Dodaj do ulubionych

kasza kuskus

IP: *.chello.pl 15.03.07, 21:04
mam pytanie z czym można podawać kasze kuskus jakie macie propozyjce :)??
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: kasza kuskus 15.03.07, 21:10
      Z czym tylko chcesz: gulasze mięsne i warzywne, sosy różne. Traktuj ją jak każdą
      kaszę.
    • inaa1 Re: kasza kuskus 15.03.07, 22:27
      świetna jest w sałatce z orzechami ziemnymi, czerwoną papryką, czerwoną fasolą,
      cebulą... a przyprawy jakie kto lubi...
      • monia0074 Re: kasza kuskus 16.03.07, 13:12
        Albo szybki studencki obiad: warzywa jakie sa (mrozone, swieze, im wiecej tym
        lepiej) na patelnie, do tego kus kus robiony w kostce rosolowej, przyprawy.
        Prawdziwy obiad w 5 min (jesli warzywa sa gotowe:) Aha, i wymieszane jak
        sałatka, nie podane obok siebie.
    • marghot Re: kasza kuskus 16.03.07, 13:34
      podduszam cebule czerwoną (większe kawalki) lub szalotkę (połówki), czosnek
      rozmaiażdzony na oliwie, następnie dodaję namoczoną ciecierzycę. Doprawiam:
      cynamon, kardamon, kumin, harrisa, kurkuma. Wlewam ok. 1l wody i dodaję
      marchew, por, kapustę - wszystko w dużych kawalkach. Po ok. 20-30 min dorzucam
      cukinię i kurczaka. gdy warzywa są miekkie dodaję kuskus, mieszam jużna
      wyłączonym gazie i przykrywam na doslownie 5 min.
      I włala danie gotowe ;)
      można dodać ciut przecieru pomidorowego; wody lub bulionu musi być na tyle
      dużo, aby po napęcznieniu kuskusu, danie nie zrobiło się suche i bardzo gęste
    • roseanne Re: kasza kuskus 16.03.07, 14:54
      kuskus najzwyklejszy jest czesto u mnie dodatkiem do rosolu - wynalazek corki

      ja lubie jako dodatek do drugiego dania, badz salatek
      np z pinolami, oliwa, ppieprzem i natka
      albo z suszonymi pomidorami, szczypiorkiem i bazylia

      albo z duza iloscia natki, szczypiorku, soku cytrynowego+ posiekane ogorki
      zielone i pomidory

      z orzechami wloskimi , rodzynkami , kaparami tez niezly
    • marghe_72 Re: kasza kuskus 16.03.07, 15:31
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26827434,26827434.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40916365,40916365.html

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45624460,45624460.html?f=777&w=45624460&a=45624460
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,58216509,58269618.html?
      f=777&w=58216509&a=58269618 – wydaje mi się, ze można tak też zrobić kus kus


      o ile się nie mylę to kus kus kaszą nie jest
      • roseanne Re: kasza kuskus 16.03.07, 17:10
        marghe_72 napisała:


        > o ile się nie mylę to kus kus kaszą nie jest

        i masz racje :)
        najblizej kulinarnie to beda zacierki , tyle ze to z semoliny
        • lullaby22 Re: kasza kuskus 16.03.07, 17:36
          Ja lubię z mlekiem i rodzynkami :)
          • Gość: kabushka Re: kasza kuskus IP: *.proxy.aol.com 18.03.07, 07:18
            A tak to jeszcze nie probowalam... ;-) Ale sprobuje ktoregos dnia na sniadanie.
        • bagatella Re: kasza kuskus, bezapelacyjnie jest, 17.03.07, 14:41
          nawet nie kasza, a kaszka z pszenicy, ja nigdy nie slyszalam w moim zyciu aby
          to bylo cos innego jak kaszka (semoule de blé dur)
    • ampolion Re: "kasza"? 16.03.07, 17:56
      Raczej nie kasza lecz raczej coś mącznego, coś co Włosi określają
      minanem "pasta":
      pl.wikipedia.org/wiki/Kuskus
    • sathi1983 Re: kasza kuskus 17.03.07, 08:46
      Zajrzyj tutaj:
      www.goscinneprogi.republika.pl/ku_kuskus.html
      • ampolion Re: kasza kuskus 17.03.07, 14:15
        Dyletanckie tłumaczenie. W języku polskim brak odpowiednika terminu "pasta".
        Są i makarony w formie ryżu - czy to też "kasza"?
        Chyba, że są dwa rodzaje kuskusu: robiony z mąki i taki z rozkruszonych ziaren.
        Jesli jednak z mąki to nie kasza.
        • ampolion Re makaron kuskus 17.03.07, 14:32

          • bagatella Re: Re makaron kuskus 17.03.07, 14:46
            www.semolina.pl/
            • ampolion Re: Re makaron kuskus 17.03.07, 15:12
              No własnie: kasza, mąka - wsio rowno.
            • linn_linn Re: Re makaron kuskus 18.03.07, 09:14
              W tym linku sa 2 maki: produkt jest tradycyjnie wloski, a Wlosi nie uznaja
              slowa kasza. Zreszta to sa detale. Fakt faktem, ze semoliny / tej grubszej /
              sie nie gotuje, ale najpierw trzeba z niej zrobic kuskus:
              www.coquinaria.it/archivio/fattoincasa/couscous/couscous.html
              Uzywa sie zreszta mieszanki obu typow semoliny: grubszej i dwa razy mielonej.
          • linn_linn Re: Re makaron kuskus 17.03.07, 17:57
            Oczywiscie. Nie kazda pasta jest makaronem. Pasta / l. mn. paste / to takze
            ciastko.
            • linn_linn Re: Re makaron kuskus z Trapani foto 17.03.07, 18:22
              Opis po wlosku / Sycylijczycy sa mistrzami w tej dziedzinie /, ale na zdjeciach
              widac co i jak:
              www.coquinaria.it/archivio/fattoincasa/couscous/couscous.html
              www.coquinaria.it/archivio/fattoincasa/couscous/couscous2.html
              www.coquinaria.it/archivio/fattoincasa/couscous/couscous3.html
              • ampolion Re: Re makaron kuskus z Trapani foto 18.03.07, 14:51
                Od kiedy kuskus to włoska specjalnosć? Pasta, może ryż, ale kuskus? Chyba, że
                kuskus to młasnie rodzaj pasty, a nie kaszy.
                • linn_linn Re: Re makaron kuskus z Trapani foto 18.03.07, 18:23
                  Czy ja napisalam wloska? Napisalam sycylijska. Mysle, ze od dawna. Poszperaj po
                  necie, a przekonasz sie, ze tak jest. Jest to rodzaj makaronu. Marghe dobzre to
                  okreslila: najblizsze sa mu nasze zacierki / oczywoscie tylko jako sposob
                  przygotowania /. Na zdjecach dokladnie to widac: krok po kroku.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka