Dodaj do ulubionych

tzatziki - do czego używacie?

06.03.07, 13:13
Uwielbiam tzatziki ale nie za bardzo wiem, z czym je komponować. Ostatnio użyłam ich do smażonego w głębokim tłuszczu bakłażana panierowanego w mące. Oczywiście, nie obejdzie się bez sosu tzatziki kebab. Ale co poza tym?
Obserwuj wątek
    • maialina1 Re: tzatziki - do czego używacie? 06.03.07, 13:21
      Tzatziki podaję przed oiadem / kolacją, z grissini zazwyczaj, albo z tymi
      kukurydzianymi czipsami meksykanskimi (chyba one są meksykanskie).
      • jacek1f tzatziki to klasyczne meze - czyli do pieczywa, do 06.03.07, 13:26
        oliwek, do maczania frytek - smazonek ziemniaczanych, patates,
        do maczania wszelkich warzyw - jak najzwyklejszy dip.
        Do mięs pieczonych - macza sie w nich - wtedy podajemy na talerzu - paidakia
        (kotleciki jagniece), ale tez keftedes - mielone kuleczki wszelkie...
        Ryby pieczone i z grilla - do maczania.
        Kalamarakia - pierscionki - maczamy.
        Duze krewety - maczamy.

        itp itd:-)
    • Gość: zołza Re: tzatziki - do czego używacie? IP: *.skranetcan.pl 06.03.07, 13:25
      Do wszystkiego, co z rusztu - warzywa, mięsa, kiełbasy. Do kanapek z żółtym
      serem i wędliną też, ale jesteśmy uzależnieni od czosnku.
    • Gość: x zamiast śmietany do śledzi w śmietanie;-)))) IP: *.olsztyn.mm.pl 06.03.07, 13:28
      • i_love_coffee Re: zamiast śmietany do śledzi w śmietanie;-)))) 06.03.07, 13:47
        Aż zakręciło mi się w głowie od tych wszystkich propozycji :). Zrobię ich listę i metodycznie będę wypróbowywać. Dziękuję serdecznie za odzew.
        • Gość: evro44 Re: zamiast śmietany do śledzi w śmietanie;-)))) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 13:50
          poprostu jako sos do sałatek na bazie lodowej,pekińskiej do ziemniaków lub w
          mundurkach,pieczonych zamiast gzika, do skrzydełek z grila
    • Gość: lu Re: tzatziki - do czego używacie? IP: *.acn.waw.pl 06.03.07, 13:49
      Robie sama tzatziki, bo to latwizna a o niebo lepsze niz gotowe, kupne.
      Najlepiej pasuja do baraniny, swietne ze wszystkim miesami z grilla, mozna
      smarowac kanapki, pasuja do kurczaka z rozna.
    • e._ Re: tzatziki - do czego używacie? 06.03.07, 14:55
      I jeszcze super do pasztetu na zimno.
      • Gość: Dorna Re: tzatziki - do czego używacie? IP: *.lublin.enterpol.pl 06.03.07, 15:45
        I do bułki z wędliną.
      • ampolion Re: tzatziki - do czego używacie? 06.03.07, 23:48
        Do jajek na twardo.
    • linn_linn Re: tzatziki - do czego używacie? 06.03.07, 15:46
      Mnie najbardziej smakuje z focaccia:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,42061549,42124882,0,2.html?v=2
      • monia0074 Re: tzatziki - do czego używacie? 06.03.07, 17:47
        ja uwielbiam tzatziki same w sobie- dlatego, aby czuć smak w pełni, jem albo
        same (po prostu z miseczki:) albo robię placuszki- mąka+ woda (nic więcej)
        smażone no oleju lub maśle, albo na sucho w piekarniku. Dla mnie to ukochane
        danie:)
        • jacek1f no wlasnie - jak Grecy - kawalki pieczywa. n/t 06.03.07, 17:51
    • marghe_72 Re: tzatziki - do czego używacie? 06.03.07, 21:49
      do mięsa (drób, wołowina..)
      do ziemniaków pieczonych
      do chrupiącego pieczywa
      itp
    • magdaksp Re: tzatziki - do czego używacie? 07.03.07, 00:00
      chociażby do kanapek
    • gabi_43 Re: tzatziki - do czego używacie? 07.03.07, 21:24

      Do placków ziemniaczanych
    • sathi1983 Re: tzatziki - do czego używacie? 07.03.07, 22:38
      jak tzatziki to tylko do tostów :)
    • nowika12 Re: tzatziki - do czego używacie? 08.03.07, 12:11
      do pizzy
    • aw25 Re: tzatziki - do czego używacie? 08.03.07, 13:11
      Ja uwielbiam go łączyć z grillowanym mięsem albo kiełbaską. uważam że się
      swietnie komponuje. Już sie nie m ogę doczekać aż zrobię grilla, a pogoda
      ostatnio sprzyja.
      • Gość: Martunia Re: tzatziki - jak sie robi? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 13:34
        prosze o przepis na tzatziki???
        • jacek1f tu 08.03.07, 13:49
          grecja.home.pl/kuchnia/przepisy.htm
          kazdy robi inaczej.
          Zalezy od ogorkow:-)
          i od jogurtu - najlepiej gezty grecki miec, ale na bieluchu serku robia ludzie,
          na Bałkańskim...
          albo zwykly naturalny mozna na sitku odcisnac, zeby zgestnial.

          Potrenuj sobie rozne moce czosnkowe i gestosc ogorkowa...

          pozdrawiam
          • Gość: też lubię Re: tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.03.07, 15:33
            W tesco na stoiskach z jogurtami naturalnymi można kupić za ok. 2 zł duży,
            gęsty jogurt bałkański. Bardzo dobry do sosów
            • Gość: marghe_72 Re: tu IP: *.acn.waw.pl 09.03.07, 01:11
              pojawiły sie inne jogurty w greckim stylu, poszukam ..
              są ok do tzatziki
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka