IP: *.ipt.aol.com 19.05.03, 16:55
Szukam na przepis na kuskus z warzywami. Jadlam ostatnio i bardzo mi
smakowal. Byla tam mieta i czerowna papryka drobno pokrojone. Caly kuskus
byl mocno schlodzony. Nie wiem czy jeszcze cos tam idzie bo kuskusu nigdy
nie robilam.
Bede wdzieczna za pomoc i za przepisy.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kasia.lomanczyk Re: kuskus 19.05.03, 17:19
      Mnie kiedys znajomi Senegalczycy poczestowali czyms w rodzaju senegalskiej
      odmiany risotta, bylo to zrobione z czegos co oni nazywali "arroz pequeńo"
      (komunikowalismy sie po hiszpansku) i smakowalo jak skrzyzowanie ryzu (ale
      drobniejsze) i kuskus. U nas takiego czegos nie widzialam, ale - z powodzeniem
      zastepuje to wlasnie kuskus. Skladniki podaje na oko.
      Na oliwie albo oleju podsmazyc mieso wolowe pokrojone w nieduze kawalki, dodac
      pokrojona w plastry cebule i marchewke. Dusic powoli az marchewka zmieknie.
      Dodac lyzke przecieru pomidorowego (nie wiecej!) i pokrojona w kawalki papryke
      czerwona. Jak papryka sie poddusi, wsypac 1 czesc kuskus i 2 czesci wody. Dodac
      pieprz czarny mielony (nie zalowac!). Popichcic czesto mieszajac, az sie kuskus
      ugotuje (niedlugo), podawac cieple z dodatkiem pokrojonych swiezych bananow
      (najlepiej dosc dojrzalych).
      Nie wiem czy o to Ci chodzilo, ale jest pyszne.
    • ickis Re: kuskus 19.05.03, 17:37
      Do kuskusu pasuje wszystko, pomysl tylko na co masz ochote. Znam takich, ktorzy
      jedza to z zupa z makreli i kawalkami wurstu ;)
      Poza tym zalezy co rozumiesz po nazwa cuscus z warzywami, na zimno z surowymi
      warzywami, czy z duszonymi? Pamietaj mieszac z innymi skladnikami najlepiej
      jest cieply :)
      • Gość: Julka Re: kuskus IP: 217.206.146.* 19.05.03, 18:20
        Przyzadzam go zazwyczaj z kurczakiem lub samymi warzywami (nie jem czerwonego
        miesa).
        Gotuje pokrojone w male kostki piersi kurczaka w dobrze posolonej wodzie z
        dodatkiem olivy.
        Kroje marchew w plaskie plastry (dlugosci palca), dodaje 2-4 pokrojonych lisci
        pekinskiej kapusty, zielony groszek (w mundurkach), pokrojony kalafior i
        brokule. Gotuje chwile warzywa ok 3-6 minut. Nastepnie wrzucam wszystko do woka
        z wczesniej przygotowanym couscous. Dolewam olivy, troche wody, 2 lyzki soji, 2
        lyzki miodu, sypie pelna garsc pietruszki drobno posiekanej i dodaje dosc sporo
        slodkiego sosu chilli. Dusze to wszystko razem podlewajac na samym koncu
        mlekiem kokosowym (troszeczke tylko do aromatu). Na koniec jeszcze posypuje to
        wszystko cayenne pieprzem (moze byc tez ziolowy pieprz).
        Danie pycha!!! Nisko-kaloryczne! Czas przygotowania ok 15 minut! Smak slodko-
        ostry :)
        Aha, uzywam rowniez couscous juz orginalnie przyprawionego, obojetnie jak.
        Jezeli masz mozliwosc to kupuj juz wlasnie przyprawiony, lepiej smakuje :)

        Powodzenia i smacznego!
        Julka
    • roseanne Re: kuskus 19.05.03, 17:46
      moja ulubiona ostatnio mieszanka to z pieczonym czosnkiem (roasted garlic ) i
      suszonymi pomidorami. POmidorki zupelnie suche, nie z oliwy kroje w paseczki.
      Do miski wsypuje suchy kuskus (szklanke), dodaje pomidorki, sol i czosnek.
      Zalewam 2 szklankami wrzatku
      czekam 20 min, rozbijam widelcem i juz , gotowe
      jak ostygnie dosypuje szczypiorek lub inne zieleninki
    • Gość: Miszka Re: kuskus IP: *.chello.pl 19.05.03, 18:37
      Powiedz cos wiecej bo jest kilka mozliwosc.... czy to bylo jakies "etniczne"
      miejsce ? Czy bylo tam duzo zielonego w srodku, bardzo drobno pokrojona natka
      np, do tego pomidory, papryka mieta, cytryna....
      • Gość: gaja Re: kuskus IP: *.proxy.aol.com 19.05.03, 19:27
        Dziekuje wszystkim za przepisy. Na pewno wyprobuje.

        Miszka tak, tam byly tez pomidory... serwowane mocno schlodzone. Bylo pyszne :)
        • Gość: tangerines Re: kuskus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.05.03, 21:43
          To co opisałaś to klasyczna sałatka Tabbuleh
          skład:
          250 g kuskus
          1 papryka czerwona
          1 mały ogórek
          3 pomidory, kilka oliwek
          mała cebula bardzo drobno pokrojona
          3 łyżki świeżej natki pietruszki
          3 łyżki świeżej mięty
          sól, pieprz
          sos:
          sok z 2 cytryn
          8 łyżek oliwy
          • jennifer1 Re: kuskus 20.05.03, 09:24
            mam pytanko, czy jak nie dodam listków miety do tej sałatki, to czy dużo straci
            na walorach smakowych?
            • Gość: tangerines Re: kuskus IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.05.03, 15:53
              Myślę, że nic się nie stanie. Można też dodać estragon jak masz, a jak nie to
              pietruszka wystarczy.
              • elf Re: kuskus 21.05.03, 16:42
                Hmmm, ja znam z Francji nieco inny przepis na Tabouleh:
                - kuskus
                - świeży ogórek drobno pokrojony
                - świeży pomidor drobno pokrojony
                - świeża mięta
                - rodzynki sparzone
                - oliwa + sok z cytryny
                Bardzo polecam, te rodzynki dają fajny smaczek:-))) Kuskus jadam też czasem na
                śniadanie z mlekiem - jako błyskawiczną zupe mleczną. Można go też stosować
                zupełnie tradycyjnie do drugiego dania, np. do gulaszu. Oczywiście najpierw
                trzeba go zalać osolonym wrzątkiem.
          • Gość: Miszka Re: kuskus IP: *.chello.pl 22.05.03, 10:38
            Tak wlasnie myslalam dlatego pytalam o pomidory.... :-). Jesli chodzi o
            scislosc to klasyczne tabbuleh nie robi sie z kuskusu ale z burghulu (rodzaj
            kaszy byc moze dostepny w sklepach z blisko-wschodnim jedzeniem ). W kazdym
            razie z kuskusem wychodzi bardzo dobrze.
            kuskus/ burghul (juz namoczony) doprawiasz sola, pieprzem, sokiem z cytryny i
            oliwa z oliwek. zostawiasz zeby wciagnelo dresing, na jakies pol godziny. przed
            podaniem dodajesz drobno posiekana pietruszke,miete, dymke. doprawiasz sola,
            pieprzem, cytryna i oliwa tak jak chcesz. Salatka powinna miec wyrazny / ostry
            smak cytryny ( duuuuzo cytryny !). ukladasz na polmisku i na wierzch posypujesz
            drobno posiekanymi pomidorami. tak to robia Libanczycy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka