniaki pieczone na złoto - moje;
barszcz czerwony - moje, na zakwasie;
grzybowa czysta - moja (prawie czysty wywar);
placuszki grzybowe - kapelusze panierowane - do zup - moje;
kapusta wigilijna z grzybami - moje;
karp smażony - Tata;
karp w galarecie - Mama;
kluski z makiem - Mama;
kompot z suszu - Mama;
kisiel żurawinowy - Mama;
piernik - Ukochana;
małe ciasteczka - Młody Człowiek;
Jest białe wino.
Ale jesteśmy dzielni, nie? :-))

i wątek daaaawny, ale jaki pieknyJ

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18188352&a=18463592
Obserwuj wątek
    • nisar Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 13:52
      - śledź w oleju
      - śledź w śmietanie
      - rolmopsy
      - ryba w zalewie (nie mylić z rybą po grecku)
      - sałatka z tuńczyka - warstwowa
      - rolki łososiowe z kremem chrzanowym
      - ryba w galarecie
      - kapusta z grzybami
      - zupa grzybowa z makaronem
      - pierogi z kapustą i grzybami
      - karp w ziołowej śmietanie, pieczony
      - racuszki grzybowe
      - kompot
      - słodycze niezdecydowane, raczej już zresztą "nie wchodzą"
    • aluc Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 13:53
      no dobra :) wersja ortodoksyjna:

      śledź z cebulą i jabłkami
      śledź czerwony z cynamonem
      śledź z czosnkiem i cytryną
      karp w galarecie
      barszcz czerwony z uszkami - na zakwasie
      karp smażony
      pierogi z kapustą i grzybami
      groch z kapustą
      kompot z suszu
      makiełki
      makowiec
      sernik

      wino
      • Gość: ewusia Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.06, 09:42
        Sledż w śmietanie-ja
        śledż w oliwce-ja
        rybka po grecku-ja
        rybka opiekana w occie winnym-ja
        karp po żydowsku w ogromnych ilościach-mąż
        szczupak faszerowany-mąż
        zupa rybna-ja
        barszcz czysty-ja
        uszka do barszczu -syn
        pierogi z kapustą i gzybami ok 400szt-syn
        karp smażony panierowany -mąż
        karp duszony w masełku -2syn(on też sprawia wszystkie ryby)
        kapusta z grzybami-ja
        pyry got -ja :)
        pierniczki do kawy syn2 = córeczka
        tort makowy -teściowa
        • ska_mina Re: zestaw wigiljny 2006 - start 20.12.06, 12:30
          Barszcz czerwony
          Łosoś pieczoy z migdałami
          Deska Serów
          Sałatka Jarzynowa
          Kluski z makiem
          kompot z suszu
          Pierogi z kapustą i grzybami
          kapuśniaczki(kocham:)
          Sałatka kalafiorowa
          Uszka
          Tort czekoladowy
          Makowiec
          Ziemniaczki na złoto pieczone
          Ćwikła
          Różne warzywa do łososia
          ptasie mleczko
          Śledzie w śmietanie
          Śledzie w sosie curry
          jajka w majonezie
    • roseanne Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 13:55
      jako pierwsze musze sie wybrac do Phily i zobaczyc jakies sledzie maja :)

      marzy mi sie:

      sledzie w oleju z cebulka i rodzynkami
      sledzie po cygansku
      salatka warstwowa sledziowa - musze poprosic tesciowa o przepis
      sledzie marynowane,

      salatka jarzynowa popularna :P
      ryba w galarecie - losos lub pstrag - co bedzie swiezsze
      ryba smazona a'la karp, chyba ze cudem dobrego karpia dostane - znalazlam
      lokalne miejsce, gdzie bywaja..

      barszcz czerwony + uszka grzybowe obowiazkowo
      kapusta z grzybami

      dobry chleb, mam fajny przepis na chleb z dodatkiem platkow owsianych i maczki
      kukurydzianej, na miodzie, owych zboz nietypowych sie nie czuje w smaku a dlugo
      jest wilgotny, swiezy

      ze slodyczy:
      makowiec wylewany
      batonik
      piernik kanadyjski - nie wiem ile ma wspolnego z kanada :)
      obowiazkowo kompot z suszu

      co jeszcze - nie wiem
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 14:21
      pierogi z kapustą i grzybami (250 szt.) - ja, Mama, ciocia i siostra
      zupa z borowików z kluseczkami - Babcia
      jesiotr na zimno - ja
      halibut w galarecie - babcia
      śledzie pod pierzynką - wujek
      śledzie z grzybami - ja
      śledzie w oliwie - Mama
      sałatka jarzynowa - Mama
      łosoś smażony - Mama
      keks angielski - ja
      piernik - ja
      pleśniak - ja
      makowiec - babcia
      racuchy - babcia
      kompot z suszu - Mama

      W tym roku będę robić Spekulatius jeszcze.
    • plepla Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 14:25
      Wiglia "kaszubsko-wielkopolska"
      śledzie w oliwce -ja
      śledzie marynowane w czerwonym winie -ja
      śledzie po kaszubsku - mama
      śledzie po skandynawsku (z porą/em, majerankiem i przecierem pomidorowym)- mama
      pulki czyli ziemniaki w mundurka (pożerane ze śledzikami) - ja
      łosoś w galarecie - tata
      pstrąg w galarecie - tata
      ryba po grecku - ja
      sola, łosoś smażony - ja
      Barszcz czysty - ja
      grzybowa z łazankami -ja
      kompot z suszu - ja (robiony wg przepisu i na życzenie teściowej)
      kluski z makiem - teściowa
      groch z kapustą - teściowa
      kapelusze prawdziwków w cieście naleśniokowym - teściowa
      makowiec - mama
      piernik niesmaczny zwylke - teściowa
      karpia od kilu lat (odkąd nie żyje moja bacia)nie ma w wigilijnym jadłospisie, bo nikt poza teściową (i wcześniej wspomnianą sw. pamięci Bacią) nie miał na niego ochoty
      • Gość: Madzia Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: 213.17.227.* 14.11.06, 14:35
        - sledzie w oleju z jabłkiem - mama szwagra
        - sledzie z cebulka - mama szwagra
        - sledzie z ziemniakami - mama szwagra
        - karp w galarecie - mama szwagra
        - barszcz czerwony - siostra
        - uszka - mama
        - zupa grzybowa z prawdziwków (z kluseczkami)- mama
        - kapusta z grochem - ja
        - pierogi z kapustą i grzybami - mama
        - pierogi ze slodka kapusta - mama
        - smazony karp - roznie (zalezy kto sie zglosi)
        - grzyby w ciescie - ja
        - susz - siostra
        - kutia - siostra
        - makowiec, pierniczki - ja

        a w swieta standard - tort orzechowy - ja
        i ciasteczka maslane - ja

        już mi slinka leci ....
        ale bedzie jedzenia!
        i do tego Mikołaj przyjdzie........
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 15:58
        Gość portalu: do balbinki napisał(a):

        > balbinus kochana daj poczciwej kobiecinie przepis na śledzie pod pierzynką,
        > łosos smażony, keks angielski, racuhcy, no i SPEKULATUS

        Przepisy

        Keks angielski:
        www.deliaonline.com/recipes/the-classic-christmas-cake,1293,RC.html
        Dzwonki łososia kropi się cytryną i smaży :-)

        Racuchy robi babcia a śledzie wujek więc nie znam przepisu.

        Spekulatius to pierniczki korzenne. Sprawdzony przepis mam w książce po
        niemiecku.
        Na Onecie znalazłam po polsku taki przepis. Ten mój jest podobny:
        gotowanie.onet.pl/24340,ksiazka_przepis.html
    • Gość: gosposia Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.06, 14:28
      My objeżdżamy dwie wigilie, więc prosimy gospodarzy o skromne menu.
      U teściów
      opłatek,prezenty,śledzie z cebulką,karp w galarecie i smażony,pierogi z
      grzybami i kapustą,sałatka jarz.,kutia,ciasta /makowiec,sernik,baba drożdżowa/,
      kompot z suszu.Po lampce wina.
      U mamy
      opłatek,prezenty,śledzie z cebulką i rolmopsy, karp smazony, pierogi, zupa
      grzybowa z łazankami,smażone kapelusze grzybów /moje ulubione danie/,
      ciasta /piernik, makowiec, ew.szarlotka/ kompot.
    • marghot Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 14:45
      zupa rybna (bardziej francuska niż polska)
      zupa grzybowa
      barszcz z uszkami
      pstrąg w galarecie
      karp smażony
      śledzie w śmietanie
      śledzie w oliwie
      kapusta z grzybami
      pierogi z kapusta i grzybami
      ziemniaki zapiekane
      kompot z suszu
      makiełki
      wino czerwone
    • siostraheli Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 15:14
      barszcz z uszkami (barszcz mój, uszy teściowej)
      żurek na suszonych grzybach (syn)
      śledzie na słodko po norwesku (mąż)
      karp po żydowsku (mąż)
      karp smazony (mama)
      kapusta z grzybami (mąż)
      ziemniaki po nelsońsku (mąż)
      makówki sląskie (mama)
      kompot z suszu (błe...)
      ciasta: miodownik, karmelowiec z orzechami, dziad i inne.
      • morusia Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 15:38
        barszcz z buraków gotowanych - teściowa
        barszcz z buraków kiszonych - babcia moja
        zupa grzybowa - babcia moja
        uszka - babcia męża
        ziemniaki w mundurkach
        śledź w śmietanie - babcia moja
        pierogi ruskie - babcia męża
        pierogi z kapustą i grzybami - babcia męża
        karp smażony - tato
        grzyby suszone opiekane w mące - babcia moja
        kapusta z grochem - mama
        karp po żydowsku - tata
        makówki - teściowa
        piernik i inne słodkości - ja z synem
        przygotowanie domu na 12 osób i dwa psy - mąż
    • ju.bi Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 17:25
      konopiotka z kaszą
      konopiotka z grochem
      zupa rybna z grzankami - dla dzieci
      karp panierowany
      karp w jarzynach
      makówki
      kapusta z grzybami
      kapusta z grochem
      sałatka jarzynowa - dla męża
      moczka - dużo moczki - bardzo dużo moczki
    • wedrowiec2 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 14.11.06, 18:43
      Tradycyjnie mamy bardzo skromną Wigilię

      Obiad wigilijny:
      zupa z kwaśnej kapusty, suszonych grzybów i ziemniakow w mundurkach
      Wieczerza wigilijna:
      pierogi z kapustą i grzybami
      smażone uszka z grzybami
      śledź korzenny z cebulką, jabłkiem i kwaśnym ogórkiem,
      mintaj gotowany z jarzynami (smażonymi)
      pstrąg w galarecie
      sałatka warzywna
      piernik
      kruche ciasto
      o orzechach chyba nie muszę pisać;)
    • Gość: jackk3 Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.ptr.terago.ca 14.11.06, 20:44
      Troche wczesnie jeszcze:
      1. Gravlox (losos)
      2. sledz w oleju (oczywiscie polskie 'matjasy'), ziemniaki i kapusta kiszona z
      jablkiem
      3. losos wedzony na salatce z jajkiem, avokado i korniszonem (cos na ksztalt
      PRL-owskiej salatki dworcowej)
      4. Brszcz czerwony na wywarze z prawdziwkow z uszkami z w/w
      5. Fillet z lososia pieczony w folii ze swierzymi brzoskwiniami i papaya (?) w
      ciemnym piwie (karp tutaj 'niejadalny')
      6. Losos (Sockeye) w galarecie, ale nie na slodko
      7. Kapusta z grzybami i rodzynkami, 'zestaw' warzyw pieczonych do ryby
      8. Kompot z szuszonych sliwek
      9. Tort orzechowo-czekoladowy, serowiec, ciasteczka wyciskane.
      Podzial pracy: zonka - wypieki, barszcz, kompot ja: rzeczy 'nietradycyjne'.
      Mam nadzieje ze o niczym nie zapomnialem.
      Pzdr
      Trunki tradycyjnie: polskie, belgijskie i lokalne piwa, biale (Chardonnay),
      moze Single malt a dla zonki jakis likierek (Benedyktynka pewnie).
    • magiggii Re: zestaw wigiljny 2006 - start 15.11.06, 13:57
      Jako ze my na wigilie musimy objesc i moich i meza rodzicow wiec wymienie tylko
      pewniaki bo co roku lista sie zmienia.

      W moim rodzinnym domu:
      kutia,łazanki z makiem,barszcz grzybowy,ryba po grecku,śledzik w oleju,halibut
      smazony,karp z pieczarkami,szuba.
      reszta to inwencja tworczo-kulinarna calej rodziny(u nas jak co roku zjazd
      rodzinny i kazdy przywozi co chce-oprocz potraw wymienionych-te przygotowuje
      moja mama)

      W domu moich teściow:
      karp w galarecie,galeczki rybne,śledz po cygansku,tatar z lososia,ryba po grecku.
    • fettinia podciagam by nie zaginelo:) 20.11.06, 18:19
      zupa grzybowa
      barszcz
      grzybowa z ziemniakami lub lanymi kluskami
      pierogi rozne(ruskie,z kapusta,gryczana)
      ryby(ale nie karp bo nie lubimy)
      paszteciki kruche z roznymi farszami
      kapusta z grzybami
      makowki
      kompot z suszu
      nudle z makiem
      sernik
      makowiec
        • Gość: Aki Re: podciagam by nie zaginelo:) IP: *.16.100-84.rev.gaoland.net 20.11.06, 19:19
          Jeśli pojadę do rodziców to będzie niestety tradycjnie - barszcz na grzybach,
          gołąbki z kaszą gryczaną, śledzie, smażony karp i halibut, kompot z suszu,
          etc.(niestety, bo znakomitej większości potraw wigilijnych nie lubię, z karpiem
          na czele).
          Jeśli zostanę u siebie to polsko-francuska mieszanka: ostrygi (na 200%), foie
          gras, tatar z łososia/łosoś wędzony w cytynie, śledzie w occie ewentualnie,
          jakaś mieszanka sałat, barszcz czerwony czysty BEZ grzybów (niekoniecznie
          wszystko razem;), może pierogi z kapustą.
          Na główne danie jeszcze nie mam pomysłu. Na deser na pewno sernik i szampan.
          • amikeo Re: podciagam by nie zaginelo:) 20.11.06, 19:28
            Zawsze tradycyjnie:
            Barszcz czesrwony czysty z uszkami z farszem z kapusty i grzybów
            Pierogi z kapustą i grzybami
            Karp smażony saute
            Karp w galarecie
            Rolmopsy
            Kapelusze grzybów smażone
            Racuchy drożdżowe
            Sledzie "na czerwono"
            Kluski z Makiem plus Kutia
            Kompot z suszu
    • posafega Re: zestaw wigiljny 2006 - start 21.11.06, 01:17
      O, nie widziałam tego wątku, a dawno już tradycyjnej polskiej Wigilii nie
      obchodziłam. Takoż dołączam to, co w moim rodzinnym domu zawsze na stole jest:
      -barszcz z uszami
      -zupa rybna na łbach (tylko Tadzik jada :))
      -karp smażony z boskim sosem bez nazwy, wykonywanym od lat przez Tadzika (w
      składzie: pierniki, bakalie, karmel)
      -karp w galarecie
      -kapusta z grzybami (obowiązkowo z dodatkiem powideł)
      -pierogi z tąże kapustą, odsmażane
      -śledź z jabłakiem i cebulą
      -makiełki
      -kompot z suszu (fuj, fuj, fuj!! ;))
      W tym roku na pewno pokuszę się o większą ilość potraw śledziowych, bo
      zapałałam miłością wielką do tej ryby :D
      Z ciast:
      -sernik
      -makowiec
      +może jeszcze cuś :)
      Już się nie mogę doczekać pyszności :)
      • mazda25 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 21.11.06, 09:24
        tez zestaw wigilijny jest bardzo ciezkostrawny,a ponadto moze ktos ma cos
        nowego,pomyslowego na wigilie,czy rzeczywiscie zawsze wszyscy musimy jesc to
        samo.Zawsze mam problem jak podac taka ilosc pierogow na stol aby sie nie
        kleily i byly caly czas gorace.
        • Gość: zdumana Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: 83.238.166.* 21.11.06, 10:13
          Czy wszyscy musimy jeść to samo? Oczywiście nie, ale czy zastanawiałaś się nad
          znaczeniem słowa "tradycja"?

          Ciężkostrawne jedzenie wigilijne nie jest, bo tradycyjnie rzecz biorąc ma być
          postne. Ryby nie trzeba robić z panierką, będzie rzeczywiście lżejsza. Grzyby
          faktycznie nie są zbyt dietetyczne. Ale cała reszta jest jednak lekka. Problem
          to smakowitość dań, które prowokują do zmasowanej konsumpcji, bo te potrawy są
          smaczne i na ogół tylko jeden raz w roku. Obojętnie jakiej potrawy super
          dietetycznej ktoś się nieprzytomnie napcha - będzie duży ciężkostrawny problem.
          Ale to już problem zbyt rozentuzjazmowanych kulinarnych fanów potraw
          wigilijnych. Można sobie ewentualnie jeść i powtarzać: mało nie szkodzi:)))

          Żeby pierogi były ciepłe, żeby każda inna potrawa była ciepła można wykorzystać
          podgrzewacz, który dzisiaj bez problemu da się niemal wszędzie kupić. Stoi na
          stole, wygląda estetycznie i grzeje.

          Życzę dużo umiaru, bo to podstawa świątecznego prztrwania:)))
            • lustroo Re: zestaw wigiljny 2006 - start 21.11.06, 11:58
              Kompot z suszu nie jest fuj. Wystarczy nie dodawać suszonych-wędzonych owoców.
              Tylko sam susz i jest pyszny. Jabłka zawsze suszę sama, dodaję rodzynki i
              kupuję mieszankę z suszonych owoców. Żadnych tam wędzonych gruszek, bo wtedy
              kompot nabiera smaku wędzonej ryby :) Kompot z suszu jest dobry, bo pomaga
              strawić cięzkostrawne potrawy, np. smażone albo kapuchy :)

              U mnie Wigilię się je w formie obiadu więc są jeszcze ziemniaki :)
              • buszujacawtrawie Re: zestaw wigiljny 2006 - start 21.11.06, 12:38
                - barszcz grzybowy, baaaardzo esencjonalny, z olbrzymim dodatkiem słodkiej
                śmietanki,podawany z krokietami (farsz kapustno-grzybowy),
                - kapusta z grochem (żeby konie dobrze brykały :P, niestety od roku koni już
                nie mamy...),
                - ryba po grecku,
                - pierogi z kapustą,
                - pierogi z grzybami,
                - śledź w oleju (ale najpierw marynowany w zalewie octowej a potem zalewany
                olejem),
                - karp smażony,
                - karp w galarecie,
                - chrzan i sos tatarski żeby jakoś przełknąć te karpie :P,
                - obowiązkowo na stole jest sporo chlebka (żeby w przyszłym roku go też nie
                zabrakło),
                - tradycyjna sałatka wielowarzywna,
                - nęcą mnie przeokrutnie śledzie cytrynowe jacka1f i pewnie się złamię ;)
                - kluski z makiem i bakaliami,
                *z ciast w tym roku zrobię:
                - piernik staropolski (jeszcze tylko upiec i przełożyć :)),
                - "mój" sernik,
                - pychotkę,
                - keksa,
                - kruche ciasto z bitą śmietaną i krówką z mleka skondensowanego,
                - makowiec
                To chyba tyle...
              • posafega Obstawać będę przy swoim :) 21.11.06, 23:14
                Kompot z suszu dla mnie jest fuj, bo nie cierpię żadnych suszonych owoców :)
                Tym bardziej w formie napęczniałych wielkoludów, pływających w burej wodzie :)
                Przepraszm, ale tak po prostu to widzę :)
                • Gość: zadumana Re: Obstawać będę przy swoim :) IP: 83.238.166.* 22.11.06, 08:56
                  Dobrze zrobiony kompot z suszu a nie z wędzonych owoców, plus cukier plus sok z
                  cytryny plus wanilia ewentualnie odrobina cynamonu (przyprawy nie powinny
                  zdominować aromatu suszu)jest niezły.
                  Ja nie piłam go i właściwie nie piję, bo dla mnie istnieje tylko herbata:) Ale
                  zawsze prosiłam mamę, a teraz siebie, żeby się kompot w domu gotował, bo jego
                  aromat wędrujący po pokojach z kuchni jest dla mnie kwintesencją zapachową
                  wigilijnych dni. Ostatnio robię go nawet sporo, bo rodzina w święta
                  dopija "resztki" z chęcią. Więc tych "resztek" robię kilka litrów:))) Po
                  ugotowaniu i odstaniu zlewam go do dzbanków dodając po trochę owoców, bo
                  inaczej wchłonąłby susz chyba całą wodę i zaczyna się robić może faktycznie nie
                  do końca apetyczna brejowata nieco "bura" masa.

                  Wariantów zrobienia tego kompotu jest masa, więc można smakowo coś sobie jednak
                  dobrać. Dla jednych powinny być głównie jabłka, dla innych mieszanka, itd. itp.
    • zielonka16 Re: zestaw wigiljny 2006 - start 22.11.06, 09:20
      pierogi z kapustą i grzybami
      karp smażony
      łazanki
      kapusta z grzybami
      kluski z makiem
      barszczyk czerwony czysty z uszkami
      zupa grzybowa z lanymi kluseczkami
      kutia
      śledzie marynowane
      kompot z suszu
      to jest zawsze ale czasem jeszcze w ostatniej chwili coś dodaję
      z ciasta:
      gałąź
      karpatkę
      placek miodowy
      makowiec*
      sernik*
      *-obowiązkowo
      • Gość: miki Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.kolonianet.pl 22.11.06, 09:43
        Do zestawu obowiązkowego od ub. roku dodaję pierogi z ciasta francuskiego,
        ciasto gotowe mrożone, z kapustą i grzybami. Pierogi mażę żółtkiem i piekę 10
        min. więc wjeżdżąją na stół gorące, lśniące i pachnące. Obserwuję moje dorosłe
        dzieci. Kilka lat temu krewetki, kraby, homary, ośmiornice. Znikały rok po roku
        na rzecz śledzi,kolejnej ryby etc. Kompletnie mnie rozwaliła synowa ze dwa lata
        temu, kiedy zadzwoniła: mamo, a będzie ten kompot co zawsze gotujesz? A więc
        spokojnie, nawet jeśli młodzi podadzą na stół indyka, to najzwyklejszy bunt.
    • patyska Re: zestaw wigiljny 2006 - start 22.11.06, 10:43
      hmmm... mniam, mniam, mniam... :) co za rozkoszny watek!
      u nas bedzie:
      grzybowa czysta z domowym makaronem
      łazanki z kapusta
      pierogi z kapusta i grzybami
      jakas rybka w migdalach
      karp mojej mamy na zimno w galarecie - niesamowita sprawa, musze sie tego nauczyc, mielone mieso
      zaszyte w skorze, ugotowane - cudo!
      sledz z cebula
      losos z cytryna i kaparami
      oczywiscie chrzan, wlasny chleb, maslo
      cwikla
      kompot z suszu
      moze makielki
      na pewno makowce
      baba drozdzowa
      rolada arachidowa (narod szaleje na jej punkcie ;))
      kristoferson, czy jak mu tam
      piernik i pierniczki - staropolskie rzecz jasna, ciasto juz dojrzewa
      i tzw. lodowiec
      juz nie moge sie doczekac. szkoda tylko, ze to wszystko glownie ja zrobie ;)
      • Gość: ewa102 zestaw wigiljny 2006 - start, + dunski IP: 195.41.211.* 23.11.06, 07:55
        ciekawe sa te zestawy z innych krajow oraz ciekawostki regionalne z polski
        ja podam tradycyjny zestaw serwowany w danii (przynajmniej z tego co ja wiem)
        Przystawki:
        sledzie, najlepiej kilka rodzajow, czesto jedzone na zytnim chlebie
        posmarowanym smalcem
        losos wedzony w roznych wydaniach na bialym chlebie
        Danie glowne:
        Kaczka i/lub pieczony schab se skora (flaeskesteg)
        powyzsze glowne miesa dziela i lacza narod
        dodatki:
        czerwona kapusta, najczesciej na cieplo (roedkaal)
        maluskie okragle ziemniaczki ugotowane a potem obsmazone w karmelu (brune
        kartofler)
        sos z pieczeni barwiony karmelem, tzw. brazowy sos (brun sovs)
        jarmuz przyzadzony jak szpinak (groenkaal, evt groenlangkaal)
        Deser:
        tzw: ryz z migdalami (Ris a'la mande), czyli kleik ryzowy ostudzony i polaczony
        z duza iloscia bitej smietany i siekanymi migdalami z cieplym sosem wisniowym
        z calymi owocami
        w/g tradycju klada sie do takiego deseru jeden caly migdal i osoba, ktora go
        znajdzie i pokaze publicznosci otrzymuje symboliczny prezent
        • Gość: GMK Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.06, 09:56
          Nasza wigilia to połączenie tradycji pielęgnowanych w 3 rodzinach. Dlatego
          podajemy 4 zupy: rybną zabielaną, barszcz, grzybową i zupę z suszonych owoców z
          łazankami. Spytacie co w takim razie z kompotem? Koniecznie ze śliwek węgierek.
          Mam propozycję dla szukających trochę zmodyfikowanych tradycyjnych przepisów:
          proponuję śledzie po grecku. Łatwa to potrawa i pyszna. Śledzie w oleju typu
          matijas wyjmujemy z oleju i kroimy na kawałki wielkości pół pudełka zapałek,
          układamy na ładnym , dużym talerzu lub półmisku. Mrożoną włoszczcyznę pokrojoną
          przez producenta w słupki obsmażamy na chrupko wa oleju z dodatkiem ziela
          angielskiego, listka bobkowego oraz cebulki. Dodajemy koncentrat pomidorowy.
          Dosmaczamy z umiarem pamiętjąc, że śledzie też słone. Jesczce ciepłe umiesczamy
          na śledziach. Po ostygnięciu na 24 godziny do lodówki.
        • patyska Balbinko! 23.11.06, 15:17
          przepraszam, ale dopiero teraz i niechcacy "wjechalam" do tego watku ;) to rolada, do ktorej krem robi sie
          z masla roslinnego ubijanego mikserem co najmniej 10 minut, zoltka, masla arachidowego czyli
          fistaszkowego, wodki, gestego sosu z mleka, kakao i cukru i zapachu waniliowego. ciasto na rolade
          biszkoptowe z zoltkami ubijanymi z wrzatkiem - jesli pozadasz szczegolow daj znac, napisze.
      • yatka Re: do Patyski : rolada arachidowa 23.11.06, 15:37
        wątek bardzo interesujący-wigilia, barszczyk, sto tysięcy śledzików,
        kutia...ale proszę Cię bardzo o przepis na tę roladę-uwielbiam ciasta
        orzechowe, rodzina oczywiście też, a w wyszukiwarce nie znalazłam przepisu :(
        zatem PROSZĘ :D i pozdrawiam
    • amoniaaa a u nas po śląsku trochę.... 23.11.06, 10:55
      Zupa rybna z grzankami i barszcz czerwony z uszkami (barszcz robi szwagier sam),
      ziemniaki, kapusta z grzybami/pieczarkami, karp smażony/filety z pangi albo
      inne dla dzieci które nie lubią ości haha
      kompot z suszu (uwielbiam)
      makówki, mocka, ciasta, pierniczki
      śledzie w oleju z cebulką
      pewnie jeszcze o czymś zapomniałam.
      Nie robimy nigdy pierogów ani krokietów, bo jak zjemy już to co wymieniłam to i
      tak się ruszać nie potrafimy.... ;)

      Już się nie mogę doczekać na tego karpia!!!!! mniammmmm (smakuje mi tylko na
      święta).
    • Gość: gosc Re: zestaw wigiljny 2006 - start IP: *.dsl.club-internet.fr 23.11.06, 13:48
      u mnie polaczenie dwoch kultur, polskiej i francuskiej :

      ostrygi,
      losos wedzony, kawior
      sledzie, zazwyczaj niewiele, tylko dla tradycji, choc w 2006 bedzie kilogram
      cytrynowych
      zupa grzybowa
      krokiety z kapusta i grzybami
      muszle sw. jakuba
      pstragi (karp wykluczony, nie lubimy)
      kapucha z grzybami zasmazana z duza iloscia masla (inna niz na krokiety)
      wlasnej roboty puréé z oliwa i truflami
      Mont d'or, typowy swiateczny, "biegajacy" ser, ktory nabiera sie lyzeczka
      kompot z suszonych owocow
      buche de noel (wigilijna galaz)
      sernik, makowiec, piernik + drobne pierniczki - wszystko robie sama
      bakalie, czekoladki, fruits déguisés (daktyle, sliwki suszone i orzechy wloskie
      nadziewane pasta marcepanowa), kandyzowane skorki pomaranczy w czekoladzie
      (daje slowo, ze sama robie !!!), trufle (domowe, ale takze czesc kupuje)
      wino biale i czerwone.











Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka