Dodaj do ulubionych

Ciasto czekoladowe ale nie murzynek - szukam

22.12.06, 10:54
Poszukuję dobrego przepisu na cisto czekoladowe na prwdziwej czekoladzie dobry
i sprawdzony macie może???
Obserwuj wątek
    • 56at Re: Ciasto czekoladowe ale nie murzynek - szukam 22.12.06, 11:00
      2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady,
      1 kostka (200 g) masła,
      100 g mąki,
      300 g cukru,
      6 jaj,
      50 g łuskanych włoskich orzechów.


      Sposób przyrządzenia:
      Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło
      z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Jaja ubić mikserem, stopniowo
      dodawać cukier i mąkę. Do masy jajecznej wmiksować przestudzoną czekoladę i
      wymieszać z pokruszonymi orzechami. Spód blachy wielkości 60x35 cm wyłożyć
      pergaminem, ciasto wlać na blachę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C,
      piec 18 - 20 min.

      Wyjąć, ostudzić, okroić dookoła i wyrzucić do góry dnem na deskę.
      Oprószyć cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.
        • Gość: gosc Re: Ciasto czekoladowe ale nie murzynek - szukam IP: *.dsl.club-internet.fr 22.12.06, 21:17
          tutaj masz przepis na fondant au chocolat. fondant dlatego, ze nie ma
          konsystencji ciasta. jest rewelacyjny. przepis sprawdzony, czesto robie.

          250g gorzekiej czekolady
          225g masla
          90-100 g cukru
          5 jajek
          1 czubata lyzka do zupy maki

          stop czekolade (wolniutko, na malym ogniu, polamana na kostki) z cukrem i
          maslem (maslo nie moze byc prosto z lodowki) na lsniaca, jednolita mase. ciagle
          mieszaj. zestaw z ognia i pozostaw, zeby sie przestudzila. mozesz od czasu do
          czasu zamieszac.
          ubij jajka, dodaj make , a nastepnie wlej przestudzana mase czekoladowa.
          wymieszaj i wszystko przelej do wysmarowanej maslem okraglej formy (mozesz tez
          uzyc pergaminu). piec nalezy nastepujaco : rozgrzewasz piekarnik do 180°, na
          blache wlewasz wrzaca wode. wystarczy centymetr wody i dopiero wtedy stawiasz
          forme. pieczesz ok.25-30 minut, zalezy od piekarnika.
          jesli chcesz urozmaicic, mozesz dodac olejek waniliowy albo jakis odpowiedni
          likier lub koniak.

          a tutaj masz przepis na troche mniej kaloryczne ciasto czekoladowe (poprzedni
          fondant, to slodkie morderstwo !), tym razem o konsystencji ciasta.

          120 g czekolady
          175 g miekiego masla
          200 g cukru (najlepiej ciemnego)
          3 ubite jajka
          15 cl jogurtu naturalnego, bez cukru (sredniej wielkosci indywidualny pojemnik,
          najlepiej o smaku greckim)
          150 g maki ypieszanej i przesianej z 1 lyzka proszku do pieczenia .


          zmiksuj maslo z cukrem na krem, dodaj olejek waniliowy (moze tez byc
          pomaranczowy albo migdalowy jak lubisz), ciagle miksuj i dodawaj powoli
          wczesniej ubite jajka, ciagle miksujac. dodaj stopiona czekolade (uwazaj jak
          bedziesz topic, moga sie porobic grudy. do topienia dodaj lyzeczke wody i top
          na bardzo malym ogniu. w razie potrzeby dodaj odrobine bardzo cieplej wody)
          po wymieszaniu z czekolada, dodaj jogurt. na samym koncu dodajesz make, lekko
          mieszajac.
          piekarnik 190°C, forma wysmarowana maslem i na 25-30minut. ciasto musi byc
          sprezyste w dotyku, znak, ze jest upieczone.
          nadaje sie do jedzenia w stanie naturalnym, ale mozesz tez przelozyc je jakims
          kremem albo oblac masa czekoladowa.
          najlepsze jest na drugi dzien.

          pozd.























    • marghe_72 Re: Ciasto czekoladowe ale nie murzynek - szukam 22.12.06, 22:27
      nie mogę znaleźc w Galerii, to wklejam tu


      Ciasto czekoladowe
      PAscal: Mam jedną uwagę. Do tego przepisu potrzebny jest mikser. Dzięki niemu
      przygotowanie ciasta (bez pieczenia) trwa niemal tak krótko, jak przeczytanie
      przepisu.

      produkty:
      100 g cukru
      3 tabliczki czekolady
      6 jajek
      1 1/4 kostki masła
      150 g migdałów
      150 g orzechów włoskich
      papier pergaminowy do pieczenia


      Jak to zrobić:
      Nasmaruj formę do ciasta masłem i wyłóż dno kółkiem z papieru. Orzechy, migdały
      i 2 tabliczki czekolady zmiel na proszek w mikserze. Oddziel białka od żółtek.
      Masło, żółtka i cukier wymieszaj na jednolitą masę. Zmieszaj masło z orzechami.
      Ubij białka na pianę. Delikatnie wymieszaj z pozostałymi składnikami tak, żeby
      piana nie opadła.
      Wylej masę do formy i wyrównaj. Pokrusz trzecią tabliczkę czekolady i powciskaj
      kawałki do środka.
      Włóż do piekarnika rozgrzanego do 1900C na około godzinę.

      Moja sugesta (nie pascala
      tylko ZAMIAST trzeciej czekolady (tej którą wtyka sie do środka)gorzkiej dać
      białą !!!
    • eluch_a Re: Ciasto czekoladowe ale nie murzynek - szukam 02.01.07, 03:29
      Blok czekoladowy
      30 dag mlecznej czekolady
      20 dag ciemnej czekolady (70% kakao)
      17 dag obranych i prażonych migdałów
      12 dag obranych i prażonych orzechów laskowych
      1 łyżka likieru pomarańczowego
      1/2 łyżeczki mielonych goździków
      2 łyżeczki mielonego cynamonu
      1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
      1 łyżeczka kardamonu
      380 ml śmietanki 30%
      12 suszonych fig grubo posiekanych
      kandyzowana skórka pomarańczowa
      cukier puder

      Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Likier pomarańczowy i przyprawy wymieszać w
      garnku ze śmietaną. Podgrzać, ale nie zagotować. Dodać czekoladę. Na blachę
      wsypać figi, migdały, orzechy, skórkę, polać masą czekoladową. Wsypać następną
      warstwę bakalii i owoców, polać kremem. Powtórzyć do wyczerpania składników.
      Wierzch gładko rozsmarować. Wstawić na 3 godziny do lodówki.
      Wyjąć, oprószyć cukrem pudrem.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka