Dodaj do ulubionych

pieczarki marynowane jak z Polski:)

23.02.07, 14:32
Wiem,ze jest mnostwo przepisow,ale chodzi mi o sprawdzony w domu:)Bo u nas
marynowanych niet i chcemy domowym sposobem.Czy marynata taka sama jak do
innych grzybow czy inna?Pozdrawiam grzybkozercow:)
Obserwuj wątek
    • jacek1f tak, taka sama, tylko krocej obgotowujesz niz 23.02.07, 14:42
      prawdziwe lesne grzyby...
      • fettinia Dziekuje,idziemy dzialac:)))n/t 23.02.07, 14:44

      • Gość: Marta50 Re: tak, taka sama, tylko krocej obgotowujesz niz IP: *.pools.arcor-ip.net 23.02.07, 23:59
        Nie tak samo, pieczarki gotuje sie juz w zalewie z octu, na koniec dodaje sie
        wedlug woli gotujacego np. cebule, marchewke itd
    • ba_nita Re: Sprawdzony przepis 23.02.07, 14:50
      Dotyczy kapeluszy młodych borowików, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki,
      pieczarki i boczniaki.

      Na 1 kg grzybów: 15 dag cebuli, 400 ml wody, 80 g cukru, 10 g soli, 200 ml octu
      10%, przyprawy: pieprz, ziele angielskie, gorczyca, goździki, chrzan (ilość wg
      uznania)

      Grzyby o oczyszczeniu obgotować 15 min w osolonej i lekko zakwaszonej (kwaskiem
      cytrynowym lub sokiem z cytryny). Potem odcedzić, przelać przegotowaną ZIMNĄ
      wodą i ułożyć w słojach. O smaku decyduje zalewa z zagotowanej wody z dodatkiem
      soli, cukru i octu lub kwasku cytrynowego. Gorącą zalewę dodać do słojów z
      grzybami i przyprawami, zamknąć i pasteryzować około 45 min. I nie słuchaj rad,
      że w tym przypadku można sobie pasteryzowanie odpuścić.
    • hyacinth.bucket Re: pieczarki marynowane jak z Polski:) 23.02.07, 16:51
      Grzyby lesne z kapeluszem gabczastym takie jak podgrzybek , prawdziwek
      tworza podczas gotowania gesta ciecz , ktora zawiera caly smak grzybowy .

      Dlatego grzyby nie tylko wyzej wymienione ale rowniez pieczarki powinno sie
      zagotowac w " kropli " wody poniewaz one wode puszczaja same i niedobrze
      jest gdy sie zbiera jej nadmiar a odlewajac wylewasz caly smak .

      Przyprawy gotuje sie oddzielnie i dodaje do grzybow zagotowanych z
      niewielka iloscia wody , ocet na koncu .

      Taka zalewe z grzybami trzeba przetrzymac w garnku do nastepnego dnia ,
      zagotowac na nowo i znowu dolac roztwor z przyprawami poniewaz smak tych
      wczorajszych w czesci " uleci " i nie bedzie sie ich juz czulo w zalewie .

      Czyli jakby nie bylo , dobre grzybki robi sie 2 dni ;-)

      Mix : listek laurowy , ziele angielskie , gozdziki ,ewentualnie jagody
      jalowca .

      Mozna wszystko ubic lub utrzec i zagotowac , nastepnie dodawac cukier
      i na koncu ocet i to dodawac do grzybow probujac smak .

      Z cebula nie robilam bo lubie slodko-kwasne w dodatku w gestej mazi ale z
      pieczarek taka nie wyjdzie .
      Jesli grzybki beda do zjedzenia w najblizszych dniach nie musisz ich
      pasteryzowac tylko przechowuj w lodowce

      Zycze smacznego !
      • ba_nita Re: Sorki ale gdybym w sezonie grzybowym tak 23.02.07, 17:04
        jak w tym roku, miał się bawić 2 dni tylko przy marynowaniu to więcej czasu
        spędziłbym w kuchni niż w lesie.Marynowane grzyby nie potrzebują smaku.
        Nabierają nowego właśnie w czasie marynowania. Są smakowo specyficzne i o to w
        nich chodzi. Gdybyś na przykład nie obgotowała i przecedziła opieniek to masz
        problem. Bez tej obróbki są trujące. Przelanie zimną wodą zaś powoduje
        zatrzymanie gotowania. W zasadzie powinienem w przepisie użyć słowa - blanszować.
        • hyacinth.bucket Re: Sorki ale gdybym w sezonie grzybowym tak 23.02.07, 17:24
          W sezonie grzybowym ...
          od rana sie zbiera do rana sie obrabia :-)
          Oby nie codziennie tak bo zwariowalby czlowiek .

          W sezonie najlepiej grzyby sortowac , podgotowac i dokladac do tych samych
          zaprawionych garow , ktore sie nie psuja w lodowce .
          W sloiki jak wszystko bedzie gotowe po kilku wyprawach poniewaz jedne do
          marynaty , inne do zamrazarki , smazenia no i jeszcze trzeba je codziennie jesc
          na biezaco
          Oj urwanie glowy bylo z grzybami w tym roku , ojciec moj przejal dowodzenie w
          kuchni , uczyl mnie trickow i sekretow a jego grzybki sa uznawane za
          najlepsze :-)
          • ba_nita Re: Sorki ale gdybym w sezonie grzybowym tak 23.02.07, 18:30
            hyacinth.bucket napisała:
            > W sezonie najlepiej grzyby sortowac , podgotowac i dokladac do tych samych
            > zaprawionych garow , ktore sie nie psuja w lodowce .
            Wymiana mebli na lodówki nie wchodzi w rachubę.
    • fettinia Dziekuje bardzo jeszcze raz:)n/t 23.02.07, 20:44

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka