Dodaj do ulubionych

niebanalne gołąbki

12.12.06, 21:32
witam
poratujcie przepisem na jakieś "inne" gołąbki, zawsze robię takie standardowe
mięso mielone i ryż lub kasza gryczana, natomiast na święta chciałabym zrobić
jakieś inne, macie jakieś ciekawe pomysły?
znalazłam przepis na gołabki z kiszonej kapusy, ale nie mam takiej może
pokombinować z sokiem z kapusty? gotować gołąbki w takim soku?
z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: miki Re: niebanalne gołąbki IP: *.kolonianet.pl 12.12.06, 21:45
      Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to gołąbki z kaszą gryczaną i suszonymi
      grzybami, ale mogą też być z kaszą i pieczarkami. Plus cebula. Przesmażona. I
      dobrze przyprawione. Ale też sobie pomyślałam, że można w liście włoskiej
      kapusty zapakować porcyjki klasycznej, wigilijnej kapusty z grzybami i poddusić
      w ekstra sosie śmietanowym. Nie robiłam tego, ale po świętach spróbuję
      eksperymentu z nadwyżką.
    • Gość: esseyee Re: niebanalne gołąbki IP: *.pp.com.pl 12.12.06, 22:46
      To sa gołąbki mojej przyjaciółki "piszingera". Fantastyczne!

      Gotuję kaszę jaglaną (1 szkl.) na mleku. Obgotowuję osobno 5 dkg grzybków
      suszonych. Siekam je i dodaję do kaszy + 2 cebule posiekane i zrumienione na
      maśle, 2 jaja na twardo posiekane i pęczek posiekanego kopru. Wszstko doprawiam
      pieprzem i sola, wbijam 1 surowe jajo. Mieszam. Zawijam gołąbki w obgotowane
      liście WŁOSKIEJ kapusty, panieruję w mące, jajku i bułce i obsmażam na oleju.
      Najlepsze są odpieczone na 2-gi dzień
    • Gość: turchanyi Re: niebanalne gołąbki IP: 149.156.14.* 13.12.06, 09:23
      Możma pokombinować wariant z kiszoną kapustą. Koleżanka Swietła - Bułgarka, nie
      mając w Polsce kapusty ukiszonej w całych głowkach, zrobiła to tak: sparzyła
      liście zwykłej białej kapusty, nadzienie w wersji wegetariańskiej z ugotowanego
      ryżu, zeszklonej cebulki, koncentratu pomidorowego, doprawione solą, pieprzem i
      dość dużą ilością majeranku, tymianku, cząbru. W oryginale używała macierzanki,
      uzbieranej w okolicy gór Riła. Gołabki zawinęła "normalnie", ułożyła w dużym
      garnku przekładając warstwami kiszonej kapusty. Całość trzeba dusić ok. 40 min
      lub zapiekać pod przykryciem. Bardzo pyszne. Do nadzienia można też dodac
      trochę mielonego mięsa.
    • nisar Re: niebanalne gołąbki 13.12.06, 09:41
      Zrobiłam swego czasu "wariację gołąbkową". Polegało to na tym, że użyłam
      kapusty włoskiej a nie jak zawsze białej oraz wetknęłam do środka mięso
      wyłącznie wołowe (z olejem w środku) z pieczarkami i udusiłam toto w b. ostrym
      (naprawdę bardzo) sosie pomidorowym.
      Chłop który nie lubi gołąbków był szczęśliwy.
      Ja wolę tradycyjne.
      • Gość: Slawa Re: Dla bogna71 IP: *.q.pppool.de 13.12.06, 12:44
        Moze to o te chodzi?
        Jakis czas temu znalazlam w GP, niestety nie wiem jak sie nazywal watek ani
        autor, linku tez nie mam:-(
        Tu wklejam to co sobie zanotowalam(slowo w slowo)
        Pozdrawiam
        Slawa



        Golabki ziemniaczane z kielbasa

        Przepis pochodzi z Mojego Gotowania, gołąbki są pyszne ,bardzo aromatyczne ,
        niezbyt czasochłonne , naprawdę warto je zrobić.

        kilka dużych liści włoskiej kapusty
        ok 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
        ok 1/2 kg ziemniaków
        100 ml mleka (ja dałam śmietankę)
        spory ząbek czosnku
        cebula
        2-3 łyżki startego żółtego sera
        3 łyżki masła
        1/2 szkl bulionu
        sól,pieprz

        Ziemniaki ugotować , odcedzić i ostudzić (ja uzyłam ziemniaków ugotowanych i
        ubitych poprzedniego dnia i były super). Liście kapusty umyć i blanszować
        kilka minut we wrzatku. Wyjąć , osączyć , ostudzić .Kiełbasę pokroić w
        drobniutką kostkę i podsmażyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do ubitych
        ziemniaków dodać 2 łyzki masła , mleko lub smietankę , czosnek , kiełbasę i
        doprawić sola i pieprzem na pikantnie. Farsz nałożyc na liscie kapusty i
        zwinac gołąbki. Cebulę pokroić w piórka , przesmażyc na leciutko złoto w
        rondlu na pozostałym maśle , wyjać, w rondlu ułozyc ciasno gołąbki , na
        wierzch rozłożyć podsmażona cebulę i zalać bulionem. Dusic pod przykryciem na
        małym ogniu 10 minut ( ja dusiłam pod przykryciem ok 15 minut a później
        jeszcze kilka minut odkryte do lekkiego odparowania sosu). Podawać z cebulką
        i sosem spod duszenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka