Dodaj do ulubionych

Kupiłam książkę Jamiego Oliviera....

19.04.07, 10:07
pt. "Moje obiady". Jestem pod wrażeniem, choć na razie "na sucho";-D
Będę wrzucać kolejne przetestowane przepisy. Jak na razie to zauważyłam, że
facet używa b. dużo świeżych ziół i przyraw, które nawet z prostej potrawy
czynią coś wyszukanego. \
Aha - moim hitem są pyyyyszne obiady w 10 minut (jemu zajmują tylko 5;-)!
Obserwuj wątek
    • a-g-n-i-e-sz-k-a Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 19.04.07, 16:16
      > Aha - moim hitem są pyyyyszne obiady w 10 minut (jemu zajmują tylko 5;-)!

      o, to coś dla mnie. A jeszcze jak są małobrudzące, to już mi nic do szczęścia
      nie potrzeba. Czekam na wyniki testów ;)
      • mazia Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 19.04.07, 18:51
        Uwielbiam Jamiego :) Bylabym bardzo wdzieczna za kazdy przepis :)
        • ajk10 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 19.04.07, 21:11
          w WO był kiedyś jego przepis na owoce z octem balsamico pieczone pod kruszonką. No normalnie dreszcz mnie przeszedł jak sobie przypomne ten smak :)
          znasz? Mogę podać przepis :P
          • hossa76 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 19.04.07, 22:25
            Ajk wrzucaj! Już mi ślinka cieknie chociaż ja zupełnie nieciastowa. Lubię takie
            oryginały.
            • mazia Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 20.04.07, 09:59
              Ja nie znam ale chce poznac!
              :)
          • ajk10 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 20.04.07, 19:31
            podaję za Martą Gessler z WO

            3 zielone jabłka (import) - drobno pokrojone (ze skórką)
            2 małe pudełeczka świeżych malin lub jeżyn (mogą być mrożone, wtedy 3/4 paczki)
            2 łyżeczki octu balsamico
            mała garść drobno posiekanej bazylii
            4 łyżki mąki
            5 łyżek cukru
            1/4 kostki masła

            do miski do zapiekanek wrzucić jabłka, jeżyny, posypać 2 łyżkami cukru, polać balsamico, posypać bazylią, wymieszać
            mąkę, masło i resztę cukru wymieszać palcami aby składniki połączyły się, ale miały swoją kruchość
            kruszonką posypać owoce tworząc stożek wystający poza misę (ja olewam stożki ;))
            wstawić do piekarnika nastawionego na 200 st na 30 min (ja chyba trzymałam dłużej)
            owoce mogą wykipieć, więc misę stawiać na blaszce

            moje podniebienie to uwielbia :)
            • psychogirl Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 03.07.07, 19:33
              Właśnie siedzi w piekarniku :o)
              • biala27 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 04.07.07, 07:27
                psychogirl napisała:

                > Właśnie siedzi w piekarniku :o)


                o rany - i jak? kartki nie przypiekły się za bardzo? ;))
                • psychogirl Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 04.07.07, 15:34
                  nie książka tylko "przepis" podany prze Ajk.
                  ale chyba coś mój piekarnik jest do dupy, bo po 45 minutach całość "towarzystwa"
                  byla stanowczo za mało gotowa i za kwaśna, a kruszonka niedopieczona. nastepnym
                  razem dam wyższą temperaturę niż pokazuje mi termometr.
    • hossa76 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 20.04.07, 10:12
      Po wczorajszym przejrzeniu książki małż nie wytrzymał i poleciał rano do sklepu
      po produkty na takie oto śniadanko:
      łosoś wędzony
      śmietana
      cytryna
      ciemny chleb lub orkiszowy

      Chlebek kroimy w cienkie kromki, smarujemy masełkiem, kładziemy plaster łososia
      na to łycha śmietany do której wcześniej dodaje się sok z cytryny i startą
      skórkę cytrynową, znowu plaster łososia i nakrywamy drugą kromką. Pyyyycha.
    • biala27 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 20.04.07, 10:41
      przeczytałam ten wacik - też sobie kupię tę książkę
      • rrooda Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 23.04.07, 20:39
        qrde
        natchniona przez ten wacik pojechałam sobie poglądać jego książki
        nie mogłam się zdecydować na którą
        a że dziś był światowy dzień książki i w empiku kupowałeś 3 a płaciłeś za 2
        -najtańsza była z 1 grosz-to przyszalałam ;)
        to wszystko przez Was!!!
        • wielorybka Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 27.04.07, 00:02
          rrooda napisała:

          > a że dziś był światowy dzień książki i w empiku kupowałeś 3 a płaciłeś za 2
          > -najtańsza była z 1 grosz-to przyszalałam ;)
          > to wszystko przez Was!!!

          ja na gwp świętowałam ten dzień - mieli 30% zniżkę na wszystko
    • annasza33 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 26.04.07, 13:49
      Hossa, wrzuć jakiś szybki obiadek, jeden lub dwa, bo nie wiem, czy kupowac
      książkę ;)))
      • anhes Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 26.04.07, 19:31
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=61115505
      • hossa76 Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 26.04.07, 19:41
        Jeden jest tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=61115505 a foto
        na blogu.
        Wystarczy zrobić sosik, którego wychodzi duuużo i można go sobie zamrozić i
        wykorzystywać na szybki obiadek.

        A to następny, które chcę przetestować - niestety dopiero po długim weekendzie
        ale wrzucam już. Może ktoś wypróbuje przede mną.
        Ponoć zajmuje ok 6 minut wprawnemu kucharzowi;D

        Łosoś z kuskusem
        115 g kuskusu
        200 g filetów z łososia ze skórą
        1 małą cukinia pokrojona w kostkę
        małą garść szparagów (niekoniecznie)
        1 małą papryczka chilli bez pestek posiekana
        2 pomidory dojrzałe grubo pokrojone w kostkę bez skóry lub kilka z puszki też
        pokrojonych
        sok z 1/2 cytryny
        1 łyżka śmietany
        oliwa, sól, pieprz, świeża kolendra

        Kuskus zalać wrzątkiem tak, aby pokrywał go całkowicie i odstawić na 3 minuty
        żeby wchłonął wodę.
        Łososia pokroić na 2-3 cm paski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć i wrzucić
        na patelnię. Dodać cukinię, szparagi, chilli i smażyć 2 min. Obrócić rybę.
        Pomidory wymieszać z kuskusem, dodać sok z cytryny, 4 łychy oliwy, kolendrę,
        sól, pieprz do smaku.
        Zdjąć samą rybę z patelni a do pozostałych na niej warzyw dodać kuskus z
        dodatkami,wymieszać i położyć na tym rybę. Nakryć pokrywką, dać gaz na maxa i
        trzymać tak przez 1 minutę. Potem zdjąć na talerz i pacnąć kleksa ze
        śmietany;DD To wszystko.

        Dla większej liczby osób zwiększyć proporcje. To jest dla góra 2 osób.
    • mazia Re: Kupiłam książkę Jamiego Oliviera.... 07.06.07, 23:13
      LItosciwy niemaz nabyl draoga kupna te ksiazke dla mnie :)
      W prezencie z okazji :)

      Ciesze sie jak dziecko, ale na pozostale 2 knigi Jamiego O. przyjdzie mi czekac rok :( No chyba, ze pod choinke chlop mi tez cos zamowi :P

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka