Gość: Ania
IP: *.aster.pl
20.12.06, 22:04
Kupiłam silikonową formę na 12 muffinów.
Czy taki przepis (bajaderki), z którego mam zamiar skorzystać - to dobry
przepis na taką ilość babeczek jeśli chodzi o gramaturę składników?:
Czekoladowe muffiny z nutella
Czekoladowe, niezbyt slodkie muffinki nadziane nutella
2 3/4 szklanki maki (375g)
1 lyzka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczonej
3 lyzki gorzkiego kakao
3/4 szklanki brazowego cukru
1/2 kostki roztopionego masla
2 jajka
1 szklanka maslanki
1 szklanka nutelli
Rozgrzac piekarnik do 200C, foremki na muffiny lekko posmarowac maslem.
Wszystkie suche skladniki wymieszac w dosc duzej misce. Maslo rozmieszac z j
jajkami, dodac maslanke i wlac do miski z maka. Lekko wymieszac, tylko do
polaczenia sie obu mas, nie dluzej bo muffiny beda twarde. Nalozyc 1 plaska
lyzke masy do foremek mufiinowych, dodac lyzke nutelli i przykryc pozostala
masa. Piec okolo 15-20 minut, wyjac z foremek jeszcze gorace i wystudzic na
drucianej siateczce.