Dodaj do ulubionych

różne wersje sałatki z tuńczyka

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 10.04.03, 13:00
powiedzcie,
jaka ona powinna być? tylko z natką i kukurydzą (ew. trochę cebulki) czy z
dodatkiem ananasa, czerwonej fasoli.
jeśli znacie jeszcze inne pomysły, to poproszę!

pozdr
Obserwuj wątek
    • karmilla Re: różne wersje sałatki z tuńczyka 10.04.03, 13:10
      tuńczyk w oleju, natka pietruszki, pomidory, poszatkowana cebula, sól, pieprz

      tuńczyk w sosie własnym, ryż, majonez, ananas, sól, curry

      tuńczyk w sosie własnym, majonez, poszatkowana cebulka, kukurydza, sól, pieprz

      to na razie wszystko co mi przychodzi do głowy. lubię wszystkie
    • Gość: kaska Re: różne wersje sałatki z tuńczyka IP: *.tele2.pl 10.04.03, 13:11
      i jeszcze taka z przepisu: Sałatka nicejska
      3 pomidory, 2 ziemniaki ugotowane w mundurkach,
      25 dag zielonej fasolki szparagowej, duża cebula,
      ;3 jajaugotowane na twardo,
      puszka tuńczyka, mała puszka filecików anchois,
      kilkana¶cie oliwek bez pestek

      W i n e g r e t :
      6 łyżek oliwy, 2 łyżki octu winnego, łyżeczka musztardy,
      pieprz, sól

      Oczyszczon± fasolkę szparagow± pokroić na 3-centymetrowe
      kawałki, ugotować w osolonym wrz±tku, odcedzić i ostudzić.
      Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Jajka i pomidory pokroić
      na
      cz±stki, obrane ziemniaki i cebulę w cienkie półplasterki,
      anchois pokroić na kawałki. Składniki sosu poł±czyć w słoiku,
      zakręcić szczelnie i kilkakrotnie wstrz±sn±ć. Na talerzu lub
      w
      salaterce ułożyć warstwami fasolkę, ziemniaki, jajka,
      pomidory
      i cebulę. Po¶rodku położyć tuńczyka, dookoła rozłożyć anchois
      i oliwki, polać sałatkę sosem.
      To tylko jedna z wielu wersji sałatki, która miałaby szansę
      na
      pierwsze miejsce w rankingu najsłynniejszych sałatek ¶wiata,
      a
      któr± każda gospodyni na południu Francji robi trochę
      inaczej.
      Do sałatki nicejskiej można dodawać też paprykę, ¶wieże
      ogórki, kapary, czosnek, a zamiast fasolki i ziemniaków

      serca karczochów lub młody bób. Często podstawowym jej
      składnikiem – oprócz pomidorów, cebuli, jaj i anchois
      – jest
      sałata.
    • goonia Re: różne wersje sałatki z tuńczyka 10.04.03, 16:40
      puszka tunczyka w sosie wlasnym
      jajko na twardo
      mala puszka kukurydzy
      sol, pieprz, sok z cytryny
      majonez
      Odcedzonego tunczyka pokropic sokiem z cytryny, dodac drobno posiekane jajko,
      kukurydze i majonez, doprawic do smaku.
      Smacznego!
    • Gość: kluba1 Re: różne wersje sałatki z tuńczyka IP: *.we.client2.attbi.com 10.04.03, 18:23
      Dziwne, ale wlasnie ostatnio myslalam, jak rozne sa salatki z tunczyka. W USA
      nie dodaje sie kukurydzy a na ogol salatka z tunczyka jest robiona tak :
      odcisniety tunczyk, jajko na twardo, majonez, poszatkowany seler naciowy,
      cebula,ogorek konserwowy, sol, pieprz, papryka.To jest podstawa. Mozna dodac
      slodki ogorek kiszony i cale mnostwo innych dodatkow jak : papryka, ostre
      papryczki,oliwki czarne lub zielone, pomidory w kostke ( ale to bardzo calosc
      rozwadnia) ale jeszcze nigdy nie jadlam "tuna salad" z np. kukurydza, Inna
      sprawa, ze napisalam o salatce z tunczyka, oczywiscie jest cala masa salatek z
      tunczykiem ale to juz inna sprawa :-))))
    • Gość: prostaczek3 sałatki z tuńczyka - a ta może byc samodzielna ... IP: *.ki.net.pl 11.04.03, 01:11

      > jeśli znacie jeszcze inne pomysły, to poproszę!
      >
      trzykolorowy makaron, najlepiej "świderki" - ile to zależy na ile osób, ale
      najlepszy z najlepszych - "durum"

      gotujemy nie do końca, tak żeby był twardy, choć już dobry do jedzenia,
      studzimy na dyrszlaku .....

      możemy użyć zarówno tuńczyka w sosie własnym jak i tego w oleju ... - jedna
      puszeczka na 2 osoby ..

      kukurydza, groszek zielony (wymiennie mogą być kapary) i skrojona w podobnej
      wielkości kostkę czerwona papryka, ilość dobrać do ilości makaronu, tak żeby
      makaron był dominujący

      mieszamy delikatnie makaron z kukurydzą, groszkiem i papryką

      tuńczyka rozdrabniamy jeśli jest zbyt suchy można dodać troszkę oliwy, a potem
      dodajemy do makaronu ....

      sól i pieprz do smaku

      mieszamy tak żeby tuńczyk oblepił makaron i to co w nim juz jest ..., i
      odstawiamy na jakieś pół godziny do lodówki.

      Przed podaniem na stół dodajemy jogurt naturalny, najlepszy jest taki o
      konsystencji gęstej śmietany o wyraźnym "ostrym" smaku ....

      pyszne! może być jako dodatek, lub też jako jedyne danie. ja robię to w upały
      jako jedyną potrawę ....

      prostaczek
          • Gość: Karuzelowy Re: frutti di tutti IP: *.smsnet.pl / 192.168.1.* 17.04.03, 19:55
            ja uwielbiam wszystko co z wody,więc moja wygląda tak:


            tuńczyk w sosie własnym
            krewetki
            małże w e własnym
            oliwki
            kapary
            dużo zielonej pietruszki
            sok z limonki,lub cytryny
            oliwa z oliwek
            por - biała część
            czerwona cebula
            sól,pieprz biały,oregano
            sałata
            jajko koniecznie /na twardo/

            dodając puszkowe niestety składniki tun,krew,małże, wlewam ich sosy do miski ,
            to one z sokiem cytryny i oliwą stanowią o smaku sałatki
            duża ilość natki świetnie gra z wodnymi stworami.

            niestety taka sałatka jest dość kosztowna,ale czego się nie robi dla kobiet? :)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka