Dodaj do ulubionych

Danie z jednego garnka.

04.01.07, 08:39
W sobotę przychodzą znajomi,chciałabym ich poczęstować ciepłą
kolacją.Niestety nie mam piekarnika więc wszystkie potrawy pieczone i
zapiekanki odpadają.Nie mam zielonego pojęcia co im podać.Strogonowa i gulasz
już miałam.Proszę o jakieś sugestie i pomysły.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • nisar Re: Danie z jednego garnka. 04.01.07, 09:26
      A czemu z jednego?
      A np. ryż, karkówka w śliwkach i surówka?
    • sathi1983 Re: Danie z jednego garnka. 04.01.07, 09:52
      A ja polecam takie oto pyszne danko
      na patelni podzmażamy cebulkę w kostkę, zabek czosnku
      potem wrzacamy szynkę pokrojoną w paseczki, smażymu na chrupko, dorzucamy
      pieczarki a następnie podgotowane brokuły, zielony groszek, mrożony lub z
      puszki, na końcu zalewamy sosem ze śmietany i potartego na grubych oczkach
      żółtego sera.
      Smacznego :)
      • jacek1f schabowe duszone z jabłkami i majerankiem, 04.01.07, 09:55
        do tego ziemniaki z drugiego garnka:-)


        Wlasnie, dlaczego jednogarnkowe?
    • nikag1 Re: Danie z jednego garnka. 04.01.07, 10:05
      Dziękuje za pomysły.Nie to nie musi być jeden garnek.Chodziło mi o to żeby
      danie było proste i żebym mogła je przygotować wcześniej,przez to że nie mam
      piekarnika mam ciągle problem co zrobić gdy przyjdą goście.Chciałabym podgrzać
      garnek i już danie gotowe na stół.
      • jacek1f a to zamiast ziemniaków ryz lub kasza, którą 04.01.07, 10:37
        mozna przelać wrzątkiem tuż przed podaniem.A takie schabowe - najpierw smazone,
        ppotem podlane szklanka soku jabłkowego plus jedna cebula plus jabłko w
        cząstkach plus majeranek i duszone pod przykryciem - mozesz zrobic wczesniej a
        potem podgrzac.

        A sos nawet lepiej pasuje do ryzo-kaszo dodatków :-)
    • Gość: becia Re: Danie z jednego garnka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:55
      Ja czasem robie pyszną soczewicę [tę zieloną]. Soczewicę wcześniej moczę 1/2
      kg. Do grubego rondla wrzucam masło + pokrojony boczek + pokrojona w kostkę
      karkówke + cebulkę + grubo pokrojoną marchew + pokrojony por. Jak to sie
      poddusi wlewam soczewicę z wodą. Po ok 10 min wrzucam ze dwa pokrojone
      ziemniaki. Doprawiam wszystko solą, pieprzem i tymiankiem. Trzeba uważać, żeby
      sie soczewica nie rozgotowała, ale i tak jest pycha. Zawsze zbieram za to
      komplementy.
      • kasiowata1 Re: Danie z jednego garnka. 04.01.07, 13:44
        Ja często robię kurczaka z warzywami i kaszą kuskus:
        Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, zalać octem winnym i odstawić na jakiś czas
        do lodówki (ja wstawiam do lodówki na noc). Pietruszkę, seler, marchewkę
        pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju i wsypać do garnka; dodać podsmażone
        pieczarki i brokułę i na końcu usmażoną pierś z kurczaka. Wszystko razem
        wymieszać, doprawić do smaku i podawać z kaszą kuskus. Smacznego:)
    • Gość: becia. Re: Danie z jednego garnka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 14:41
      Ja podobnie robię "moje" chińskie żarcie. Kurczaka marynuję w sosie sojowym,
      maggi - czasem odrobina wódki. Potem w woku smażę tego kurczaka, wyjmuję,
      przychodzi czas na pokrojone w słupki marchew, seler, paprykę itd. Wrzucam, co
      mam często kalafior, brokuły, strączki groszku, pieczarki, grzyby moon. Mieszam
      to wszystko razem, zalewam wrzątkiem [ na sos, który zageszczam mąką
      ziemniaczana] i dodaje dużo soya sos, maggi i dużo czosnku. Piękne i pyszne z
      ryżem.
      • Gość: kasia Re: Danie z jednego garnka. IP: 213.17.180.* 05.01.07, 11:08
        Becia, proszę powiedz jaką konsystencję ma ta Twoja soczewica i jak ją
        podajesz? Czy mogłabyś porównać do czegoś smak tego apetycznego dania?
        Soczewicę znam tylko z pasztecików kupowanych w piekarni.
    • Gość: beta75 Re: Danie z jednego garnka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 19:27
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43498583,45284882,0,2.html?v=2

      hej ja robiłam to - zupa meksykańka - szybak i naprawdę pyszna.
      • jacek1f a moze bigos? :-) n/t 04.01.07, 19:31
        • ampolion Re: a moze bigos? :-) n/t 04.01.07, 21:35
          Jedynie jeśli duuuży ten garnek!
          Wszelkie gęste zupy jak gęste flaki.
          • megis1 Re: a moze bigos? :-) n/t 04.01.07, 22:22
            a może chilli con carne...
    • sfuj_hlop Re: Danie z jednego garnka dla poważnych gości 04.01.07, 23:26
      Proponuję zrazy wołowe zawijane. Jest z tym sporo roboty, ale efekt murowany.
      Wpierw musisz mieć szerokie i cienkie płaty wołowe. Jeśli ich nie możesz dostać,
      to kup spory (szeroki) kawał wołowiny, pokrój na cienkie (około 0.5 cm) płaty i
      rozbij tłuczkiem, by były cieńsze, szersze i dłuższe. Ale uważaj, by nie
      "kaleczyć" mięsa. Teraz posyp pieprzem, natrzyj lekko musztardą i sosem sojowym,
      połóż skrawek (lub dwa) boczku, papryki, cebuli, pieczarek. Zawiń bardzo dobrze
      pomagając sobie specjanymi szpilkami, wykałaczkami lub nitką. Zrazy muszą być
      tak zawinięte, by nic nie miało szans się wydostać na zewnątrz, bo pamiętaj, że
      zrazy się w trakcie duszenia kurczą. Tak przygotowane zrazy oprósz mąką (nie
      tarzaj w mące, tylko właśnie oprósz) i wrzuć dla przyrumienienia na gorącą
      patelnię z olejem. Następnie przenieś je do rondla i duś pod przykryciem na
      małym ogniu. Dopraw pieprzem i czym lubisz. Po wyjęciu szpilek (wykałaczek,
      zdjęciu nitki) podawaj z ryżem i fasolką szparagową. Do tego obowiązkowo
      czerwone wino.
    • osika4 Re: Danie z jednego garnka. 05.01.07, 00:25
      Proponuję leczo.
    • Gość: qd Re: Danie z jednego garnka.Zupa serowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 10:49
      Zupa serowa ( przepis dostalam od niemieckiej znajomej)
      Oryginał każe wziąć niemiecką metkę i mielone wołowo-wieprzowe, po pół kilo. Ja
      wzięłam drobiowe stekowe ( znaczy bardzo grubo mielone, kawałeczki mięsa są
      zdecydowanie do pogryzienia). Wzorzec mówi o sześciu porach i paru cebulach na
      kilogram mięsa, ja miałam pięć ładnych porów ( bo sześciu w kiosku nie było) i
      cztery duże białe cebule zwane czosnkowymi. Na oleju przesmażyłam grubo
      pokrojone pory i takąż cebulę. Wrzuciłam do największego w gospodarstwie
      garnka. Obsmażyłam mięso do lekkiego zrumienienia. Przełożyłam do tego samego
      garnka. Patelnię zalałam niewielką ilością wody i starnnie oskrobałam wszystkie
      reszteczki, zagotowałam, wlałam do garnka. Pyrkotało to sobie na niedużym
      ogniu, a ja dokładałam zgodnie z przepisem Emi trzy opakowania topionego serka
      z ziołami i trzy bez dodatków. Mieszałam, rozpuszczały się w cieple
      zagęszczając zupę.
      Teraz powinnam dołożyć dwa słoiki 400 g sterylizowanych krojonych pieczarek.
      Nie dałam, bo jakoś w sklepach królowały marynowane, a nie wpadlam na pomysł,
      żeby dodać świeżych. Przepis mówi o dodaniu tymianku i bazylii. Tymianku
      sypnęłam szczodrze, ale zawahałam się nad bazylią; nie luuubię. No to cząbru,
      cząbru. I dalej mieszam zawartość garnka, dodaję soli i pieprzu, ale z
      umiarem. Teraz zgasić gaz i zostawić mieszaninę do jutra, niech sie przegryza.
      Następnego dnia znalazłam w garnku pięć litrów czegoś, co przypominało baaardzo
      gęsty , jasny gulasz (?). Trudno było zamieszać, zgodnie z radą Emi podlałam
      białym winem, ze smietaną sugerowaną w przepisie na razie się wstrzymałam.
      Pomocnicy sie nie pojawili, musiałam więc część zupy zamrozić, ale dla
      domowników zajętych przy remoncie było jak znalazł. Oczywiście perwszym
      odruchem karmionych było : co to zielone tu pływa? i w ogóle co to jest?
      Chciałam odpowiedzieć- zupa serowa, ale skołowana lokalnym kataklizmem jakim
      jest każdy remont, powiedziałam: zupa remontowa. I tak już – choćby ze względu
      na zmiany w recepturze – zostanie.
      qd
    • Gość: kumquat Re: Danie z jednego garnka. IP: *.3.14.vie.surfer.at 05.01.07, 11:30
      A moze zrob jakas salatke, np. mieszanka salaty + feta w kostke + male pomidorki
      + ogorek swiezy w kostke + sosik: 4 lyzki oliwy, 2 lyzki octu winnego, szczypta
      soli i pieprzu, 2 zabki czosnku przecisniete przez praske - wszystko to wlozyc
      do sloika, zamknac i wymieszac. Jesli nie taka salatka, to moze rukola, platki
      parmezanu, orzeszki piniowe upraozne na patelni. Rozlozyc to na plaksim talerzu
      i polac oliwa albo olejem z orzechow. Po salatce mozesz podac danie z ryby. Robi
      sie b. szybko, tuz przed przyjsciem gosci: dokladny przepis jest na GP, ja robie
      na oko: czerwona paste curry 3 lyzeczki podsmazam na patelni na lyzce smietanki
      kokosowej (plywa po wierzchu mleka kokosowego, jak otworzysz puszke), dodaje
      ananasa pokrojonego w kostke, zalewam mlekiem kokosowym, daje lyzke sosu
      rybnego, na innej patelni podsmazam ryby i krewetki i dodaje do pozostalych
      rzeczy. Zawsze biore rozne rodzaje ryby, krewetki nie musza byc koniecznie, ale
      my lubimy, wiec dodaje. Ryby szybko sie gotuja, dlatego daje je na koncu. Kiedys
      najpierw dodawalam ryby, a potem ananasy, ale efekt byl taki, ze mi sie ryby
      rozwalaly, bo sie za dlugo w tym sosiku gotowaly. Do tego mozesz podac ryz albo
      po prostu bagietke.
    • Gość: zadumana Re: Danie z jednego garnka. IP: 83.238.166.* 05.01.07, 11:39
      Może dzisiaj już trochę późno na rady, ale przecież w garnku (teflonowy lub
      grube dno) możesz zrobić każdą pieczeń. Obsmażasz mięso na patelni, a najlepiej
      w tymże garnku i potem dolewasz pół szklanki wody, zmniejszasz gaz, w trakcie
      uzupełniasz nawet znacznie więcej wody i dusisz. Tak robię również zasznurowane
      rolady. Można dodawać cebulę, inne wrzywa i owoce, wszelkie przyprawy. Polecam
      na co dzień i od święta.
      Duszenie daje niemal gwarancję, że mięso będzie soczyste. Stan mięsa
      kontrolujesz co 15 minut (tu pożyteczny minutnik) i przewracasz je 'z boku na
      bok'. Ważne, żeby na początek mocno przysmażyć to będzie lepszy smak sosu, a i
      kolor atrakcyjniejszy.
      W ten sposób możesz nawet załatwić indyka w częściach. Nikt nie zgadnie -
      dobrze upieczone czy duszone.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka