Dodaj do ulubionych

nigdy nie robilam pulpecikow!

IP: *.tele2.pl 14.04.03, 19:45
takich malych kuleczek z miesa mielonego w sosie;-) Mam przepis na takie
pulpeciki (bo pulpety to chyba jednak cos innego?) w sosie koperkowym.
Oczywiscie nie planuje tego na swieta, ale mieso mielone z indyka mam w
zamarzarce i kazda porada mi sie przyda;-)
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: nigdy nie robilam pulpecikow! 14.04.03, 20:29
      do pulpetow (czy tez pulpecikow - w zaleznosci od wielkosci kuleczek0 nadaje
      sie praktycznie kazde mieso, wiec i indyk.
      Zasada ogolna jest taka ,ze dodaje sie ok 1/4 objetosci miesa czegos na
      spulchnienie masy. Moze to byc bulka tarta, moze byc namoczona wczesniej i
      odcisnieta buleczka, jajko. przyprawy - sol, pieprz, ziola (ja lubie majeranek
      lub tymianek), mozna dodac starta surowa cebule, zgnieciony zabek czosnku,
      posiekana natke pietruszki. Czesto dolewam tez do masy kilka lyzek wody .
      Potem dokladnie wymieszac na jednolita mase.
      teraz mozna lepic kulki i np otaczac je w mace (lub w bulce tartej , lub w
      niczym), obsmazyc na patelni i zalac sosem
      mozna kulki miesne wrzucac od razu do wywaru i ugotowac.
      mozna tez kulki miesne wylozyc na blaszke i piec w piekarniku ok 30 min.
      Pulpeciki juz nie surowe doskonale sie zamraza i przechowuje.


      dobrze smakuja z sosem pomidorowym, koperkowym , grzybowym, chrzanowym

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka