Dodaj do ulubionych

rozpływający się sernik z brzoskwiniami

05.04.07, 19:51
Wiem, wiem temat juz był pewno nie raz wałkowamy, ale proszę jesli ktos ma
sprawdzony przepis na pyszny, wilgotny, lekki sernik z brzoskwiniami (którym
mogłabym zaskoczyć cała rodzinkę :-)) ) to byłabym wdzięczna za przepis.
Pozdrawiam cieplutko.
Obserwuj wątek
    • qubraq Re: rozpływający się sernik z brzoskwiniami 05.04.07, 20:06
      Wstydze sie tego ale najprostszy sposob na taki sernik to 10 minut spacerkiem
      do cukierni "Wiedeńska" na rogu Nałęczowskiej i Alei Sobieskiego w Warszawie i
      za 26 zlotych ma sie caly kilogram tego przysmaku!
      • dorcia311 Re: rozpływający się sernik z brzoskwiniami 05.04.07, 20:20
        W MOI PRZYPADKU SPACEREK TRWAŁBY CHYBA TYDZIEŃ ... JESTEM Z oLSZTYNA :-((, a
        jak bym doszla to pewno ochota na sernik by mi przeszła :-))
        • qubraq Re: rozpływający się sernik z brzoskwiniami 05.04.07, 21:14
          dorcia311 napisała:

          > W MOI PRZYPADKU SPACEREK TRWAŁBY CHYBA TYDZIEŃ ... JESTEM Z oLSZTYNA :-((, a
          > jak bym doszla to pewno ochota na sernik by mi przeszła :-))

          Ale jak Cie losy rzucą w moje strony to daj znac a pojde mimo moich 70 lat i
          przyniose specjalnie dla Ciebie taki sernik! :-))
    • ampolion Re: rozpływający się sernik z brzoskwiniami 05.04.07, 20:12
      Nie przepis, ale porada, sprawdzone.
      Jeśli lubisz taki kremowy sernik to piecz go pod przykryciem z ubitych na pianę
      biełkami. Po upieczniu zdejmij tę "bezę" i podsusz wierzch nieco w piecu. Ale
      najpierw sprawdź czy jest to potrzebne. Na końcu możesz udekorować owocami.
    • Gość: anita Re: rozpływający się sernik z brzoskwiniami IP: 212.122.223.* 05.04.07, 20:19
      Akurat sobie przygotowałam przepis, do zrobienia w sobotę; nie wypróbowany,
      lecz pochodzi z miesięcznika (nieistniejącego a swego czasu najlepszego na
      świecie) "Smaki i Aromaty", który gó..anych przepisów nie publikował i wiele z
      nich jest moimi ulubionymi.

      Sernik królewski z bistro "Na Francuskiej" (czy ono jeszcze istnieje?)
      ciasto kruche:
      3 szkl mąki
      25 dag masła
      1/2 szkl cukru pudru
      4 zółtka
      1 łyżeczka proszku do piecz

      masa serowa:
      1 kg tłustego wiejskiego sera
      25 dag masła
      1 szkl cukru pudru
      2 jajka, 6 zółtek
      1,5 torebki budyniu waniliowego

      ponadto:
      duża puszka brzoskwiń
      3 białka
      3 łyżki cukru pudru

      Ciasto kruche przygotować jak zwykle i schłodzić przez pół godziny. 1/3 ciasta
      odciąć, pozostałe rozwałkować i wwylepić tortownicę o średnicy 26 cm. Podpiec.
      Twaróg przetrzeć przez sito. Masło utrzeć na pianę. Do miski włożyć ser i dodać
      od razu pozostałe składniki masy: masło, żółtka, połowę cukru, budyń waniliowy.
      Białka z dwóch jajek wstawić do lodówki. Masę serową ubijać mikserem, aż będzie
      puszysta i gładka. Schłodzone białka ubić ze szczyptą soli, a nastepnie z
      cukrem, aż staną się lśniące. Delikatnie połaczyc z masą serową.
      Brzoskwinie pokroić na cząstki, dodatkowe 3 białka ubic z cukrem.
      Na wystudzonym kruchym spodzie ułożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć
      brzoskwinie. Przykryć wszystko pianą, i posypać kruszonką z utartego na tarce
      pozostawionego na początku ciasta.
      Piec w temp. 180 stopni przez półtorej godziny. Gotowe ciasto posypac cukrem
      pudrem.
      • Gość: alakok Re: rozpływający się sernik z brzoskwiniami IP: *.dsl.bell.ca 05.04.07, 21:28
        ja mam przepis na tzw."skubane z serem".bedac w Polsce jadlam u sasiadki ten
        sernik a poniwaz smakowal mi dostalam przepis.
        Ciasto:1 kostka masla lub margaryny
        3 szklanki maki /najlepiej tortowej/
        6 zoltek
        1 maly proszek do pieczenia
        Wyrobic ciasto i podzielic na dwie czesci
        Ser: 0,5-0,7 kg sera smietankowego lub poltlustego/wtedy zmielic2x/
        1 jajko
        1/2szkl cukru pudru
        1/2 kostki masla
        1 budyn smietankowy
        Wszystkie skladniki dokladnie polaczyc.
        Bialka /6 szt/ ubic z 8 lyzkami cukru zwyklego
        Potrzebna tez jest puszka brzoskwin.
        Brytwanne wylozyc jedna czescia ciasta,na to polozyc ser,na niego pokrojone w
        kostke brzoskwinie.Na brzoskwinie wylozyc ubita piane ,a na nia poskubana
        reszte ciasta.
        Piec ok.50min w temp.150-160C
        jadlam to ciasto i dlatego moge polecic
        Zycze Wesplych Swiat..

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka