rasgeea 28.02.07, 12:05 normalnie ostatnio wzielam sie za gotowanie i pieczenie. chcialabym zrobic karpatke. Czy moge prosic o jakis sprawdzony pzrepis?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yavorius Re: karpatka - przepis :) 28.02.07, 12:09 kuchnia.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,33768914,P_KOBIETA_PRZEPISY.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fajeren Re: karpatka - przepis :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.07, 14:59 Sprawdziłem, nie podano w przepisie ilości wody!!!!!!! Czego więc masz do mnie pretensje. Do siebie miej ,że felerne przepisy proponujesz. Przekazałem BARDZO ISTOTNĄ INFORMACJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
yavorius Re: karpatka - przepis :) 28.02.07, 15:00 Gdybyś zechciał doczytać komentarze internautów, to wiedziałbyś, ile tej wody trzeba. Guzik przekazałeś, guzik z pętelką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Sprawdzony przepis IP: *.ztpnet.pl 28.02.07, 20:55 Składniki: Ciasto: - 1 szkl. wody, - 0,5 kostki masła, - 1 szklanka mąki, - 1 łyżka proszku do pieczenia, - 5 jajek. Krem: - 1 l mleka, - 1,5 szkl. cukru, - 4 łyżki mąki pszennej, - 4 łyżki mąki ziemniaczanej, - 2 żółtka, - 2 kostki masła, - 1 zapach waniliowy. Jak przyrządzić? Ciasto: 1. Wodę zagotować z masłem. Do wrzątku wsypać mąkę, wymieszać, ostudzić. 2. Po ostudzeniu dodawać jajka cały czas mieszając. Dodać proszek do pieczenia. 3. Ciasto wyłożyć do 2 takich samych blach (by powstała góra i spód karpatki) wysmarowanych tłuszczem. Piec 15-20 min. w 190 stopniach. Nie otwierać piekarnika bo ciasto opadnie. Krem: 1. Mąkę rozrobić z częścią mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku. Ostudzić. 2. Dodać masło, żółtka i zapach, zmiksować. Na jeden placek upieczonego ciasta wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki. Wierzch posypać cukrem pudrem. Za <nutellą>. Według tego przepisu robię to ciasto od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielonka Re: karpatka - przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 07:08 Mnie zawsze wychodzi z tego przepisu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,51738664,51738664.html Odpowiedz Link Zgłoś
rasgeea Re: karpatka - przepis :) 01.03.07, 09:11 dziękuję Wam za przpeisy:) Mam pzreogromną nadzieję, że się mi uda:) Choć już trzęsę portkami :D a czy do kremu nie daje sie budyniu? hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
basiasss Re: karpatka - przepis :) 01.03.07, 11:55 Moja droga, a mleko i mąka ziamniaczana? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: karpatka - przepis :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.07, 21:02 Mam, 4 przepisy na Karpatkę i choć należe do osób nie najgorzej radzących sobie w kuchni,z karpatką zawsze miałam problem.Kiedyś,kupiłam to ciasto w kartoniku, i choć nie lubię tzw. gotowców to karpatka wychodzi idealnie ,właśnie z kartonika. Odpowiedz Link Zgłoś