Dodaj do ulubionych

ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis?

28.03.07, 11:55
taki jakby sernik na zimno ale bez serka he he
Obserwuj wątek
    • kika2705 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 12:40
      to ja bym zrobiłam tak, spód z pokruszonych herbatników z masłem, na to
      zmiksowane banany z żelatyną i na to galaretka
      • niedzwiedzica_sousie Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 13:48
        a bananów z żelatyną od razu się nie da?
    • jusia79 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 14:04
      cgyba znam ten przepis, na spód biszkopciki(takie okrągłe), jeśli chodzi o masę
      miksujesz banany , skrapiasz sokiem z cytryny, w drugim pojemniku ubijasz
      śmietanę 36% z cukrem pudrem, łączysz obie, do tego wlewasz galaretkę cytrynową
      rozpuszczoną w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu (oczywiście
      tężejącą),wykładasz na piszkopty, ja na wierzch kładę pokrojone banany i
      zalewam galaretką , też cytrynową, jest to bardzo dobre, polecam
    • Gość: ewb11 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis IP: *.crowley.pl 28.03.07, 14:06
      Na dnie torotwnicy układamy biszkopty. Na nie wylewamy masę : 4 śrdnie banany
      starte na tarce o dużych oczkach, margarynę miksujemy z cukrem puder do smaku
      dodajemy banany oraz rozpuszczoną ostygniętą galaretką. masę wylewamy na
      biszkopty pozostawiamy do zastygnięcia. Smacznego
      • brooks4 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 16:31
        U mnie w notesie figuruje to ciasto pod nazwa "Deser Bogdana" i z tego co
        pamietam mam go z Poradnika Domowego sprzed wielu lat:

1 kostka masla
        2 szkl. cukru pudru
        4 jajka
        1 szkl. mleka
        2 - 3 lyzki zelatyny
        1 lyzka kakao
        rodzynki
        1 opakowanie galeretki
        1 banan (ja daje przynajmniej 3)

Maslo utrzec z cukrem pudrem. Ciagle ucierajac dodawac stopniowo zoltka i
        cukier/aromat waniliowy. Zelatyne rozpuscic w goracym mleku, ostudzic,
        nastepnie powoli wlewac do masy zoltkowej, ciagle ucierajac. Bialka ubic na
        sztywna piane, dodac do masy, nastepnie dodac rozgniecione widelcem banany.
        Do tortownicy wylozyc polowe masy, druga polowe wymieszac z kakao i rodzynkami
        (szybko bo masa zastygnie) i wylozyc na biala mase.
        Na wierzchu ulozyc plasterki banana i zalac galaretka.
        • veto12 Re: ciasto z bananów i galaretki, kto zna przepis 28.03.07, 20:20
          Bananowiec:upiec biszkopt z 6 jaj.Masa bananowa :25dkg masła roślinnego w
          kostce,1 szklanka cukru pudru,1 kg. bananów,4 galaretki /2 cytrynowe,2
          morelowe/3 jaja,3/4szklanki cukru do białek.Masło utrzeć z cukrem pudrem ,dodać
          żółtka ,utrzeć ,.Zmiksować banany na papke i dodawać stopniowo do kremu ciągle
          mieszając.Jedną galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wody i dodajemy
          tężejącą do kremu bananowego.3 białka ubijamy z cukrem ,dodajemy do nich drugą
          galaretkę cytrynową tężejącą.Nasączamy biszkopt neutralnym smakiem bez
          alkocholu.Masę bananową wykładamy na biszkopt,na to masę z białek i zalewamy
          dwoma morelowymi galaretkami.To sprawdzone super ciasto.
          • niedzwiedzica_sousie dzięki wszystkim! a deser bogdana to 03.04.07, 13:54
            piękna nazwa he he he

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka