Dodaj do ulubionych

babeczki z toffi - robił ktoś?

IP: *.lnet.pl 12.02.07, 13:32
Chcę zrobić mojemu lubemu na walentynki kruche babeczki z toffi z gotowanego mleka w puszce. Nigdy ich nie robilam i mam kilka pytań:
1. jaka ilość ciasta będzie idealna do 1 puszki mleka? (od razu proszę o sprawdzony przepis na ciasto kruche :))
2. ile wyjdzie babeczek przy wykożystaniu 1 puszki mleka?
3. czy do ugotowanego toffi trzeba dodawać masło? jeśli tak - to ile?
Obserwuj wątek
    • amused.to.death Re: babeczki z toffi - robił ktoś? 12.02.07, 13:43
      Babeczki z toffi ktoś niedawno wkleił do Galerii Potraw razem z przepisem - zajrzyj tam.
      • Gość: malinka Re: babeczki z toffi - robił ktoś? IP: *.lnet.pl 12.02.07, 14:45
        jest przepis ale nie ma odpowiedzi na moje pytania. a jesli chodzi o maslo to jest i opcja i z nim i bez niego wiec nie wiem co ono w końcu daje...
        • illiterate Re: babeczki z toffi - robił ktoś? 12.02.07, 17:14
          Wiele zalezy od tego, jakiej wielkosci sa Twoje formy na babeczki - bo ja znam
          dostepne na rynku trzy rodzaje, trudno tu cokolwiek radzic.

          Mozesz zrobic duzo ciasta, a jego nadmiar zamrozic. Za tydzien albo dwa przyda
          sie do nastepnych babeczek albo jako spod do sernika, czy na skorupke do tarty -
          do czegokolwiek. Zamrozone kruche mozna przechowywac (dobrze owiniete w folie)
          co najmniej miesiac.

          A najlepiej wyczaj, w ktorym sklepie obok Ciebie sprzedaja gotowe 'korpusy
          deserowe' - czyli wlasnie upieczone babeczki do napelnienia czymkolwiek.
          Wydatek nie jest wielki - kilogram to z 10 takich 'korpusow', u mnie w sklepie
          kosztuje 7 zeta i jak malo ktora rzecz tego typu smakuja jak domowe. Bedziesz
          miala dzieki temu wiecej czasu, zeby zrobic sie na bostwo :)

          A maslo w kajmaku z puszki robi to, ze jest mniej slodki i bardziej puszysty.
          Kajmak robisz i studzisz, zeby byl calkiem zimy. Miekkie maslo ucierasz
          mikserem, tak zeby zamienilo sie w puszysta mase - do niego stopniowo dodajesz
          kajmak.
    • kobieta_na_pasach warto tak sie poswiecac? kup gotowe ciasto 12.02.07, 15:00
      a ugotuj tylko mase z mleka. sa takie "babeczki z Krakowa", tylko napelniac!
      • amused.to.death Re: warto tak sie poswiecac? kup gotowe ciasto 12.02.07, 15:21
        co prawda robione lepsze, ale....te kupowane babeczki też niezłe:)))
        no i jak kupisz wiecej nie będziesz miała problemów z proporcjami. A poza tym możesz pokombinować i zrobić nie tylko z toffi.
      • Gość: ala "babeczki z Krakowa" IP: *.pr.radom.net 12.02.07, 21:01
        rzeczywiście jak domowe. Cena tez niewielka. Tylko uważaj ,zebyś nie kupiła
        słonych.Ja nie zauważylam nalepki, teraz zastanawiam sie czym to nadziać.
        Samych tez nie da sie zjeśc , bo są bardzo słone
    • lunatica Powiem tak... 12.02.07, 15:16
      ...zamiast się bawić z mlekiem, wpakowałam do pieczonych przez siebie
      jabłkowych mufinów po 1/2 krówki żywieckiej, która w czasie pieczenia stała się
      ciągnąca... Ale mufiny to faktycznie nia babeczki z masą :-) Może kiedyś Ci się
      przyda mój patent. Pozdrawiam i życzę powodzenia!
      • amused.to.death wow 12.02.07, 15:19
        na coś takiego to nie wpadłam.

        wykorzystam swój pomysł do następnych minimuffinków:)))
        • lunatica Amused! 12.02.07, 15:30
          Widzę, że to już "twój" pomysł :-) Szybko działasz :-)
          Warto warto... można dać więcej, w zależności od wielkości mufinowych
          otworków :-)
          • Gość: malinka Re: Amused! IP: *.lnet.pl 12.02.07, 19:30
            Jednak upiekę b składniki już mam a to chyba nie jest zbyt trudne...A czy jak zrobię te babeczki jutro to mogą stać do środy? I czy trzeba w lodówce czy niekoniecznie?
            • Gość: ala Re: Amused! IP: *.pr.radom.net 12.02.07, 21:05
              nie musza stac w lodowce. Rozłóż tak ,żeby się nie pokruszyly( powinny byc
              kruchutkie . Jesli nie masz przepisu , moge Ci podać. Mam wspaniały przepis na
              takie ciasto
              • Gość: malinka Re: Amused! IP: *.lnet.pl 13.02.07, 08:40
                bardzo proszę o przepis! czy w takim razie masę nałożyć dopiero w ostatniej chwili? czy może sobie z tym kajmakiem stać?
                • Gość: malinka Re: Amused! IP: *.lnet.pl 13.02.07, 08:47
                  a co w przepisie na ciasto kruche daje smietana???
                  • Gość: ala przepis IP: *.pr.radom.net 13.02.07, 13:54
                    1/2 kg mąki ,szklanka śmietany, kostka masła, szczypta soli
                    Z tego przepisu robię tez rogaliki , paszteciki itp.Są kruchutkie
                    Kajmakiem możesz nadziać też wcześniej, można też rozne kremy , na to owoce i
                    polewa albo kajmak
    • Gość: kuchareczka Re: babeczki z toffi - robił ktoś? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.07, 15:23
      najprostszy sposób- kupione słodkie babeczki wypełniasz połowkami orzechów
      włoskich i zalewasz to rozpuszczonymi w rondelku krowkami, do których dodajesz
      trochę skondensowanego mleka (trzeba mieszać, bo masa może się przypalic).
      Zamiast tracic czas na pracochłonny wypiek babeczek chyba lepiej poświęcić go
      na wspólne momenty (momę!ty były?) z ukochanym:)
      • Gość: malinka Re: babeczki z toffi - robił ktoś? IP: *.lnet.pl 15.02.07, 09:43
        i tak spotkaliśmy się dopiero po południu więc dwa poranki spędziłam na wypieku:) przedwczoraj upiekłam kruche babeczki a wczoraj ugotowałam kajmak, po ostudzeniu napełniłam babeczki i po lekkim zastygnięciu ułożyam na wierzchu czekoladowe serduszka. ucieszył sie jak dziecko idopytywał o każdy szczegół przepisu :) Zrobiłam zdjęcie telefonem narazie nie mam jak zrzucić ale jak tylko mi się to uda to pochwalę się na GP dziękuję za super rady!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka