Dodaj do ulubionych

zupa gulaszowa z zacierkami? kluskami kladzionymi?

11.01.07, 03:39
szukalam w wyszukiwarce ale nic ciekawego nie znalazlam a chodzi mi o taka zupe podawana w
kociolku ( jadlam na wegrzech i w zakopanem :) z kawalkami miesa, zawiesista, plywaja w niej male
kladzione kluski, zaprawiana pomidorami, papryka, chyba byl w niej kminek.
zrobilam dzis taka troche z przepisu z kuchni polskiej, a troche z kuchni wegierskiej ale toi nie bylo
to, dobre ale nie to. jakie mieso byloby najlepsze ? - zrobilam z samej wieprzowiny, a moze trzeba
bylo z wolu? albo mix?
bede wdzieczna za pomoc w odnalezieniu tego smaku !
pozdr
anka
--
Change one person's mind.
Change the world.
Zuza i Lukasz
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: zupa gulaszowa z zacierkami? kluskami kladzio 11.01.07, 09:40
      Czesc Aniutek:)Jasne,ze mieszane mieso-jest smaczniejsze:)Znalazlam tez takie
      wegierskie kluseczki:)
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis4784.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis13837.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2694.html
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=8132
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=9838
      Moze cos z tego wybierzesz:)
      --
      la donna e mobile :)

      no i jeszcze Pinezka
    • hagond prawdziwa węgierska - tylko z zacierkami! 11.01.07, 19:50
      Na zupy tak ze 2-3 litry:
      Dobrą wołowinę (~50kg)(oryginalnie należałoby polędwicę, he he) pokrój w kostkę,
      dobrze przysmaż (na smalcu - jeśli Ci wątroba ścierpi), dodaj cebulę w kostkę,
      zasyp papryką słodką (ze dwie łyżki, nie żałuj). Wyjdzie kit, ale się nie
      przejmuj. Posól. Skrój w kosteczkę pół włoszczyzny i dwie papryki i duś (niezbyt
      oficie podlewając wodą) tak z godzinę. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki (z pół
      kilo) i po 20 minutach jeszcze sypnij pomidorów albo koncentratu. Dopiero teraz
      dolej wody albo rosołu do pożądanej gęstości. Pamiętaj, że to nie jest cienka
      zupka tylko taki bardziej eintopf. Zacierki obowiązkowo. Drugie możesz sobie
      odpuścić. Z deseru też bym zrezygnowała
      • eeela Re: prawdziwa węgierska - tylko z zacierkami! 15.01.07, 22:02
        > Dobrą wołowinę (~50kg)(oryginalnie należałoby polędwicę, he he)

        50kg? :-)
        A oryginalnie to nalezaloby same najgrsze scinki powrzucac - przeciez to ludowa,
        pasterska potrawa. Dopiero jak zaadoptowaly ja salony, pojawila sie tam
        poledwica :-)
        Niemniej przepis brzmi zachecajaco!

        --
        W krainie deszczowców

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka