Dodaj do ulubionych

co zrobić z warzywami z rosołu

21.03.07, 12:35
Witam serdecznie, co można zrobić z warzywami z rosołku? męszko też może być
z rosołu. Znalazłam parę przepisów, ale wszystkie są zapiekane lub sałatkowe,
a ja zawsze robię dużo rosołu ( do tego z indyka, odrazu na bazy do
zamrożenia) i tradycyjnie, czyli duszenie parę gozin na mikro ogniu. Warzywa
po wyjęciu się rozpadają, pire jest niesmaczne bo za słodkie, kotlety
odpadają też odpadają bo nikt u nas nie je wegetariańskich kotletów oprócz
mnie;) Do tej pory zawsze wyrzucałam ale to straszne marnotrASTWO!!!!Może
powiem co mam rozpadającego się: 4 duże marchewki, cały seler, 6 małych
pietruszek, 2skrzydła z indyka i 2 szyje. gotowane były tradycyjnie z liściem
laurowym, opaloną cebulą, ziarenkami pieprzu,majerankiem, zieloną
pietruszką,porem,koperkiem,solą i odrobiną kolędry(ziarenka). Może pod
beszamelem zapiekanelub pod serem??? Z tym, ze córa jest alergiczką, a
strasznie lubi zapiekane warzywa, jednak nie może mleka,jajek,sera. no i w
piecu nie moze być dłużej niż do 10 minut bo inaczej wyjmę mus warzywny :)
Obserwuj wątek
    • katyna1 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 21.03.07, 12:46
      Lasagne po polsku
      November 15, 2006 at 8:30 am · Filed under Mięso

      Składniki: 400 g ugotowanego mięsa z rosołu, marchewka, seler, pietruszka z
      rosołu, cebula, 2 pomidory, łyżka przecieru pomidorowego, 50 g masła, 12 płatów
      lasagne, 2 łyżki tłuszczu, 100 g startego żółtego sera, sól, pieprz, oregano,
      cząber
      Ilość porcji: 6
      Sposób przyrządzania: Cebulę obrać. Mięso, warzywa z rosołu i cebulę pokroić w
      kostkę. Cebulę przesmażyć na maśle. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić
      na plastry. W dużym rondlu zagotować wodę, osolić, włożyć połowę płatów
      lasagne. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Odcedzić, wyłożyć na talerz.
      Ugotować pozostałą lasagne. Brytfannę wysmarować tłuszczem, układać warstwami:
      lasagne posmarowane przecierem, polane masłem z cebulą; mięso i warzywa
      posypane solą, pieprzem i ziołami. Na ostatniej warstwie lasagne ułożyć plastry
      pomidorów, posypać serem. Wstawić do piekarnika. Zapiekać 15 minut w
      temperaturze 180°C.


      to fajnie brzmi, ale czy smaczne? próbował ktoś?
    • katyna1 mika 21.03.07, 12:57
      chyba masz rację, choć znalazłam to:


      www.gotowanie.wkl.pl/przepis12897.html
      i mi się smak narobił, ale rzeczywiściechyba nie mają nic wartościowego takie
      warzywa, więc po co?? nie wiem, zczekam do kolacji, poczytam wasze propozycje i
      się okarze co dalej:) WIELKIE DZIĘKI
      • default Re: co zrobić z warzywami z rosołu 21.03.07, 15:44
        Sałatkę to można zrobić z takich co nie gotowały się kilka godzin - takie
        rozciapane nie dają się pokroić w estetyczną kosteczkę i zamiast sałatki
        wychodzi paciaja. Ja wywalam psom.
        No i nie przesadzajmy z tym marnotrawstwem - przecież wyrzuca się produkt już
        kompletnie wyeksploatowany, ponadto warzywa specjalnie drogie nie są.
        • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 21.03.07, 23:18
          default napisała:

          > Sałatkę to można zrobić z takich co nie gotowały się kilka godzin - takie
          > rozciapane nie dają się pokroić w estetyczną kosteczkę i zamiast sałatki
          > wychodzi paciaja. Ja wywalam psom.
          > No i nie przesadzajmy z tym marnotrawstwem - przecież wyrzuca się produkt już
          > kompletnie wyeksploatowany, ponadto warzywa specjalnie drogie nie są.
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Ludzie -=- rosołu się nie gotuje,rosół powinien naciągać.Z warzyw robimy tylko
          wywar,natomiast warzywa możemy użyć do czegoś innego.
          • abuba Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 13:12
            pos3gacz napisał:

            > Ludzie -=- rosołu się nie gotuje,rosół powinien naciągać.Z warzyw robimy tylko
            > wywar,natomiast warzywa możemy użyć do czegoś innego.

            Pos3gacz - jeśli możesz, to podaj przepis na Twój rosół.
            • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 20:49
              Prośba do abuby-=-przeczytaj wszystkie komentarze z moim nickiem.Jest jeden z
              przepisem gdzieś w okolicy środka.
              Wyjaśnienie-=-dlaczego nie powinniśmy gotować.
              W trakcie gotowania woda w której się gotuje kurczak[kura]gwałtownie krąży i
              wypłukuje wszystkie pozostałości poubojowe.Rosół staje się mętny i ciężko jest
              go sklarować[nawet przecedzanie nie pomaga]
              • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 20:53
                pos3gacz napisał:

                > Prośba do abuby-=-przeczytaj wszystkie komentarze z moim nickiem.Jest jeden z
                > przepisem gdzieś w okolicy środka.
                > Wyjaśnienie-=-dlaczego nie powinniśmy gotować.
                > W trakcie gotowania woda w której się gotuje kurczak[kura]gwałtownie krąży i
                > wypłukuje wszystkie pozostałości poubojowe.Rosół staje się mętny i ciężko
                jest
                > go sklarować[nawet przecedzanie nie pomaga]
                xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
                Przepraszam,ale wprowadziłbym Cię w błąd.Patrz na początek.
                • ffamousffatman Re: co zrobić z warzywami z rosołu 26.03.07, 06:02
                  sa rozne szkoly robienia rosolu a dokladnie kazdego bulionu:
                  1. gotuje sie zawsze b. dlugo i na b. malym ogniu
                  2. mieso albo razem z warzywem
                  3. albo w wywarze z warzyw bez warzyw
                  4. szkola co podaje warzywo w rosole na stol razem najpierw gotuje mieso a potem dodaje warzywa w OKRESLONEJ kolejnosci
                  5. ta ostatnia szkola dzieli sie jeszcze na dwie
                  6. ci co wkladaja mieso do zimnej wody i potem klaruja
                  7. i ci co wkladaja mieso do wrzatku zeby je zamknac i ograniczyc ilosc farfocli i dopiero po krotkiej chwili przechodza na wolny ogien
    • gabi_43 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 21.03.07, 16:45
      Włóż warzywa do rosołu pół godziny przed końcem gotowania - nie rozciapkają się.
      Mięso z kostek obierz i po porządnym wystudzeniu pokrój drobno ,albo ( jeszcze
      lepiej) przepuść przez maszynkę , warzywa pokrój ( jak lubisz ).Odlej trochę
      rosołu ( najlepiej , gdybyś go ostudziła i zdjęła tłuszcz).Wg przepisu na
      opakowaniu rozpuść w rosole żelatynę ( ja używam Oetkera)i zalej tym roztworem
      ( ostudzonym) pokrojone warzywa i mięso.
      BĘDZIE SMACZNY GALART -podaj do niego cytrynę lub chrzan ( niektórzy wolą z
      octem - ale trzeba go " rozwodnić " 1:3).
    • haritka Polecam pierogi 21.03.07, 19:10
      warzywa rozdusic widecem
      Na patelnie wlac troszke oliwy i maslo- delikatnie podsmazyc cebulke dodac
      warzywa podsmazyc dobrze przyprawic takze ziolami,mozna dodac troche miesa z
      indyka lub kuczaka, gdy subsatancja bedzie za plynna podsypac mielonych
      orzechow lub migdalow. pamietac by masa była dobrze doprawiona.

      Zrobic pierogi( ciasto znasz?). Ugotowac.
      do tego zrobic sos 0,5 litra 18 % slodkiej smietanki wlac na patelnie jak sie
      rozgrzeje wrzucic 20dkg pokruszonego rokpola popierzyc i poczekac az ser
      sie rozpusci Poalc perogi posypac natka pietruchy i jesc

      pierogi sa tez dobre odsmazane.

      Przepis taki chaotyczny bo robie to zawsze na oko, ale moim smakuja.
    • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 21:21
      rosół robię z kury(nie kurczaka) i antrykotu . Gotuję około 6 godzin,aż
      mięso z kury będzie sie rozlatywać.Gotuję na minimalnym ogniu,byle pyrkotało.
      Gdzieś w połowie gotowania dodaję warzywa,przyprawy i koniecznie spaloną na
      patelni cebulę-dosłownie-trzymam na suchej patelni aż sie opali na
      czarno(pokrojona w plastry,powiedzmy pół cebuli i jedną całą-bez palenia. Pod
      koniec solę. Wyjmuję mięso i warzywa.Zostawiam jedną marchewkę do ozdoby. Rosół
      jemy z czym kto chce- z makaronem(jeśli już ,to najlepszy własnej roboty),z
      lanymi kluskami,z kostką z kaszy manny,z kostką z kaszki kukurydzianej,z
      fasolą jaśka ugotowaną oddzielnie na bulionie,z ziemniakami(obranymi)
      ugotowanymi w całości i oddzielnie(pychota),z pierogami z mięsem wkładanymi do
      każdego talerza,z pierogami ruskimi.Do rosołu dodaje zieleninę i koniecznie
      lubczyk(mrożony).Potem wyjęte z rosołu jarzyny wracają do rosołu rosół
      wędruje do lodówki i na drugi dzień zbieram z niego tłuszcz(jak jest zastygnięty
      w lodówce).Otrzymuję bulion nadający sie do jedzenia tak jak rosół albo
      stanowi on dodatek do naleśników z mięsem.
      Wyjęte z rosołu mięso obieram z tłuszczy wołowych i kurzych. Wywalam kości i
      chrząstki oraz skórę z kury. Wyjęte z rosołu JARZYNY-(wyjmuję na drugi dzień
      z zimnego rosołu,po wybraniu tłuszczu) marchew,seler,por,kapusta
      włoska(listek),pietruszka,cebula zostają przemielone razem z mięsem z
      antrykotu i z kury. Na patelni podsmażam na oliwie z oliwek i odrobinie masła
      cebulę pokrojona w kostkę(do zeszklenia),pieczarki lub wymoczone suszone grzyby
      pokrojone w kostkę. Całość dodaję do przemielonego mięsa i warzyw. Dodaję
      pieprz i ciut soli do smaku. Wyrabiam farsz do naleśników. Smażę klasyczne
      naleśniki i nadziewam je tym farszem. Potem można je jeszcze obtoczyć w bułce
      i podsmażyć na maśle,albo bez tego jeść jako drugie danie i popijać gorącym
      bulionem. Ważne by jarzyny wyjmować z rosołu tuz przed mieleniem. Nie są
      wówczas wyschnięte,są nasączone rosołem i doskonale zwilżają farsz,bowiem
      mięso z rosołu z reguły jest takie suche,trociniaste. Mokre jarzyny
      doskonale wyrównują smak farszu i naleśniki są smaczne. Pieczarki i grzyby
      podnoszą smak farszu. Mogą być ale i nie muszą. Doskonale tez smakują
      naleśniki pokrojone w niewielkie porcje i zalane gorącym bulionem. Je się jak
      zupę.
        • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 00:05
          mało kto poprzestaje na samym klarownym wywarze.To nadaje sie tylko do picia.
          Podczas takiej metody gotowania mięsa i jarzyn nic nie rozlatuje się.Jarzyny i
          mięso są w kawałku,co najwyżej odchodzą od kości. Warzywa(nawet por) są w
          kawałku. Lane kluski(raczej twardsze i większe) robimy na pewnej ilości
          odlanego rosołu,kostki z kaszy robi się oddzielnie z kleistej kaszy wylewanej
          na płaski talerz. Fasolę gotujemy oddzielnie w bulionie z kostki i dodajemy do
          rosołu suchą. Dobry makaron nie zostawia w rosole śladu. Nawet pierogi czy
          naleśniki zalane rosołem nie rozlatują się. Ziemniaki- i owszem,ale takie które
          nie rozlecą się w rosole nie są najsmaczniejsze. Mój rosół jest
          klarowny,złoty i pachnący. Bulion również,tyle,że nie ma tłuszczu.Tak jak
          powiedziała jakaś Pani- rosół nie ma prawa gotować się-on ma naciągać. Dawniej
          rosół wstawiało się raniutko,a spożywało w porze obiadowej.On ma tylko
          pyrkotać- na najmniejszym ogniu.
      • grazyna9950 Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 17:42
        Zawsze z tymi warzywami z rosolu byl problem!!! Dzieci absolutnie nie chcialy
        tego na talerzu razem z rosolem bo to byly "farfocle", mąz tolerowal jedynie
        kapuste, od marchewki i pieruszki " cierply mu zeby"
        Teraz robie z tego przepyszna salatke jarzynowa o ktora sie bija. Warzywa z
        rosolu maja specyficzny smak, kroje w kostke, doddaje zielony groszek , kiszone
        ogorki, cebule, jablko i jajka na twardo+ majonez. Pychota!
      • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 23:18
        Nadają sie,oj nadają.Pogadajcie z lekarzami. Człowiekowi potrzebny jest
        balast,strawna celuloza. Kichy lepiej pracują,stolce
        sympatyczniejsze,samopoczucie lepsze. Gdyby nie to,wystarczyłyby tableteczki z
        Mendelejewem i po kłopocie. Ale to w "Seksmisji",a póki co politycy każą nam
        zapomnieć o tym co mamy od pasa w dół.Nawet więzieniami i tiurmami grożą
    • pos3gacz Ryba po grecku-potrawa nie znana w Grecji 21.03.07, 23:12
      Kto Wam naopowiadał takich głupot.Nie ma ryby po grecku,a to co tak nazywacie
      to jest po prostu "ryba w warzywach".
      Również rosołu się nie gotuje.On powinien naciągnać.
      Proszę spróbować wg.starego przepisu.Ugotować wywar z jarzyn,jarzyny usunąć
      [najlepiej przecedzić przez sito wyłożone płótnem lnianym].Do wywaru z jarzyn
      włożyć kurczaka[kurę wg. przepisu i do tego wiejską,a nie z chowu fermowego],
      doprowadzić do początku wrzenia i odstawić na chwilę z ognia,postawić powtórnie
      pilnując,aby już się nie gotowało.Takie naciąganie powinno trwać ok.1,5-2 godzin
      Wyciagamy mięso i dogotowywujemy w osobnym garnku .Rosół + makaron swojej roboty
      -=-palce lizać.Dobry rosół potrzebuje czasu-=-to słowa starego kucharza od
      którego mam sporo dobrych przepisów.
    • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 21.03.07, 23:36
      Gość portalu: ulcia napisał(a):

      > Najlepiej użyć jako wypełnienie mózgoczaszki erminio...gdyż tam pustka.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      To jest prawda -=- tam jest pusto.
      Czytam te wszystkie komentarze i dziwię się,że jeszcze tylu z Was nie ma
      podstawowej wiedzy na temat gotowania.Jestem już stary,gotować nauczyłem się
      bedąc w wojsku.Rocznik 1968-70[mimo,że nie miałem ani jednej służby na kuchni]
      miałem za to możliwość eksperymentowania w gotowaniu pod okiem starego kucharza
      cywila i tylko dlatego tych dwóch lat nie zaliczam do straconych.
      Sprawa druga to,że lepszym kucharzem jest męzczyzna niż kobieta.Przyczyn jest
      kilka-=-męzczyzna posiada 30%więcej kubków smakowych na języku.Nie trzyma się
      twardo receptury-lubi eksperymentować i dlatego wiecej szefów kuchni to
      mężczyżni.
      • Gość: joa Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.sol2.cable.ntl.com 22.03.07, 10:59
        co do wyzszosci mezczyzny kucharza nad kobieta kucharzem, to wole jednak by dla
        mnie gotowaly babeczki. Babeczki z reguly nie maja czarnych pazurow, nie łaza
        bez gaci i nie drapia sie notorycznie po przepoconych jajach i myją rece w
        przeciwienstwie do swoich kolegow. Tak wynika z moich obserwacji podczas pracy a
        pracuje w restauracji. Smacznego
        • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 20:57
          Gość portalu: joa napisał(a):

          > co do wyzszosci mezczyzny kucharza nad kobieta kucharzem, to wole jednak by
          dla
          > mnie gotowaly babeczki. Babeczki z reguly nie maja czarnych pazurow, nie łaza
          > bez gaci i nie drapia sie notorycznie po przepoconych jajach i myją rece w
          > przeciwienstwie do swoich kolegow. Tak wynika z moich obserwacji podczas
          pracy
          > a
          > pracuje w restauracji. Smacznego
          xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
          Dlatego też nie jadam w lokalach.A niechluje są we wszystkich zawodach nie tylko
          kucharze.
    • hyacinth.bucket Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 00:40
      Najlepiej zjesc razem z rosolem , warzywa gotuja sie 20 minut wiec albo je
      wyjmuj wczesniej i odkladaj albo wrzuc pod koniec gotowania .
      Kurczak gotuje sie okolo 30 minut i najlepiej wrzucic go na wrzatek
      podzielonego na czesci a potem wyjac i obrac z kosci ( indyk moze troche
      dluzej , nie wiem )
      Szkoda pradu i gazu na bawienie sie po tyle godzin
      a efekt taki jak sama widzisz .
      Sprobuj jak ci radza tu niektorzy bo warzywa musza byc jedrne a rosol bez
      marchewki to dla mnie nie rosol :-)
      Nadmiar pietruszek i selera mozesz wykorzystac do salatki jarzynowej dodajac
      jeszcze ugotowane ziemniaki , marchewke z groszkiem z puszki i pare innych
      skladnikow salatkowych .
      Piszesz o calym selerze , pokroj go na cwiarki/ osemki wtedy szybciej sie
      zagotuje .
      • quba Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 07:44
        Kurczak gotuje sie okolo 30 minut i najlepiej wrzucic go na wrzatek
        > podzielonego na czesci a potem wyjac i obrac z kosci ( indyk moze troche
        > dluzej , nie wiem )

        no nie !jesli ma byc rosół to mięso sie wklada do ZIMNEJ wody, a jak sztukamięs
        to do wrzącej
      • Gość: emeryt Re: co zrobić z warzywami z rosołu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.07, 08:04
        pytanie było wyraźne-co z warzywami z ROSOŁU,a nie z zupy.
        Proszę ugotować jakąkolwiek zupę na bardzo małym ogniu i na dużym.Oczywiście
        bedą to dwie rożne zupy. Wszystkie zupy na mięsie gotuję na bardzo małym
        ogniu,tak,że ledwo pyrkoczą. Trwa to dłużej i to znacznie niż gotowanie na
        chybcika,ale za to zupy są zawiesiste,esencjonalne i BARDZO SMACZNE,
        Z kurczaka NIGDY nie otrzymamy ROSOŁU. Również jarzyny w bardzo wolno
        gotowanej zupie nie są rozgotowane i mają całkiem inny smak .
        Indyk nigdy nie zastąpi w rosole kury i dobrej wołowiny.
      • pos3gacz Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 21:09
        hyacinth.bucket napisała:

        > Najlepiej zjesc razem z rosolem , warzywa gotuja sie 20 minut wiec albo
        je
        > wyjmuj wczesniej i odkladaj albo wrzuc pod koniec gotowania .
        > Kurczak gotuje sie okolo 30 minut i najlepiej wrzucic go na wrzatek
        > podzielonego na czesci a potem wyjac i obrac z kosci ( indyk moze troche
        > dluzej , nie wiem )
        > Szkoda pradu i gazu na bawienie sie po tyle godzin
        > a efekt taki jak sama widzisz .
        > Sprobuj jak ci radza tu niektorzy bo warzywa musza byc jedrne a rosol bez
        > marchewki to dla mnie nie rosol :-)
        > Nadmiar pietruszek i selera mozesz wykorzystac do salatki jarzynowej
        dodajac
        > jeszcze ugotowane ziemniaki , marchewke z groszkiem z puszki i pare
        innych
        > skladnikow salatkowych .
        > Piszesz o calym selerze , pokroj go na cwiarki/ osemki wtedy szybciej sie
        > zagotuje .
        xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
        Jeżeli gotujesz pokrojonego kurczaka to wychodzi Ci zupa a nie rosół.I nikt nie
        mówi,że nie używa marchewki.Spróbuj wg.przepisu mojego[początek forum]lub
        >emeryta<[okolica środka forum],a wtedy poczujesz jaka jest róznica.

    • quba Re: co zrobić z warzywami z rosołu 22.03.07, 07:42
      w moim przepisie na rosól - warzywa dodaje sie na pół godziny przed końcem -
      wtedy sie nie rozpadną, a jak dluzej je trzymasz w rosole to i tak z nich w tym
      rosole nie ma zadnego pozytku, bowiem bardzo traca na wartosci a i rosół na
      smaku -

      potem wyjmuje jarzyny, kroje i kazdy stolownik dostaje do sewgo talerza takze
      po troche jarzyn

      aha
      a ten koperek i pietruszkę to NAPRAWDE gotujesz w rosole? a nie tracą aromatu ?
      ja dodaje pietruszke i lubczyk swieze do talerza

      a salatka warzywna nie moze byc?

      pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka