Dodaj do ulubionych

Cannelloni - jak je przyrządzacie

IP: 195.117.159.* 21.05.03, 11:35
Głównie chodzi mi o sposób ugotowania tego makaronu oraz przepis na sos
beszamelowy bo chyba najlepiej w takim sosie je przyrządzić.Czy makaron
najpierw gotujecie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: 217.8.186.* 21.05.03, 11:45
      Jak podgotjesz cannelloni to trdno będzie cie nadziac, ale jak nie podgotujesz
      to zapiekając musisz przykryć je sosem cale. Ja robiłam na czuja i z góry
      wyszły mi twardawe- miałam za mało sosu,ale ja robiłam w pomidorowym.
      Podsmazyłam miesko mielone z przyprawami, napakowalam do rurek, pouładałam je w
      naczyniu i zalałam sosem pomidorowym - taki gęsty Pumero(?) z kartonika - plus
      przyprawy.Tylko mialam za mało i z wierzchu się nie dogotowały. A na wierzch
      serek żółty.

        • Gość: eUla Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.acn.pl / 10.71.8.* 21.05.03, 12:15

          1 opakowanie canneloni

          Farsz bialy ser ok 500g, najlepiej ricotta ale moze byc zwykly twarog,
          1 opk mrozonego szpinaku - ilosc w zasadzie do smaku ok 400-500g
          1 jajko, sol pieprz
          razem to wszystko wymieszac i faszerowac rurki.
          Potem poukladac je w naczyniu zaroodpornym, zalac sosem.

          Sos pomidorowy:
          podsmazyc czerwona cebulke i 2 zabki czosnku, dodac posiekane suszone pomidory
          ok 5-6 sztuk, do smaku, dodac dwie puszki pomidorow krojonch doprawic- sol,
          pieprz, ziola bazylia, oregano moze byc tymianek. Smazyc to 5-10 minut
          Zalac sosem rurki, tak zeby byly pokryte calkowicie sosem. Posypac parmezanem
          i pokryc plastrami mozarelli. Sos musi byc rzadki bo nieugotowany makaron
          pochlonie wode z sosu. Piec ok 45 minut.

          Znajdziesz przepisy na canneloni w majowym numerze DZIECKO.
          Smacznego
          Napisz jak wyszlo
    • Gość: zuzia Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: 213.76.128.* 21.05.03, 12:26
      Zagotowuję posoloną wodę w dość szerokim garnku (nie musi być głeboki)i dolewam
      do niej 2 łyżki oleju. Wrzucam po kilka rurek makaronu tak aby nie przywarły do
      dan i się nie posklejały. podgotowuję makaron partiami po około 5-7 minut.
      B.często mieszam.Wyjmuję, układam na stole lub talerzu i po wystygnięciu
      nadziewam. Nadziane rurki układam w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym,
      polewam sosem (ja akurat robię go z 2-3 trójkątnych serków HOHLAND
      rozpuszczonych w grzybowej kostce KNOR-a, ciut śmietany 12%, vegeta, koncentrat
      pomidorowy, zioła, pieprz, i ewentualnie posypuję jeszcze startym serem
      żółtym). Pyszna bomba kaloryczna.
    • Gość: skorpik Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 13:12
      30 dag białego sera
      30 dag gorgonzzoli
      15 dak wędzonego boczku
      jajko
      2 łyzki smietany
      sól, pieprz

      cannnelloi ugotowacna póltwardo, skaładniki dokładnie wymieszac -najlepiej
      szpryca do ozdabiania tortów - napełnić rurki, przygotowac sos beszamelowy,
      zalać 2/3 naczynie żaroodporne, ułozyc rurki wypełnione farsze, zalac pozostała
      ilością sosu, wstawić do piekarnika nagrzanego 200 i zapiekac ok 20-30 min,
      podawac posypane natką.....i winkiem białym,półwytrwanym ..... mniam
    • Gość: Magda Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.SNVACAID.covad.net 21.05.03, 19:12
      Sprawdzilam u profesjonalistki- pani Sylwi Sebastiani/ta od wina/i ona kaze
      gotowac canelloni, ale tylko 4-5 minut w duzej ilosci wody/wtedy sie nie
      zlepia/. Potem trzeba je ochlodzic w zimnej wodzie i nadziac pomagajac sobie
      nozem do masla/jest tepy i bez szpica/.
      Nadzienie- 1 srednia cebule pokroic i usmazyc w 4 lyzkach oliwki z oliwek. Do
      tego dodac pol kilo zmielonej wolowiny , popieprzyc i posolic.Gdy ladnie
      zabrazowione i usmazone, ostudzic. Do schlodzonego dodac- 1 szklanke bulki
      tartej,2/3 szklanki mleka, 2 jajka,po 15 deko startego mozarelli i
      szwajcarskiego sera,2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki. Nadziac i mozna
      kontynuowac, lub wsadzic do lodowki, jezeli przygotowujemy je wczesniej.
      Przed podaniem- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dno brytfanki pokrywamy
      warstwa sosu marinara, poukladac napelnione canelloni i znowu pokryc sosem z
      wierzchu. Piec pod folia okolo 40 minut, pozniej odkryc i przypiec jeszcze 10
      minut.
    • Gość: Ada Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.chello.pl 21.05.03, 23:44
      Ja gotuje na półtwardo - to chyba najlepszy sposób :)
      Nadziewam albo nadzieniem szpinakowym (podobnie jak juz podano) lub takim,
      który jeszcze jest drogi:
      - cebula, cukinia, pomidory- w kostke. Podsmażać na oliwie z czosnkiem dodając
      składniki po kolei. Ew. także z papryką. I przyprawy. Podaje ze świeżą śmietana
      i gotowym sosem meksykańskim.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka