Gość: evro44 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:45 szukam sprawdzonego przepisu na taką właśnie a chodzi mi w szczególności o to żeby była bardzo puszysta, kremowa i wilgotna. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika2705 Re: babka niedrożdżowa 23.03.07, 12:04 dla mnie słowa puszysta i wilgotna trochę sie wykluczają ja robiłam kiedyś babkę z ajerkoniakiem przepis był w dodatku do GW sprzed roku, musisz sobie sama poszukać, jak również b. wilgotna jest babka cytrynowa robiona z przepisu na cisto cytrynowe jest w Galerii Potraw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: babka niedrożdżowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 12:12 dzięki za sugestie , wiem że przepisów jest mnóstwo ale liczę na takie już przepracowane.Zerknę na tę z ajerkoniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ingapol przepis na babkę 23.03.07, 17:10 1 szkl mąki pszennej, 1 szkl mąki ziemniaczanej, 1 szkl cukru, 4 jajka, kostka masła lub margaryny, 2 pąłskie łyżeczki proszku do pieczenia, aromat Ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i zapach. Gdy mamy jednolita masę przesiewamy przez sito obie mąki z proszkiem i nadal ucieramy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Przelewamy do formy. Pieczemy w temp 180 st ok 45-50 min. Mozna kombinowac z tą babka na różne sposoby. Dodajemy zapach cytrynowy- mamy babkę cytrynowa, pomarańczowy- babkę pomarańczową. Można tez do połowy masy dodac dużą łyżkę kakao do drugiej częśći łyżkę mąki- lejemy najpierw ciemną a później jasną masę- mamy babkę marmurkową. Można dodać rodzynki, wiórki kokosowe, zrobić lukier, czekoladę czy posypać cukrem pudrem. Moim zdaniem tajemnicą dobrej babki jest mieszanka dwóch mąk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: przepis na babkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.07, 12:20 serdecznie dzięki! O take mi chodziło :) Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: przepis na babkę 27.03.07, 18:06 Witaj przepis to 7 duzych jaj: szklanka mąki krupczatki, szk. mąki ziemniaczanej; szklanka cukru; dwa cukru waniliowe;i mały proszek do pieczenia 200 gr masła . wykonanie Białka ubić na sztywno dodac szczypte soli , cukier i cukier waniliowy miksowac , dodać wszystkie żółtka miksować aż się połaczy ok 1 min. wyłaczyć mikser dodać obie mąki z proszkiem lekko wmieszac najlepiej szpatułką drewnianną lub łyżką delikatnie na koniec wlac gorące roztopine masło i tez wmieszac piec pierwsze 15 min w tem 160 stopni nastepne 35 w temp. 180 stopni .Powinna siedzieć jeszcze po wyłaczeniu piekarnika 15 min w piecu. Dodatki to cześc wymieszana surowego ciasta z kakao wtedy jest łaciata lub całość na blaszkę wysoką 25x35 i dodać pokrajane w plasterki jabłka ok 6 szt i jest pyszny placek z jabłkami ciasto długo zachowuje świeżość . Pozdr .:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barbara Re: przepis na babkę IP: *.wyszkow.tnp.pl 27.03.07, 18:22 do Iskial 1 jak ciasto wyłączę i jest jeszcze w piecu, to drzwiczki piekarnika muszą być uchylone cz zamknięte czekam na odpowiedż, bo to jest ważne. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: evro44 Re: przepis na babkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:24 opowiem po świętach jak wyszły te babeczki Odpowiedz Link Zgłoś
iskial1 Re: przepis na babkę 29.03.07, 18:36 Drzwiczki musza byc zamknięte z piekarnika ;babka musi siedziec 15 min po wyłaczeniu piekarnika i ostygnąć w formie pozdr.:)))) Odpowiedz Link Zgłoś