Dodaj do ulubionych

smaczliwka wdzięczna AKA avocado

27.02.07, 11:17
Jadacie, lubicie?
Może macie pomysły na potrawy z użyciem avocado?

My jadamy na kanapce z masełkiem i solą (najczęściej).
A wczoraj mój maż zrobił pyszną! sałatkę, z użyciem avocado, ciecierzycy z
puszki, octu, oleju, soli i czosnku. Rewelacja!
Obserwuj wątek
    • pandora_ Re: smaczliwka wdzięczna AKA avocado 27.02.07, 11:50
      Ja robię z kuchni Cajun sos z awokado, dobry do mięs, ale też do ryby i super do
      świeżych chrupkich warzyw albo do warzyw z grilla. Bardzo łatwy jest:
      2 obrane i rozgniecione awokado (skropic ciut cytryną żeby nie ściemniało)
      1 mały posiekany pomidor albo 1 z puszki
      kilka posiekanych zielonych chilli - ja lubie dać 1 jalapeno - mozna też
      paprykę, bez skórki - dobrze tez smakuje z taka konserwową, szczególnie do
      grillowanego mięsa
      małą posiekaną cebulę
      pół kubeczka kwaśnej gestej smietany
      2 łyżeczki cilantro (ja daje zwykłą kolendrę cilantro nie wiem jak po polsku się
      nazywa i czy jest gdzieś - to kolendra, ale z młodziutkich liści)
      1 łyżeczka tequili ;) (opcjonalnie, ale daje smaczek)
      pół łyżeczki soli
      Ja jeszcze daję, jak do warzyw, drobniutko starty ser, tak ze 2 łyżeczki, a moja
      eksteściowa robiła smietane pół na pół z majonezem

      Mozna zmiksować w blenderze na małych obrotach albo porządnie wymieszać pałką i
      dać do lodówki na 2 godziny.
      • psycho77 Re: smaczliwka wdzięczna AKA avocado 27.02.07, 12:18
        Avocado obdarte ze skórki kroimy w kostkę grubości około 1-2 cm, dodajemy
        cieciorkę z puszki lub ugotowaną samodzielnie. Robimy do tego sos: olej (ja
        używałem oleju sezamowego, ale może być oliwa lub zwykły olej), ocet winny, ale
        mało, bazylia, sól i czosnek drobno posiekany. Sos mieszamy i dodajemu do
        reszty i mieszamy wszystko. Można dodać gotowane i pokrojone jajko lub cykorię
        pokrojoną drobno.
    • ewamro Re: smaczliwka wdzięczna AKA avocado 04.03.07, 20:42
      Ja kocham awokado i niestety zawsze zjadam je po prostu łyżeczką ze skórki,
      posypując delikatnie solą. Inne opcje nie wchodzą w grę! :) Dziś w sklepie
      stoczyłam ze sobą ostrą walkę żeby go nie kupić :\
      I bardzo lubię zasadzić pestkę, wyrasta piękna roślinka, niestety po ok roku
      marnieje, zawsze :(

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka