Dodaj do ulubionych

Swiateczne ciasta

25.11.06, 10:07
Jest juz watek o potrawach wigilijnych. Moze zechcecie sie podzielic
pomyslami (rodzajami i lioscia) swiatecznych ciast?
Obserwuj wątek
    • Gość: awoccado Podbijam temat, bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.06, 20:29
      uważam że to ciekawa kwestia :P Co ludzie pieką na Boże Narodzenie :D
      Zresztą szukam jakiejś inspiracji...

      Ja mam w planach jakiś sernik, drugie ciasto i pierniczki. No i jeszcze nie
      wiem, co będzie tym "drugim ciastem" ;) Tak samo nie wiem, jakie pierniczki...
      Ale przepisów na pierniki jest sporo w GP na szczęście ;)

      Pozdrawiam
      • relana1 Re: Swiateczne ciasta 02.12.06, 11:52
        dla mnie te Święta bez strucli makowej i piernika to stracone Święta. Już
        przygotowałam ciasto na piernik, bo musi dojrzewać trzy tygodnie. Podam
        przepis, bo jak upiekę na trzy dni przed wigilią to zapach utrzymuje się całe
        święta.
        0,5 kg miodu gryczanego + 25 dag masła+ 2 szklanki cukru mocno zagrzać w garnku
        ( nie gotować). Masę przestudzić a potem dodać 1 kg mąki, 3 torebki przyprawy
        do pierników, 3 jajka, 3 łyżeczki sody rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnym
        mleku, 1/2 łyżeczki soli. Wyrobiś ciasto, dodać bakalie( rodzynki, skórkę
        pomarańczową, figi).Pozostawić ciasto w chłodnym miejscu( dół lodówki). Na trzy
        dni przed wigilią podzielić na części, rozwałkować, upiec placki( są twarde).
        Przełożyć kremem lub powidłami, obciążyć.Zawinąć albo w ściereczkę, albo folią
        spożywczą.Po tym czasie zmiękną. Ja piekę piernik tylko z figmi i w formie dość
        głębokiej, bo rodzina nie lubi tzw. przekładańców.
    • j.o.a.q.u.i.n.a Re: Swiateczne ciasta 26.11.06, 21:50
      christstollen...wigilijna "koniecznosc"...;)
      tort migdalowy
      ciasto czekoladowe z figami & daktylami
      czekoladowo-kokosowa babka

      oraz "adwentowe ciasteczka"...to sa malutkie ciasteczka roznego rodzaju, smaku
      i wygladu, pralinki domowego wyrobu, malutkie pierniczki.
    • ilekobietamalat Re: Swiateczne ciasta 27.11.06, 08:35
      sernik lekki jak mgielka(rodzina zjada w zastraszajacym tempie:))
      tort makowy, u nas to sie nazywa tort makowy wojtka,ale chyba znany jest pod
      inna nazwa, tak czy inaczej uszy mi sie trzesa na sama mysl o nim;))
      i duzo ciastek, pierniczkow, ciasteczek imbirowych, cynamonowych wszelkich;)
      kiedys uwielbialam jeszcze ciasto miodowe ale nikt go juz nie chce dla mnie
      piec a mi nie wychodzi z blizej nieokreslonych powodow;)
    • martushka1 Re: Swiateczne ciasta 27.11.06, 12:15
      A u mnie będą:
      Sernik (bardziej nawet tort serowy bo to biszkopt przełożony masą serowo-
      budyniową, polany czekoladą)
      Tort makowy z bitą śmietaną
      Piernik staropolski
      Strucle makowe
      Makowiec na kruchym cieście
      2 rodzaje pierniczków
      Ciastka maslane
      (kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,5408195,P_KOBIETA_PRZEPISY.html )
      Ciasteczka kruche składane z dżemem
      Amoniaczki
      Ciasteczka orzeszki
    • Gość: genny Re: Swiateczne ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.06, 20:08
      No cóż, właśnie opracowałam zestaw. A więc:
      -piernik (już upieczony)
      -keks
      -gruzin
      -brownies p. Kręglickiej
      -jeszcze jeden piernik wg innego przepisu
      -ciasto z suszonymi owocami wg p.Gessler
      -ciasto orzechowe
      -cantuccini
      oraz cała masa różnych drobnych ciasteczek

      Upiekłabym chętnie amoniaczki, ale nie znam przepisu
          • borsuk_dawid Re: Swiateczne ciasta 27.11.06, 23:08
            Oto moj spis, skromny, bo bedzie nas tylko 4 doroslych :)

            Talerz ciasteczek:

            Pierniczki (przepis Apolki plus orzechy w ciescie)
            Makaroniki pistacjowe (przepis Nigelli)
            Brownies z bakaliami i suszonymi wisniami
            Ziemniaczki (przepis z forum)

            Ciasta:

            Piernik staropolski (Apolki)
            Tarta makowa z migdałową kruszonką (wymysl wlasny)
            Ciasto klementynkowe w białej polewie (Nigelli)
            Treacle and walnut tart czyli Tarta karmelowa z orzechami włoskimi i żurawiną
            (przepis z Good Food magazine)
            Mince Pies (kupne w tym roku)

            Desery:

            Tradycyjny angielski pudding swiateczny z mrozonym kremem rumowym
            Tort czekoladowo-kasztanowy z "pijanymi sliwkami"

            Upieklam jeszcze tradycyjne angielskie Fruit Cake z whiskey, ale zostawiam je w
            domu w Irlandii na "po swietach". Reszta bedzie pozarta w Polsce :)
    • Gość: zadumana okrągły makowiec z tortownicy:) IP: 83.238.166.* 28.11.06, 10:20
      Co roku przypominam, że makowiec nie musi mieć tradycyjnego kształtu, jeśli
      ktoś boi się zaryzykować estetyczną klęskę. Ja się bałam, więc podchwyciłam
      pomysł z wykorzystaniem całej powierzchni blaszki.
      Tortownica okrągła śr.30 cm, ciasto drożdżowe z 0,5kg mąki.
      Gotowe wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części - dwie takie same i jedną
      nieco mniejszą - będziemy formować z tego trzy placki, dwa większe, jeden
      mniejszy, mniejszy będzie środkową warstwą.
      Jedną z dwóch większych części ciasta (placek) układamy na dnie tortownicy od
      brzegu do brzegu, smarujemy białkiem, układamy połowę maku (ja puszka
      bakalland) zostawiając wolny pasek dookoła jak w pizzy, smarujemy białkiem,
      kładziemy mniejszy placek ciasta zostawiając dookoła wolny pasek z makiem,
      smarujemy białkiem, kładziemy drugą połowę maku zostawiając dookoła wolny pasek
      ciasta przy bokach blaszki (jak w pizzy), smarujemy białkiem, kładziemy drugi
      kawałek ciasta od brzegu do brzegu tortownicy, smarujemy białkiem z żółtkiem,
      albo tylko żółtkiem.
      Po upieczeniu kroimy tak jak tort. W każdym kawałku jest mak układający się w
      kształt dużej litery "U". Nic się nie rozwala, nie rwie. I te tortowe kawałki
      nie odbiegają wizualnie od klasycznego kształtu makowca, a ryzyko mniejsze:))

      Zamiast maku można wykorzystać powidła śliwkowe:)
    • anna451 Re: Swiateczne ciasta 28.11.06, 13:21
      a czy ktoś jadł tort piernikowy ze zwykłą śmietaną kwaśną?
      Jadłam kiedyś to były zwykłe placki upieczone pojedyńczo w tortownicy z ciasta
      piernikowego dojrzewającego i przełożone ubitą śmietaną/12%/Przełożony w
      pierwszej warstwie dodatkowo dżemem ze śliwek.Taki tort robiony dwa dni przed
      podaniem.Ta śmietana zostanie wchłonięta przez pierniki upieczone.Warto spróbować.
    • Gość: zołza Re: Swiateczne ciasta IP: *.skranetcan.pl 29.11.06, 20:11
      U mnie, w ramach walki z cholesterolem (niestety, tym złym) prawie dietetycznie
      (ha, ha...) - tiramisu i biała Pavlova z brzoskwiniami - to własnoręcznie.Plus
      z zprzyjaźnionej, świetnej cukierni makowiec (malutki), babki (też małe) -
      piaskowa (mąż)i drożdżowa (ja). I na tym koniec szaleństwa, zdrowie jednak
      ważniejsze.A tiramisu i Pavlovą zjedzą w zasadzie goście.
    • Gość: gusia49 Re: Swiateczne ciasta IP: *.dialog.net.pl 01.12.06, 15:02
      Co do poraw wigilijnych bardzo dbam żyby było przedewszystkim tradycyjnie.
      Wigilia to pszenica, mak, orzechy miód i kapusta i groch i barszcz, ma być
      przaśnie, prosto, tradycynie. Ryby(karp, śledzie), grzyby {nie pieczarki),
      kompot z polskiego suszu-jeden jedyny raz w roku!!!. Kochane! kawior, frutti di
      mare to na Sylwestra. Ja ide raczej w kierunku dekorcji stołu i tego co dzieje
      sie w ten wieczór(koledy, życzenia, prezenty). Owszem unowoczesniam te dania
      ale niechetnie i tak zawsze wyjdzie inaczej. Ciasta tez tradycyjne staropolskie
      piernik, sernik, właśnie amoniaczki, makowce. Myśle że przepisy Nigelli,
      tiramisu, Pavlova... itp to nie na Boże Narodzenie. Na forum znalazłam swietny
      przepis na rolmopsy, skorzystamm dzieki.
    • Gość: becia Re: Swiateczne ciasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.06, 11:01
      U mnie jak co roku - bez eksperymentów
      1/duż blacha kruchego ciasta z białym kaimakiem
      2/duża blacha kruchego spodu pokryta przepyszna masą czekoladową, która spaja
      ogromna ilość posiekanych bakalii - włacznie z suszonymi, podwędzanymi śli
      wkami - pyyychota
      3/ nugat
      4/makowce
      5/ góry pierniczków - smakuja jak ginger cookies - rozdaję je znajomym - w b
      szanym pudełku mozna je b. długo trzymać.
      6/ czasem do tego dochodzi wiedeński sernik z warstwa namoczonych,
      podwędzanych suszonych śliwek [ oprócz oczywiście skórki pom. i rodzynek]

    • martusia_25 Re: Swiateczne ciasta 15.12.06, 11:01
      Ja przygotuję (tradycyjnie już) ciasto marchewkowe, moja mama upiecze zapewne
      zawijańce z kruchego ciasta z makiem i drugie z orzechami, keks czeski (z
      jabłkami), piernik i sernik.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka