GoĹÄ: mmagda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:53 mozna pic po kilku latach, kiedy nie jest juz "nouveau"...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nimeska Re: czy beaujolais nouveau 28.03.07, 15:59 można, jak najbardziej wczoraj sama otworzyłam rocznik 2000 Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: czy beaujolais nouveau 28.03.07, 17:25 nimeska napisała: > można, jak najbardziej > wczoraj sama otworzyłam rocznik 2000 Nie podpuszczaj Magdy... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: czy beaujolais nouveau 28.03.07, 17:33 dlaczego ? mowie poważnie :) wprawdzie samo beaujolais jest słabym "winem" ( jeśli możemy tu rozmawiać o takiej kategorii ;) ale do marynaty mięsa sie nadaje wspaniale oraz do picia jeśli sie dobrze kupi butelkę i otworzy odpowiednio wcześniej :) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Dla mnie to niebotyczne, przereklamowane 28.03.07, 17:55 świństwo nadające się ewentualnie do gotowania, absolutnie nie do picia. Przykład doskonałego marketingu i reklamy. Wolę Egri Bykawer i wina bułgarskie od tego czegoś...))) Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: Dla mnie to niebotyczne, przereklamowane 28.03.07, 18:03 ależ ja nie chce dyskutować o gustach tylko odpowiedziałam autorce wątku na jej pytanie :) zdziwiłbyś sie jakie kosmiczne ceny osiągają niektóre butelki tego sikacza ze względu na ich walory smakowe po latach :) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: czy beaujolais nouveau 28.03.07, 21:04 nimeska napisała: > ...ale do marynaty mięsa sie nadaje wspaniale Nauczyla mnie Nobul, ze nie gotuje sie na winie ktorego bym nie pił, o! Wiec odpusc mi ale wloze to miedzy bajki, złe bajki! > oraz do picia jeśli sie dobrze kupi butelkę i otworzy odpowiednio wcześniej :) co masz mianowicie na mysli? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: czy beaujolais nouveau IP: *.fbx.proxad.net 28.03.07, 20:02 Bryyyyyy... Nie pij tego kochana, bo sie zniechecisz do wina. Beaujolais Nouveau to genialny chwyt marketingowy, adresowany przede wszystkim do dbiorcow nie znajacych sie na winie, ze szczegolny uwzglednieniem Japonczykow i Amerykanow. Po prostu tani sikacz zmakiniety w butelce i pity w okreslonym dniu, a tak naprawde zlota zyla dla producentow. Francuzi kosztuja, jednak uczciwe kreca nosami, ze niedobre. Po latach niepijalne. Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha1975 Re: czy beaujolais nouveau 28.03.07, 22:11 po latach ( nawet po roku )to sie nadaje tylko butelka na swiecznik ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: czy beaujolais nouveau 29.03.07, 07:51 nawet nie po roku, od samego poczatku nadaje sie li tylko wylacznie jako baza do zrobienia octu winnego i tyle. beaujolais nouveau absolutnie nie jest przeznaczone do lezakowania, zakupiona butelke nalezy wypic(brr) natychmiast lub wylac do zlewu. we francji moda na tego sikacza tak jak szybko przyszla tak i szybko sobie poszla precz i to z porzytkiem dla ludzkosci. natomiast beaujolais village to juz inna bajka, ale tez raczej z tej dolnej polki. tak czy siak beaujolais nie nadaje sie na inwestycje do piwniczki. Odpowiedz Link Zgłoś
winoman Re: czy beaujolais nouveau 29.03.07, 14:37 Beaujolais nouveau raczej nie, choć znam przypadki, że pojedyncza butelka zachowała się w dobrym (jak na BN) stanie. Nie znaczy to jednak, że picie kilkuletniego BN stwarza jakieś zagrożenie dla zdrowia, po prostu wino robi się tak, by swoje walory (pomijam problem jakości tych walorów) utrzymało przez kilka tygodni. Czym innym są poważne wina robione z tej samej odmiany winogron w tym samym regionie. Przywoływane tu beaujolais villages od dobrego producenta może w dobrym stanie przetrwać kilka lat, a tak zwane "cru", a więc wina z dziesięciu wyróżnonych wiosek w regionie, np. Morgon, Julienas, Fleurie, Moulin-a-Vent czy Chiroubles w najlepszych przypadkach mogą w dobrych warunkach przetrwać i 40 lat. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: czy beaujolais nouveau 29.03.07, 14:40 to coś jest watpliwej jakości jako nouveau, a starszego to juz nawe "winem" nazwac nei można Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: czy beaujolais nouveau IP: *.fbx.proxad.net 29.03.07, 23:51 Dlaczego sie unosisz? Gdzie w moim poscie wyczytales, ze w Stanach nie ma dobrych sklepow z winami? Pisze o dzialaniach marketingowych producentow z Beaujolais. Tak zostaly nakierowane. Genialny chwyt. Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: czy beaujolais nouveau 30.03.07, 00:11 Nie unosze sie, ale z twojej wypowiedzi niezbicie wynika ze w Japonii czy ameryce nie znaja sie na winach. Nic bardziej blednego. To mialem na mysli (a nie mieszkam w USA). Nawiasem mowiac w kilku sklepach (lepszych i gorszych w Kan.) jest w/w wino i nigdy nie widzialem azeby ktos je kupowal (a jestem czestym gosciem). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: lu Re: czy beaujolais nouveau IP: *.fbx.proxad.net 31.03.07, 16:39 Z mojej wypowiedzi niezbicie wynika, ze BN to doskonaly chwyt marketingowy, skierowany do odbiorcow nie znajacych sie na winie. Reszte dolozyles sobie sam. Pozdrawiam konesera win z Kanady :) Odpowiedz Link Zgłoś