niedzwiedzica_sousie 28.03.07, 11:55 taki jakby sernik na zimno ale bez serka he he Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika2705 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 12:40 to ja bym zrobiłam tak, spód z pokruszonych herbatników z masłem, na to zmiksowane banany z żelatyną i na to galaretka Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 13:48 a bananów z żelatyną od razu się nie da? Odpowiedz Link Zgłoś
jusia79 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 14:04 cgyba znam ten przepis, na spód biszkopciki(takie okrągłe), jeśli chodzi o masę miksujesz banany , skrapiasz sokiem z cytryny, w drugim pojemniku ubijasz śmietanę 36% z cukrem pudrem, łączysz obie, do tego wlewasz galaretkę cytrynową rozpuszczoną w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu (oczywiście tężejącą),wykładasz na piszkopty, ja na wierzch kładę pokrojone banany i zalewam galaretką , też cytrynową, jest to bardzo dobre, polecam Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ewb11 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis IP: *.crowley.pl 28.03.07, 14:06 Na dnie torotwnicy układamy biszkopty. Na nie wylewamy masę : 4 śrdnie banany starte na tarce o dużych oczkach, margarynę miksujemy z cukrem puder do smaku dodajemy banany oraz rozpuszczoną ostygniętą galaretką. masę wylewamy na biszkopty pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
brooks4 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 16:31 U mnie w notesie figuruje to ciasto pod nazwa "Deser Bogdana" i z tego co pamietam mam go z Poradnika Domowego sprzed wielu lat: 1 kostka masla 2 szkl. cukru pudru 4 jajka 1 szkl. mleka 2 - 3 lyzki zelatyny 1 lyzka kakao rodzynki 1 opakowanie galeretki 1 banan (ja daje przynajmniej 3) Maslo utrzec z cukrem pudrem. Ciagle ucierajac dodawac stopniowo zoltka i cukier/aromat waniliowy. Zelatyne rozpuscic w goracym mleku, ostudzic, nastepnie powoli wlewac do masy zoltkowej, ciagle ucierajac. Bialka ubic na sztywna piane, dodac do masy, nastepnie dodac rozgniecione widelcem banany. Do tortownicy wylozyc polowe masy, druga polowe wymieszac z kakao i rodzynkami (szybko bo masa zastygnie) i wylozyc na biala mase. Na wierzchu ulozyc plasterki banana i zalac galaretka. Odpowiedz Link Zgłoś
veto12 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 20:20 Bananowiec:upiec biszkopt z 6 jaj.Masa bananowa :25dkg masła roślinnego w kostce,1 szklanka cukru pudru,1 kg. bananów,4 galaretki /2 cytrynowe,2 morelowe/3 jaja,3/4szklanki cukru do białek.Masło utrzeć z cukrem pudrem ,dodać żółtka ,utrzeć ,.Zmiksować banany na papke i dodawać stopniowo do kremu ciągle mieszając.Jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i dodajemy tężejącą do kremu bananowego.3 białka ubijamy z cukrem ,dodajemy do nich drugą galaretkę cytrynową tężejącą.Nasączamy biszkopt neutralnym smakiem bez alkocholu.Masę bananową wykładamy na biszkopt,na to masę z białek i zalewamy dwoma morelowymi galaretkami.To sprawdzone super ciasto. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie dzięki wszystkim! a deser bogdana to 03.04.07, 13:54 piękna nazwa he he he Odpowiedz Link Zgłoś