Dodaj do ulubionych

tortille- co zrobić żeby się nie kruszyły?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.07, 19:02
Doradźcie mi proszę. Wg przepisu skład ciasta na tortille to 2 szklanki mąki,
1/5 szklanki ciepłej wody i 1/4 szklanki oleju czy oliwy...Kolejny raz próbuję
sama usmażyć z tego tortille i za każdym razem kruszą się i łamią, nie są
elastyczne. Ehh, i sama nie wiem czy to tej oliwy powinnam dodać więcej, czy
wody, czy może jeszcze inne robię głupoty :) pozdrawiam i proszę o rady
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: tortille- co zrobić żeby się nie kruszyły? 02.04.07, 20:36
      Gdzieś tam mówią by nie była to mąka chlebowa lecz do wypieków (chyba to
      tak, "all purpose").
      • nimeska po dlugich poszukiwaniach nareszcie znalazlam !! 02.04.07, 21:14
        tu znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie :)
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,36525617,44946281.html?f=777&w=36525617&a=44946281
    • nerri Re: tortille- co zrobić żeby się nie kruszyły? 02.04.07, 22:48
      Ja robiłam z tego przepisu:

      T o r t i l l a:
      Na wstępie będą nam potrzebne 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki
      pszennej(dałam półtora), 1 łyżeczka soli. Wszystkie te składniki przesiewamy
      przez sito i dodajemy łyżeczkę masła(oprócz masła dolałam jeszcze oleju,bo tego
      masła za mało) oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto
      (zwykle około 1/3 szklanki). Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min(nie
      leżało aż tyle). W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC.
      Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-
      16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę
      pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze
      elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony).

      Ja wałkowałam to ciasto(bardzo cienko) i smażyłam na lekko posmarowanej olejem
      patelni teflonowej.

      I wyszły plastyczne...tylko smażyłam je krótko...tylko tak aby nie były
      surowe:))

      Pierwszy raz robiłam własnołapnie i aż się zdziwiłam,że wyszły aż tak dobrze;)
    • k1k2 Re: tortille- co zrobić żeby się nie kruszyły? 02.04.07, 23:13
      wydaje mi sie ze w Twoim przepisie jest za malo wody (moze dlatego ze uzywasz
      oliwy a nie smalcu?)

      tradycyjnie (meksykanskie) tortille robi sie ze smalcem.

      jem tortille czesciej niz chleb i kupowalam juz najrozniejsze, nie tylko te
      pszenne czy kukurydziane, ale i 'wydziwiane' (z otrebami, soja, kielkowanymi
      ziarnami, itp). tortille to moj chleb powszedni i po paru latach doswiadczen
      wniosek mam taki: najlepiej sie sprawdzaja tortille ze smalcem. wszystkie
      wersje beztluszczowe sa malo elastyczne, szybko wysychaja i krusza sie. moze
      oliwa temu troche zapobiega, ale sprobuj raz tradycyjnie i porownaj efekt.

      no i w wiekszosci przepisow jest troche proszku do pieczenia np. w tym
      (tlumacze z oryginalu):

      2 szkl. maki pszennej
      3 lyzeczki proszku (uwaga: w USA jest mieszany z maka wiec ma mniejszy 'power'
      niz nasz)
      1 lyzeczka soli
      1/4 szkl. smalcu
      3/4 szkl. wody

      ps. pisze o pszennych, do tortilli kukurydzianych nie daje sie tluszczu
    • Gość: zołza Re: tortille- co zrobić żeby się nie kruszyły? IP: *.skranetcan.pl 03.04.07, 08:40
      Po usmażeniu wkładam do woreczka foliowego, są miękkie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka