Dodaj do ulubionych

kanapkowa rozpusta :)

27.12.06, 18:26
Co wrzucacie na kanapkę. Tyle dziennie pochłaniam kanapek z przeróżnymi
dodatkami, a nigdy się nie zastanawiałam co można na nie jeszcze wrzucić. Może
macie jakieś ciekawe pomysły, albo zdarzyło się Wam umieścić na kromce coś,
czego nikt przed Wami nie umieścił. Czekam na owoce Waszej wyobraźni 
Obserwuj wątek
    • legwan4 Re: kanapkowa rozpusta :) 27.12.06, 18:42
      Na wędlinę liść kapusty pekińskiej i ziarenka słonecznika..
      • martvica Re: kanapkowa rozpusta :) 27.12.06, 18:59
        Feta i ananas
        Feta i winogrona, raczej białe
        Feta i daktyle - ale to akurat nie było zachwycające szczególnie
        • Gość: morusia Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 19:54
          nutella z bananem
          • kszynka Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 18:32
            Gość portalu: morusia napisał(a):

            > nutella z bananem

            nutella z kabanosem popijana coca colą
            (nie moje)
            :-)
            • xylorhin Re: kanapkowa rozpusta :) 20.01.07, 16:54
              kszynka napisał:

              > Gość portalu: morusia napisał(a):
              >
              > > nutella z bananem
              >
              > nutella z kabanosem popijana coca colą
              > (nie moje)
              > :-)
              -Bleeeee
            • Gość: Le.ON Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.eranet.pl 21.01.07, 23:57
              Nutella + plasterki czosnku (to kolega w akademiku).

              Pzdr.Le.ON.
          • Gość: anneeka Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.artvox.pl 20.01.07, 18:36
            Gość portalu: morusia napisał(a):

            > nutella z bananem


            muszę spróbować przy najbliższej okazji:)
            a narazie zjem sobie z bananem masło orzechowe:D
        • Gość: Ja Re: kanapkowa rozpusta :) IP: 195.205.44.* 22.01.07, 09:58
          Lekko podsmażony plasterek oscypka i na to żurawina. PYCHA!
      • hjuston Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 20:32
        ja ostatnio odkrylam taka:

        chleb posmarowany powidlawi figowymi, szynka drobiowa i plasterek serka brie.
        mozna jeszcze jakas salate dodac.

        houston.blox.pl
        • xylorhin Re: kanapkowa rozpusta :) 20.01.07, 16:55
          A próbowaliscie jajecznicy? Kromka z masłem, jajecznica i na to druga kromka z
          masłem :)
          • hjuston Re: kanapkowa rozpusta :) 20.01.07, 19:26
            xylorhin napisał:

            > A próbowaliscie jajecznicy? Kromka z masłem, jajecznica i na to druga kromka z
            > masłem :)


            a mozna jeszcze tak:
            chleb posmarowac na przyklad twarozkiem, na to jajecznica, plasterek wedzonego lososia, cebula i
            pomidor


            houston.blox.pl
          • Gość: jo Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.aster.pl 21.01.07, 15:52
            Zdecydowanie bardziej wolę jajęcznicę bez masła na kanapce (ale żeby jajecznica
            nie była zbyt sucha!) plus pomidor, ogórek itp.
        • Gość: zniesmaczony Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.mofnet.gov.pl 22.01.07, 07:56
          Szynka drobiowa? Co to za cudactwo? Czy ktoś jeszcze pamięta smak prawdziwych
          wędlin?
    • Gość: klon Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.aster.pl 28.12.06, 20:17
      Ja tam specjalnych wynalazków nie instalowałam na swojej kanapce, ale za to
      smaruję margaryną co popadnie :) Czyli w pewnym sensie, ciasto, drożdżówka czy
      co mi tam w ręce wpadnie, staje się kanapką, dobrze myślę?
    • qubraq Re: kanapkowa rozpusta :) 28.12.06, 20:32
      Na pewno nie jadlaś tluczonych kartofli na kromce chleba, plackow z tartych
      ziemniakow na chlebie no i kotleta ze smazonego parasolnika (inaczej kania)!
      Andrzej
      • Gość: EWa Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.CNet.Gawex.PL 28.12.06, 21:09
        Chleb ze smalcem (takim ze skwareczkami, cebulką) i z kawiorem. Ewentualnie z
        pastą kawiorową. Dla mnie pycha.
        • Gość: klopsik Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:19
          ojej, ale smalcu to bym nie zjadła :( ja to z tych co margarynkę wolą.
          • pancwynar Re: kanapkowa rozpusta :) 20.01.07, 08:48
            no to współczuję - aż tak zdrowia Ci szkoda?
            chyba, że masz alergię na mleko/masło...
          • jimmyjazz Margaryna lepsza??? 20.01.07, 22:03
            Gość portalu: klopsik napisał(a):

            > ojej, ale smalcu to bym nie zjadła :( ja to z tych co margarynkę wolą.

            No nie mów że margaryna lepsza niż smalec czy masło?
            Nawet psy się na tym poznają :)
            • Gość: Basia Re: Margaryna lepsza??? IP: *.tkdami.net 20.01.07, 23:05
              Bylo to w okresie kiedy maslo bylo na kartki.Mielismy wtedy psa
              domownika,przyjaciela,ulubienca naszych dzieci.Wczesniej pies byl
              przyzwyczajony,ze wieczorem dostawal malutki kawaleczek masla/bardzo lubil/.Od
              kiedy na maslo byly kartki nam go nie wystarczalo.Probowalismy psu dawac
              margaryne,nawet nie chcial powachac .Stawal przy lodowce i skomlil nawet cala
              noc a margaryny nie tknal.Aby uzupelnic braki masla dla mojej rodziny i pupila
              kupowalam smietane najbardziej tlusta,wlewalam do butelki w ktorej kiedys
              roznoszono mleko ,zamykalam szczelnym korkiem i ogladajac wieczorem telewizje
              potrzasalam przez 2-3 godzinyna zmiane z mezem.Przez potrzasanie wytracalo sie
              maslo i serwatka.Przy ciekawym programie ,mozna bylo i pol kostki maslo
              otrzymac.
      • Gość: kania Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 22:06
        Rety, ja kocham kanie!. I nawet to, że pracuję w szpitalu, gdzie ciągle o pewnej
        porze roku ratujemy amatorów kani, którzy pomylili je z muchomorem
        sromotnikowym, nie jest mnie w stanie od nich odstraszyć.Ale o tej porze roku,
        to raczej problem.
        • Gość: Minia Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 23:53
          > Rety, ja kocham kanie!. I nawet to, że pracuję w szpitalu, gdzie ciągle o
          > pewnej porze roku ratujemy amatorów kani, którzy pomylili je z muchomorem
          > sromotnikowym, nie jest mnie w stanie od nich odstraszyć.

          Kanię z muchomorem sromotnikowym można pomylić tylko po nażarciu się grzybków
          halucynogennych albo napiciu bimbru od Ruskich. Co już samo w sobie jest dość
          trujące...
          No, chyba, że ktoś w życiu nie widział kani i zna ją tylko z bardzo kiepskiego
          opisu.
          Największa kania jaką jadłam miała średnicę 38 cm i nie mieściła się na
          patelni.
        • Gość: x Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 14:44
          kanie mozna zasuszyc - i o tej porze roku pychulizna!
      • Gość: jad Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.elartnet.pl 19.01.07, 22:31
        pieczywo
        majonez
        ziemniaki gotowane
        ogórek kiszony
        (ew. sardynki)

        Zestaw prosty, by nie powiedzieć prostacki - a ja go uwielbiam :-)
      • Gość: AMA Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.skylan.org.pl 22.01.07, 10:45
        Chrupiąca kania na chlebie to jest to
    • fettinia Re: kanapkowa rozpusta :) 04.01.07, 15:28
      ostatnio jestem w fazie pasztetu z borowkami:))
    • Gość: becia Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 15:38
      Ja kiedyś uwielbiałam to co amerykańskie dzieci - dałabym sie za to zabic -
      czyli masło z orzeszków ziemnych [ robiłam sama wystarczy orzeszki solone
      zmiksować ew. dodać odrobine soli lub oliwy ] i na to galaretka z czerwonych
      winogron [ nigdzie w Polsce nie spotkałam] i zastępuję ja jakimś kwaśnym
      dzemem - np. czymś z żurawin. Dobre też na krakersach jako "podjadka" na
      imprezie.
      • Gość: zuzialalkanieduza Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.de.ibm.com 20.01.07, 20:06
        chleb
        maslo
        tofu wedzone
        ogorek

      • llukiz Re: kanapkowa rozpusta :) 21.01.07, 21:24
        próbowałem jeść masło orzechowe, ale do niczego mi nie pasowało. Ani na słodko
        ani na słono. Ze wszystkim się gryzło. Nie wiem jak w stanach to jedzą
    • fettinia Re: kanapkowa rozpusta :) 04.01.07, 15:46
      jeszcze mi sie przypomnialo:)Zielona mloda kapusta(ugotowana,doprawiona)na
      kromce swiezego chleba z maslem:)
      • Gość: meiga Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:45
        Na słodko lubię na przykład: chleb z masłem, a na to pokrojony banan i dżem
        jagodowy.
        A na niesłodko: chleb z masłem, śledź w occie, cebula, kiszony ogórek
        albo: ser pleśniowy, orzechy włoskie, rzeżucha mmmmmmmm
      • tekisk Re: kanapkowa rozpusta :) 25.01.07, 08:21
        fettinia napisała:

        > jeszcze mi sie przypomnialo:)Zielona mloda kapusta(ugotowana,doprawiona)na
        > kromce swiezego chleba z maslem:)

        Pierwszy raz taką samą kanapkę widziałam w rękach mojej Mamy .
        Spróbowałam i też mi smakowało ;)
    • monia_77 Miód + ser kozi, polecam. 04.01.07, 15:48
      Bardzo lubie tez kanapki z siekanym sledziem i jajkiem oraz sosem tatarskim.
      • amielll Re: Miód + ser kozi, polecam. 04.01.07, 16:35
        Szpinak liściasty mocno odparowany, z czosnkiem i fetą na chlebie
        pełnoziarnistym. ostatnio humus i pasta z bakłażanów z chlebem (chrupkim też)
        • Gość: koko Re: Miód + ser kozi, polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:42
          bialy ser typu almette na to pomidor i ogorek malosolny,wszystko na razowym lub
          zytnim chlebie:) mniam mniam
          • Gość: koko Re: Miód + ser kozi, polecam. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.07, 16:43
            jeszcze jedna propozyca
            swiezy chleb na to maselko pyszne smietnkowe i żerzucha :p (ak zrobilam blad w
            slowie to trudno_
            • Gość: Anna Re: Miód + ser kozi, polecam. IP: *.tkdami.net 20.01.07, 23:07
              Odwrotnie powinno byc RZEZUCHA
        • Gość: sss Re: Miód + ser kozi, polecam. IP: *.jmdi.pl 20.01.07, 15:40
          a gdzie mozna kupic humus? jest w jakichs sklepach?
          • balbina_83 Re: kanapkowa rozpusta. 20.01.07, 16:11
            Ciekawa jestem ile waży ten kto tak wcina te kanapki w baardzo dużych
            ilościach???
            • Gość: meiga Re: kanapkowa rozpusta. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 18:53
              A co mi tam,podam się jako przykład wcinacza kanapek :). 162 cm wzrostu i 52 kg
              wagi. Kolejna fanka teorii pt. "chleb tuczy"?
          • Gość: janek Re: Miód + ser kozi, polecam. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.01.07, 13:25
            humus w kwiaciarniach i sklepach ogrodniczych to nawóz do kwiatków ::))
    • zonkmasta Re: kanapkowa rozpusta :) 05.01.07, 13:31
      Chyba moja ulubiona kanapka: świeży chlebek, margaryna, żółty ser, jajko,
      majonez, pomidor i ogórek kiszony. To co prawda nic tak wymyślnego jak Wasze,
      ale ja za tym szaleję :)
      • horpyna4 Re: kanapkowa rozpusta :) 05.01.07, 13:44
        Plaster zimnej pieczonej cielęciny, a na to plasterek pomarańczy.
      • wj_2000 Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 23:31
        zonkmasta napisał:

        > Chyba moja ulubiona kanapka: świeży chlebek, margaryna,

        Zastąp to masłem! Mdli mnie jak czytam. Sorry.
        • pancwynar Re: kanapkowa rozpusta :) 20.01.07, 08:50
          dokładnie
          mają ludzie odporność, żeby szprycować się "wynalazkami" chemicznymi
        • Gość: darq Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.chello.pl 20.01.07, 22:26
          słodka bułka i smalec z skwarkami
        • Gość: bez Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.aster.pl 21.01.07, 15:55
          Masło mi nie smakuje. Dostaję odruchów... wiadomo jakich. Smakowo nic nie
          zastąpi margaryny.
    • Gość: malinka Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.lnet.pl 05.01.07, 14:39
      ja uwielbiam pastę z białego sera i ryby (pyszne z tuńczykiem z puszki lub rybą wędzoną - zwłaszcza pstrągiem) z musztardą, szczypiorkiem - na to pomidor i papryka konserwowa.
      • martvica Re: kanapkowa rozpusta :) 05.01.07, 15:13
        Pasta z soczewicy albo grochu, z ziołami, na to ogórek kiszony a pod to razowiec.
        Biały chleb, masło, sól, zagryzane jabłkiem (raz na pół roku mniej więcej mam
        takiego smaka).
        • wj_2000 Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 23:39
          martvica napisała:

          > Pasta z soczewicy albo grochu, z ziołami

          Czy to groch włoski (ciecierzyca)?
          Jeśli tak, to są to moje śniadania. Zamiast ogórka może być pomidor i/lub
          czerwona papryka z szalotką.
          Całkowicie zgodne z zasadami Montignaca. Zdrowe i równomiernie, powolutku
          zasilające organizm w glukozę. Wystarczą dwie takie kanapki i można śmiało nie
          jeść okrągłe 6 czy 7 godzin. A przy okazji odrobine tłuszczyku własnego w tym
          czasie się zużyje.

          Dla ścisłości to ja do tej zmielonej ugotowanej ciecierzycy dodaję sok z
          limonki, umiarkowaną ilość oliwy z oliwek, roztarty sezam (tahini) i utarty
          imbir. U Arabów nazywa się to hummus lub homos.
        • tekisk Re: kanapkowa rozpusta :) 25.01.07, 08:45
          martvica napisała:


          > Biały chleb, masło, sól, zagryzane jabłkiem

          Przypomina mi się szkoła .
          Po lekcjach tak jadałyśmy .
      • bibeczka Re: kanapkowa rozpusta :) 08.01.07, 14:29
        Też lubię rybki i popieram ich jedzenie. Dobrze na serce robią. Tak myślę, że
        taka kanapka z pasta z makreli czy tam innej rybki, może dużo dobrego naszemu
        serduszku przynieść. Można by na to jeszcze jakiegoś pomidorka czy coś, chociaż
        jak będzie odpowiednie pieczywo, margaryna i pasta, to nie trzeba już więcej nic.
        • Gość: nancy Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.pekao.com.pl 08.01.07, 14:48
          Ja ostatnio zrobiłam większą ilość smalcu ze skwarkami i jem go na okrągło na
          chlebie, z wierzchu smarując musztardą, pycha, nie mogę się odczepić od tych
          kanapek. Ponadto z nietypowych kanapek lubię: jak zostanie sosu bolońskiego to
          zimny nakładam na chleb z masłem. Podobnie postępuję z pozostałością fasolki po
          bretońsku.
          • jacek1f ciepła kajzerka, plaster szynki koserwowej, ale ta 08.01.07, 15:03
            ki gruby jak tabliczka czekowlady. I pół tabliczki czekolady.
            To razem zamkniete w bułce.
            mmmm
            • fettinia Jacku-ja kolegi nie poznaje hehe:)))) 08.01.07, 15:24
              Ten co sie od slodkosci odzegnuje,a tu taaaka kanapka:)))Ale ponoc smaki sie co
              7 lat zmieniaja,pewnie jest ten siodmy:))
    • banilka Re: kanapkowa rozpusta :) 08.01.07, 15:30
      A z chipsami próbowaliście? Świeża bułka, dużo masła (tak llubię:), ser żółty i
      chipsy. Mniam, a jak fajnie chrupie:)
      • jacek1f Fetti ;-) ja nie jadam tak codziennie, ale jak juz 08.01.07, 15:37
        tu kiedys nieraz pislaem w roznych watkach podobnych - dziecinstwo i mlodosc
        wspomnam taka kanapka u wujka Syryjczyka w domu...

        Ta szynka taka słona rozkosznie z galaretka z puszki i czeko - jakos wspaniale
        pasowala i pasuje nadal;-)
        • Gość: Aga Przeróżne rzeczy, IP: 86.73.43.* 08.01.07, 17:18
          ale zasada jest taka: chleba mało, a dodatków dużo. Ostatnio nałogowo smaruję
          kanapki sosem tatarskim, na to surowa wędzona szynka a w łapkę pomidorek. Pyszna
          jest też pasta z rokpolu z dodatkiem orzechów + cykoria.
        • qubraq Fetti ;-) 08.01.07, 18:58
          Dzis własnie moja usmażyla fure plackow z tartych ziemniakow z cebulą; troche
          zostało na wieczór i na kolacje będą kajzerki smarowane masłem i na to placki!
          i popijanie czym?... oczywiście goracym czerwonym barszczem doprawianym
          światecznym zakwasem buraczanym, pachnacym prazdnikowo czosnkiem! o!
          • fettinia Re: Fetti ;-) 08.01.07, 19:18
            O Kubraczku-milo slyszec,ze zycie kulinarno-rodzinne ozylo:)Smacznego zycze:)
            • qubraq Re: Fetti ;-) 08.01.07, 21:03
              fettinia napisała:

              > O Kubraczku-milo slyszec,ze zycie kulinarno-rodzinne ozylo:)Smacznego zycze:)

              Wyczułaś mnie... :-) własnie o to chodziło... zaraz wspolnie oglądamy na jedynce
              TVP Pastorałkę ale bez El_Padre ...
              • qubraq Fetti ;-) 19.01.07, 15:59
                fettinia napisała:

                > O Kubraczku-milo slyszec,ze zycie kulinarno-rodzinne ozylo:)
                > Smacznego zycze:)

                Niestety już sie skonczyło znowu zostałem sam :-( cóż ...
        • Gość: olala kanapeczki dzieciństwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.07, 06:43
          bułka twarożer z cukrem i śmietaną, pomidor. Albo bułka z masłem (koniecznie) i
          jajecznicą ze szczypiorkiem i szynką. Aż mi smaka narobiliście.... a w lodówce
          mam światło i musztardę. A z tego nie da się już nic zrobić.
          • Gość: Maxigaz Re: kanapeczki dzieciństwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.07, 17:51
            skrzydełko nietoperza,jedną nogę traszki-prawą-,oko żaby-tylko jedno dwoje
            mogłoby wszystko popsuć (za ostre!!),posmaruy ikrą jamnika -zbieraną z wierzby
            płaczącej-koniecznie o 12 w nocy i podczas pełni księżyca.jak już Ci się uda
            zrobić taką kanapkę (bo o kanapkę tu chodzi)spożyj ją do pasa zamoczony w
            jeziorze słodkowodnym skacząc na jednej nodze i trzymając po pięć kijanek
            między palcami (u nóg)....mniam wtedy smakuje wyśmienicie...smacznego!
      • Gość: maja Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:03
        angole tak jedza - bulka z czipsami albo z frytkami jeszcze lepiej. dla mnie
        najlepsza kanapka to dobra bulka z pasztetem z czerwonej fasoli, z ogorkiem
        zielonym i duuuzo majonezu. uwielbiam tez to, o czym juz ktos napisla ze to
        danie amerykanskich dzieci, czyli kanapka z masłem orzechowym + jakis dzem.
    • ampolion Re: kanapkowa rozpusta :) 08.01.07, 20:02
      Kto wie to wie. W Ameryce typowym smarowidłem na "kanapce" (sandwich) zamiast
      polskiego masła jest majonez.
    • ampolion Re: kanapkowa rozpusta :) 08.01.07, 20:04
      No i jeszcze na to: sałatka kurza, tuńczykowa, jajeczna, z krewetek...
      Oczywiście jedna tylko na raz.
    • Gość: elusia Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 14:11
      Ja uwielbiam kanapki z sałatkami wszelkimi. Kojarzą mi się z podróżami nad
      morze. Po drodze kupowało się chleb tostowy, margarynę i na przykład sałatkę
      jarzynową. Sałatka ląduje oczywiście na kanapce. Jakiś czas temu jeszcze
      nauczyłam się jeść takie wynalazki nożem i widelcem (w Norwegii tak jedzą) no i
      mi tak zostało :)
      • Gość: zyrafa Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.pl 09.01.07, 17:35
        moj typ - nazwany imieniem kolezanki-pomyslodawczyni (nie podam, bo moze sobie
        nie zyczy:)

        ciemniejszy nieco chlebek, maslo, sucha krakowska, majonez, pomidor, kapary,
        odrobina cebulki, sol i pieprz. slodki Jezu... :)))

        pozdrowienia,
        z.
    • Gość: fido dido Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:23
      to ja wam powiem co teraz jem. na biurku lezy talerz z pokrojona chalka,
      posmarowana margaryna i dzemikiem truskawkowym. no dobra, jedna jeszcze z dzemem
      morelowym zostala, ale dlugo juz nie pociagnie :)
      • Gość: rozpustny stefan Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 17:33
        no to mi narobiles smaku. teraz musze smigac do piekarni. swieze pieczywko z
        lekko slonawym posmakiem margaryny, mniam...
        • homosapiens7 Re: kanapkowa rozpusta :) 20.01.07, 19:47
          Ludzie!
          Co Wy z ta margaryna? Nie mieszkam od jakiegos czasu w Polsce i co nieco
          wypadlam z obiegu jesli chodzi o powszechnosc spozywania poszczegolnych potraw
          i "surowcow." Na biezaco jestem jednak z wiadomosciami na temat zdrowej
          zywnosci (prosze poczytac, najlepiej po ang. jesli nie wiezycie) i oto co:
          margaryna zawiera praktycznie same tluszcze sztucznie utwardzane metoda
          wodorowa (po ang. hydrogenated fats), ktore to substancje na zasadzie plastiku
          odkladaja sie w ludzkich tetnicach i zylach blokujac je i powodujac wiencowke,
          zawaly, itp. W USA, po ostrej kampanii anty-margarynowej i jej podobnych
          tluszczow, wprowadzono margaryne pozbawiona sztucznie utwardzanych tluszczow i
          taka jest zdrowsza, choc pozbawiona smaku masla (chociaz
          zwolennicy "tradycyjnej" maja jej wybor). Na potwierdzenie szkodliwoci
          produktu o ktorym pisze prosze sprawdzic wiadomosc o tym jak major Nowego Yorku
          wydal zakaz uzywania jakichkolwiek sztucznie utwardzanych tluszczow w
          restauracjach i instytucjach zbiorowej zywnosci. Spekuluje, ze w Polsce
          swiadomosc konsumencka nie nadaza za wiedza medyczna, wiec jeszcze troche czasu
          uplynie zanim "zmodernizuje sie" margaryne. W miedzyczasie - prosze wyrzadzcie
          przysluge swemu sercu i nie jedzcie margaryny. Tak jak wielokrotnie w
          przeszlosci - konsumenci padli ofiara agresywnych kampanii reklamowych i
          silnego lobby producentow "sztucznych tluszczow."
          • Gość: bez Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.aster.pl 21.01.07, 15:57
            jak widać każdy tłuszcz ma swoje lobby. I wybacz, ale argument, że po angielsku
            to uwierzymy jest beznadziejny.
          • smutas13 Re: kanapkowa rozpusta :) 25.01.07, 09:19
            homosapiens7 napisała:

            > Ludzie!
            > Co Wy z ta margaryna?

            Wydaje mi się , że ( tak było w mojej rodzinie ) masło wyjęte z lodówki ,
            potrzebuje czasu
            aby można było je smarować na pieczywie ,
            Margaryna od razu jest miękka .
            Z pośpiechu , wybieraliśmy margarynę .
            Ale , ja mam już dość margaryny .
            Jadam masło . Czekam , kiedy reszta rodziny przejdzie na masło .
      • Gość: maja Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:05
        dla mnie swietnym sposobem na zepsucie kanapki z dzemem jest posmarowanie tego
        margarna ;P do dzemu TYLKO masło.
    • usmiecham-sie Re: kanapkowa rozpusta :) 18.01.07, 17:43
      Szynka, ser biały, zioła, keczup. Albo serek Piątnica z papryka i ziołami, szczypiorek i szynka. Serek grani posypany ziołami z serii "fit up do twarożka" + pomidor. Albo chleb jajecznica i pomidor ewentualnie keczup :)
      • Gość: mag Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.sggw.waw.pl 19.01.07, 00:33
        SER tWóJ SMAK pIąTNICY,CEBULA,POMIDOR,KAJZERKA...orgazm...
        • irenka82 Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 09:40
          baklazan smazony na kromce ciemnego chleba
          • Gość: bellina Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.tkdami.net 19.01.07, 22:56
            No ja to z tymi kanapkami mam tak: robię tosty, na to masełko czosnkowe - zeby
            się rozpuściło, na to pomidor i zioła prowansalskie. I jeszcze jedna: 3 tosty -
            będzie wielka wyżerka, na jedną kromę majonez, szynka z indyka, szynka
            normalna, sałata, pomidor, przykrywam, i znowu to samo .Rany i to jeszcze z
            kiścią winogron i odpływam....
            • alex_koz Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 23:17
              a co powiecie na kanapke (pieczywo dowolne) z zoltym serem z pomidorem i
              oliwkami, pychotka!
          • wj_2000 Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 23:55
            irenka82 napisała:

            > baklazan smazony na kromce ciemnego chleba

            Plastry bakłażana wysmarowane przed pieczeniem oliwą zmieszaną z ziołami
            śródziemnomorskimi. Może być!

            Ja często wykorzystuję bakłażan jako podstawę kanapki (zamiast chleba). Taką
            podstawę mogę łączyć z "białkami" (np jajko na twardo, wedlina, pieczone mięso,
            ryba) co nie jest w diecie Montignac dozwolone dla chleba (nawet razowego, bo
            biały to w ogóle "trucizna")
    • momas Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 11:27
      Czsaochłonne przygotowanie. Ale mi baaardzo smakowało.
      Przepis podawany przez dwie Puszyste Damy...tytuł odcinka Piknik

      Title: High Tea - Queen Alexandra'S Sandwiches
      Yield: 1 Serving

      Ingredients

      8 oz poached chicken; minced
      Mayonnaise to bind
      Salt
      Black pepper; freshly ground
      Tabasco pepper sauce
      20 thin slices brown bread
      10 thin slices roast lamb or
      -boiled tongue
      Punnet of mustard and cress water leaves
      ***FOR THE MUSTARD BUTTER***
      12 oz unsalted butter; room
      -temperature
      1 tb lemon juice
      2 tb mild french mustard

      Instructions

      To make the mustard butter, beat all the ingredients together to a
      smooth
      paste. Store in a jar in the refrigerator.

      Mix the chicken and mayonnaise with a fork, and season with salt, pepper
      and Tabasco. Spread half the slices of bread with the mustard butter.
      Lay slices of lamb or tongue on the bread and spread with the chicken
      mixture. Add mustard and cress. Top with the remaining slices of bread
      to make sandwiches, trim the crusts and cut into dainty squares.


      ]
      Ja zmodyfikowalam, bo zamiast ozorków jagnięcych (wszak wielce popularnych w
      centralnej Polsce:) ) użyłam peklowanyh i gotowanych ozorków wieprzowych.
      Z zieleniny użyłam rzeżuchy.
      • poughkeepsie pieczywo razowe najczęściej 19.01.07, 12:49
        ale białym też nie wzgardzę, humus z soczewicy albo ciecierzycy, roszponka,
        zielony ogórek.
        • Gość: pudelek Re: pieczywo razowe najczęściej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 15:43
          soczewica super sprawa. jadlam z nia naleniki, ale kanapki jeszcze nie. zaraz
          sobie posmaruje cos margaryna i wrzuce soczewice. niech no ja ja najpierw
          odpowiednio spreparuje :D
          • wj_2000 Re: pieczywo razowe najczęściej 19.01.07, 23:49
            Gość portalu: pudelek napisał(a):
            > sobie posmaruje cos margaryna i wrzuce soczewice

            To jakaś profanacja!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Co wy tu wszyscy z tą margaryną. W życiu! Jeśli juz to masło.
            Ale pod ciecierzycę czy soczewicę "odpowiednio spreparowaną" żadne smarowidło
            tłuszczowe nie jest potrzebne. Wszak ta "preparacja", czyli uzyskanie hummusu
            polega na dodaniu, między innymi, i oliwy i tahini (utartego sezamu). Tyle się
            tego daje, by hummus był odpowiednio tłusty i smaczny. A na to -według uznania -
            ogórek, pomidor, papryka, szalotka, seler naciowy, sałata etc. etc.
            • poughkeepsie zgadzam się w pełni 22.01.07, 13:07
              pod hummus już nic nie trzeba. A poza tym poczytajcie sobie o
              wysokoutwardzalnych tłuszczach roślinnych. Zdrowe to one nie są.
        • Gość: mysiorek Re: pieczywo razowe najczęściej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.04.07, 20:08
          ja tez najczesciej razowe:)albo tzw chleb cyganski z piekarni obok,ewentualnie
          pumpernikiel schulstada.dodatki zaleza od pory roku, humoru no i zawartosci
          portfela:D
    • ampolion Do wyboru, do koloru 19.01.07, 17:20
      images.google.com/images?svnum=10&hl=en&lr=lang_en%7Clang_pl%7Clang_ru&q=canapes&btnG=Search
    • Gość: dzem Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.de.ibm.com 19.01.07, 17:56
      Kanapka z zółtym serem i słodkim dżemem - obłędna
      • Gość: sigara TAK TAK TAK!!! IP: *.chello.pl 19.01.07, 18:04
        A najlepiej kromka posmarowana masłem orzechowym, na to żółty ser i drzem
        truskawkowy! JESTEM UZALEŻNIONA :D
        • agnissa Re: TAK TAK TAK!!! 19.01.07, 19:08
          żołty ser plus dżem brzoskwiniowy lub inny żołty kładziemy na chlebek- też
          rewelacja:)
          • Gość: pobre diablo Re: TAK TAK TAK!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 20:08
            agnissa napisała:

            > żołty ser plus dżem brzoskwiniowy lub inny żołty kładziemy na chlebek- też
            > rewelacja:)
            Takie zestawienie jest zboczne,hi hi.Od siebie doam inne (nie moje bo chleba
            właściwie jem):
            - chlebek ze smalcem i z dżemem
            - chlebek z dżemem i z cebulą
            - chlebek z ogórkiem i z miodem
            Wszędzie gdzie mie na smalcu bezwzględnie jest masłko.
    • aluc top ileś tam 19.01.07, 18:10
      speck+rukola
      pleśniowy jakiś+żurawina+kapary
      w (za przeproszeniem) dziurę w bule: oliwa, ocet balsamiczny, zielsko świeże
      typu bazylia albo tymianek, parmezan skrobnięty szeroko i cienko skrobaczką do
      warzyw
      inna wersja dziury: oliwa, balsamico, speck, kindziuk albo co inszego surowego,
      dynia marynowana
      jeszcze inna wersja dziury: balsamico, pomidory suszone w oliwie, zielę

      żeby nie było tak wykwintnie ;): pasztet z indyka Profi plus musztarda
      sarepska :)))
      • alex_koz Re: top ileś tam 19.01.07, 18:17
        kanapka z frytkami to moj hit;)

        biale tostowe pieczywo (nietostowane) plus frytki plus HP sos albo ketczup,
        pycha!
    • Gość: KanapowaNiszczarka Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 18:21
      Bagietka, margaryna, sałata, plastry kurczaka pieczonego, ogórek konserwowy,
      papryka marynowana, odrobina majonezu.
      - NIKT I NIC NIE PRZEBIJE TEGO SMAKU :)))
      • agnissa Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 18:53
        kromkę chleba ziarnistego smaruję pastą jajeczną(lisner) obkładam kiełkami(mix)
        i na to plaster żółtego sera(z reguły Gouda)-pierwszorzędna pyyychota:)
      • Gość: lusia Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.greennet.org.pl 19.01.07, 19:05
        1. ser brie lub inny tego typu i do tego sliwki suszone - pycha
        2. jakakolwiek kanapka z czymkolwiek a w drugiej ręce jabłko - i do buzi na
        przemian
        • Gość: gościówa Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.c29.msk.pl 19.01.07, 19:18
          nie wiem,czy już było:chrupiąca bagietka z pasztetem pomidorowym posypana
          pieprzem ziołowym i.....chipsami paprykowymi-niebo w gębie (wynalazek z pracy)
    • Gość: wed Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.sggw.waw.pl 19.01.07, 19:37
      kajzerka,masło,miód ,ser żółty
      • Gość: x Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 14:39
        1.wloszczyzna z rosolu; bardzo drobno pokrojona, doprawiona oliwa, pieprzem i
        octem/sok z cytryny/ - pozmarowac maslem + toto/smaczne/
        2.smalec z pestkami dyni
        3.maslo + kiszony ogorek w plasterki + przecier pomidorowy + talarki cebuli
        4.grzyby marynowane drobno pokrojone + cebulka + sol, pieprz, oliwa/ocet-w
        razie potrzeby/ - tez dobre
    • Gość: miblasz Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 19:39
      Mistrzostwo świata to bułka cieńko krojona, masło, niebieska gorgonzola dolce z
      dodatkiem suszonych moreli. Ale ja preferuję z drobko pokrojonymi pistacjami.
      PYCHA!
      • Gość: etabeta Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.cable.ubr04.harb.blueyonder.co.uk 19.01.07, 19:52
        kromka chleba posmarowana majonezem,na to kawaleczki gotowanej piersi z
        kurczaka, na to listek salaty i dobrze wysmazony chrupiacy bekon,przykryc druga
        kromka chleba posmarowanego majonezem, niebo w gebie. Kiedys kupilam taka
        kanapke a teraz sama w domu namietnie je produkuje.
        • Gość: szczypawka Re: kanapkowa rozpusta :)Sandwich z Bejrutu IP: *.171.92.178.crowley.pl 21.01.07, 07:36
          Adaptacja rozpusty kulinarnej:
          bulka posmarowana majonezem, pokrojony czosnek na majonez, do srodka kawalki
          pieczonego kurczaka lub po prostu usmazona ew.ugrilowana piers tegoz
    • agentka_literacka Re: kanapkowa rozpusta :) 19.01.07, 19:44
      Polecam posmarować kromkę białego chleba majonezem i na to położyć nieco kapusty
      kiszonej, najlepiej własnej roboty :). Pycha!
    • Gość: anasz Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.aster.pl 19.01.07, 19:47
      nauczylam sie tego od kolezanki z niemiec, na wedlinke lub ser cienkie
      plasterki zielonego lub zółtego kiwi(niestety tego zółtego u nas nie
      spotkalam!), aha i jeszcze do wedlinek i serkow utarta na miazge zurawina z
      cukrem pudrem - na surowo! pyszota!!!!!
      • Gość: magda Re: kanapkowa rozpusta :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.07, 19:51
        Ja uwielbiam kanapki na słodko:
        Biały twarożek + dżem truskawkowy
        albo
        Jakieś mmięsko + papryka marynowana + rodzynki ewentualnie śliwki wędzone lub
        morele
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka