fettinia 23.02.07, 14:32 Wiem,ze jest mnostwo przepisow,ale chodzi mi o sprawdzony w domu:)Bo u nas marynowanych niet i chcemy domowym sposobem.Czy marynata taka sama jak do innych grzybow czy inna?Pozdrawiam grzybkozercow:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f tak, taka sama, tylko krocej obgotowujesz niz 23.02.07, 14:42 prawdziwe lesne grzyby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta50 Re: tak, taka sama, tylko krocej obgotowujesz niz IP: *.pools.arcor-ip.net 23.02.07, 23:59 Nie tak samo, pieczarki gotuje sie juz w zalewie z octu, na koniec dodaje sie wedlug woli gotujacego np. cebule, marchewke itd Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sprawdzony przepis 23.02.07, 14:50 Dotyczy kapeluszy młodych borowików, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, pieczarki i boczniaki. Na 1 kg grzybów: 15 dag cebuli, 400 ml wody, 80 g cukru, 10 g soli, 200 ml octu 10%, przyprawy: pieprz, ziele angielskie, gorczyca, goździki, chrzan (ilość wg uznania) Grzyby o oczyszczeniu obgotować 15 min w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny). Potem odcedzić, przelać przegotowaną ZIMNĄ wodą i ułożyć w słojach. O smaku decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem soli, cukru i octu lub kwasku cytrynowego. Gorącą zalewę dodać do słojów z grzybami i przyprawami, zamknąć i pasteryzować około 45 min. I nie słuchaj rad, że w tym przypadku można sobie pasteryzowanie odpuścić. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: pieczarki marynowane jak z Polski:) 23.02.07, 16:51 Grzyby lesne z kapeluszem gabczastym takie jak podgrzybek , prawdziwek tworza podczas gotowania gesta ciecz , ktora zawiera caly smak grzybowy . Dlatego grzyby nie tylko wyzej wymienione ale rowniez pieczarki powinno sie zagotowac w " kropli " wody poniewaz one wode puszczaja same i niedobrze jest gdy sie zbiera jej nadmiar a odlewajac wylewasz caly smak . Przyprawy gotuje sie oddzielnie i dodaje do grzybow zagotowanych z niewielka iloscia wody , ocet na koncu . Taka zalewe z grzybami trzeba przetrzymac w garnku do nastepnego dnia , zagotowac na nowo i znowu dolac roztwor z przyprawami poniewaz smak tych wczorajszych w czesci " uleci " i nie bedzie sie ich juz czulo w zalewie . Czyli jakby nie bylo , dobre grzybki robi sie 2 dni ;-) Mix : listek laurowy , ziele angielskie , gozdziki ,ewentualnie jagody jalowca . Mozna wszystko ubic lub utrzec i zagotowac , nastepnie dodawac cukier i na koncu ocet i to dodawac do grzybow probujac smak . Z cebula nie robilam bo lubie slodko-kwasne w dodatku w gestej mazi ale z pieczarek taka nie wyjdzie . Jesli grzybki beda do zjedzenia w najblizszych dniach nie musisz ich pasteryzowac tylko przechowuj w lodowce Zycze smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sorki ale gdybym w sezonie grzybowym tak 23.02.07, 17:04 jak w tym roku, miał się bawić 2 dni tylko przy marynowaniu to więcej czasu spędziłbym w kuchni niż w lesie.Marynowane grzyby nie potrzebują smaku. Nabierają nowego właśnie w czasie marynowania. Są smakowo specyficzne i o to w nich chodzi. Gdybyś na przykład nie obgotowała i przecedziła opieniek to masz problem. Bez tej obróbki są trujące. Przelanie zimną wodą zaś powoduje zatrzymanie gotowania. W zasadzie powinienem w przepisie użyć słowa - blanszować. Odpowiedz Link Zgłoś
hyacinth.bucket Re: Sorki ale gdybym w sezonie grzybowym tak 23.02.07, 17:24 W sezonie grzybowym ... od rana sie zbiera do rana sie obrabia :-) Oby nie codziennie tak bo zwariowalby czlowiek . W sezonie najlepiej grzyby sortowac , podgotowac i dokladac do tych samych zaprawionych garow , ktore sie nie psuja w lodowce . W sloiki jak wszystko bedzie gotowe po kilku wyprawach poniewaz jedne do marynaty , inne do zamrazarki , smazenia no i jeszcze trzeba je codziennie jesc na biezaco Oj urwanie glowy bylo z grzybami w tym roku , ojciec moj przejal dowodzenie w kuchni , uczyl mnie trickow i sekretow a jego grzybki sa uznawane za najlepsze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Sorki ale gdybym w sezonie grzybowym tak 23.02.07, 18:30 hyacinth.bucket napisała: > W sezonie najlepiej grzyby sortowac , podgotowac i dokladac do tych samych > zaprawionych garow , ktore sie nie psuja w lodowce . Wymiana mebli na lodówki nie wchodzi w rachubę. Odpowiedz Link Zgłoś