Dodaj do ulubionych

zastosowanie konfitury imbirowej

06.02.07, 16:19
jak w temacie:)Co oprocz dodania do chleba,nalesnikow lub ryzu mozna z nia
zrobic?Szukalam w Google,ale tam tylko przepisy sa:)
Obserwuj wątek
    • allexamina Re: zastosowanie konfitury imbirowej 07.02.07, 07:43
      smaruje sie crumpets lub scones (razem z clouted cream/double devon cream) i
      podaje z czarna herbata... :o) (Jedyne konfitury poza konfiturami z czarnej
      porzeczki, domowej roboty oczywisice, ktore sa strawialne IMO...) Nalezy
      oczywiscie jesc z przyjaciolmi i przy takim jedzeniu prowadzic dlugie dyskusje
      na temat literatury, muzyki klasycznej lub klezmer. :o)
    • allexamina Re: zastosowanie konfitury imbirowej 07.02.07, 08:57
      Przepis na imbirowe kulki serowe

      - 2 lyzeczki konfitur imbiriowych (lub do smaku)
      - serek homogenizowany (225 g) lub Filadelfia
      - 1 szklanka drobno posiekanych orzechow pekanow

      Konfitury i serek zmiksowac. Rece namoczyc w wodzie i mokrymi rolowac male
      kuleczki, obtaczac w posiekanych orzechach. Ukladac na formie do ciastek, kazda
      kulke osobno. Zamrozic. Zamrozone kulki wlozyc do pojemnika i trzymac w
      zamrazalniku. Jesc w dziwnych porach. Na przyklad kiedy maz obudzi chrapaniem i
      nie da sie spac. Uwaga: koty nie powinny jesc imbiru, takze nie nalezy ich
      zmuszac... :o)

      Rowniez, konfitura nadaje sie do dodania do wszystkich ciast z owocami, ktore
      wydaja sie malo 'ostre' w smaku. Szarlotka z dodatkiem imbiru bedzie znakomita,
      odwrocone ciasto z ananasem z odrobina konfitury z imbiru bedzie swietne...
      Ciasto z rabarbarem, czy gruszkami nabierze zupelnie nowego wymiaru jak sie doda
      odrobine konfitury z imbiru... Nowojorski sernik z dodatkiem konfitury z imbiru
      (dodawac razem z cukrem do sera w czasie ucierania, plus odrobine sproszkowanego
      imbiru, zeby jeszcze podkrecic ostrosc, i soku ze swiezego imbiru... oj!) jest
      znakomity... Rowniez, sernik niepieczony (ten z mieszany z galaretka i owocami)
      swietnie sie bedzie sprawial z dodatkiem konfitur imbirowych...

      Pamietasz kolorowe sery, ktore nasze babcie mieszaly z owocami i wyciskaly w
      gomolkach? Swietnie sie konfitura imbirowa nadawac bedzie... Jest tez ten
      swietny przepis francuski (nie pomne nazwy w tej chwili, na sernik odsaczany,
      tez by swietnie wyszedl z konfiturami imbirowymi, jak sobie przypomne nazwe to
      podam... nie robilam go juz od bardzo, bardzo dawna...)


      Losos z grila w marynacie z imbiru i rozmarynu:

      Marynata jest prosta:

      3 lyzki oliwy (tej najlepszej jakosci, im zielensza tym lepszy efekt)
      3 lyzki sosu sojowego
      2 lyzki soku z cytryny
      1 lyzka pokrojonego drobno rozmarynu
      2 lyzeczki utartego swiezego imbiru
      0.5 szklanki bialego wina (najlepiej sauvignon blanc)
      0.25 szklanki konfitur z imbiru

      Pierwszych 5 skladnikow wymieszac z polowa wina. Zalac polowa marynaty lososia,
      odstawic na pol godziny, obracac od czasu do czasu. Reszte wina i konfitury
      rozgrzac na ogniu az sie glazura zagotuje. Piec lososia na grilu pod koniec
      dosmarowujac konfitura i winem... Piec az sie glazura skarmelizuje i losos jest
      miekki... Podawac z salata i piklowanym imbirem... Reszta marynaty pokropic
      lososia przed podaniem.

      Ach, zapomnialabym zupelnie, tradycyjna pieczona szynka amerykanska jest czesto
      smarowana glazura z konfitur z imbiru/rumu i brazowego (jasno-brazowego) cukru...

      I to tyle mi przyszlo do glowy w czasie czekania az mi sie program skompiluje...
      ;o)
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka