Gość: ewcia77 IP: 195.117.159.* 21.05.03, 11:35 Głównie chodzi mi o sposób ugotowania tego makaronu oraz przepis na sos beszamelowy bo chyba najlepiej w takim sosie je przyrządzić.Czy makaron najpierw gotujecie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ania Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: 217.8.186.* 21.05.03, 11:45 Jak podgotjesz cannelloni to trdno będzie cie nadziac, ale jak nie podgotujesz to zapiekając musisz przykryć je sosem cale. Ja robiłam na czuja i z góry wyszły mi twardawe- miałam za mało sosu,ale ja robiłam w pomidorowym. Podsmazyłam miesko mielone z przyprawami, napakowalam do rurek, pouładałam je w naczyniu i zalałam sosem pomidorowym - taki gęsty Pumero(?) z kartonika - plus przyprawy.Tylko mialam za mało i z wierzchu się nie dogotowały. A na wierzch serek żółty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eUla Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.acn.pl / 10.71.8.* 21.05.03, 11:48 Ja nigdy nie gotuje makaronu canneloni chyba jest to niewykonalne, tak jak zreszta na lasagne. Canneloni faszeruje serem bialym ze szpinakiem i zapiekam w sosie pomidorowym. Palce lizac. Szczegoly?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: 217.8.186.* 21.05.03, 11:58 No pewnie.I to szybko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eUla Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.acn.pl / 10.71.8.* 21.05.03, 12:15 1 opakowanie canneloni Farsz bialy ser ok 500g, najlepiej ricotta ale moze byc zwykly twarog, 1 opk mrozonego szpinaku - ilosc w zasadzie do smaku ok 400-500g 1 jajko, sol pieprz razem to wszystko wymieszac i faszerowac rurki. Potem poukladac je w naczyniu zaroodpornym, zalac sosem. Sos pomidorowy: podsmazyc czerwona cebulke i 2 zabki czosnku, dodac posiekane suszone pomidory ok 5-6 sztuk, do smaku, dodac dwie puszki pomidorow krojonch doprawic- sol, pieprz, ziola bazylia, oregano moze byc tymianek. Smazyc to 5-10 minut Zalac sosem rurki, tak zeby byly pokryte calkowicie sosem. Posypac parmezanem i pokryc plastrami mozarelli. Sos musi byc rzadki bo nieugotowany makaron pochlonie wode z sosu. Piec ok 45 minut. Znajdziesz przepisy na canneloni w majowym numerze DZIECKO. Smacznego Napisz jak wyszlo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzia Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: 213.76.128.* 21.05.03, 12:26 Zagotowuję posoloną wodę w dość szerokim garnku (nie musi być głeboki)i dolewam do niej 2 łyżki oleju. Wrzucam po kilka rurek makaronu tak aby nie przywarły do dan i się nie posklejały. podgotowuję makaron partiami po około 5-7 minut. B.często mieszam.Wyjmuję, układam na stole lub talerzu i po wystygnięciu nadziewam. Nadziane rurki układam w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, polewam sosem (ja akurat robię go z 2-3 trójkątnych serków HOHLAND rozpuszczonych w grzybowej kostce KNOR-a, ciut śmietany 12%, vegeta, koncentrat pomidorowy, zioła, pieprz, i ewentualnie posypuję jeszcze startym serem żółtym). Pyszna bomba kaloryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skorpik Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.03, 13:12 30 dag białego sera 30 dag gorgonzzoli 15 dak wędzonego boczku jajko 2 łyzki smietany sól, pieprz cannnelloi ugotowacna póltwardo, skaładniki dokładnie wymieszac -najlepiej szpryca do ozdabiania tortów - napełnić rurki, przygotowac sos beszamelowy, zalać 2/3 naczynie żaroodporne, ułozyc rurki wypełnione farsze, zalac pozostała ilością sosu, wstawić do piekarnika nagrzanego 200 i zapiekac ok 20-30 min, podawac posypane natką.....i winkiem białym,półwytrwanym ..... mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: 213.77.5.* 21.05.03, 15:24 Jestem całkowitym laikiem w sprawach gotowania więc mam masę pytań. Pierwsze: czy ten szpinak, którym faszeruje się makaron trzeba najpierw rozmrozić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mel Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.acn.pl / 10.71.8.* 22.05.03, 21:01 Miki ty naprawde jetes laikiem, please co za pytanie - czy szpinak trzeba rozmrozic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.SNVACAID.covad.net 21.05.03, 19:12 Sprawdzilam u profesjonalistki- pani Sylwi Sebastiani/ta od wina/i ona kaze gotowac canelloni, ale tylko 4-5 minut w duzej ilosci wody/wtedy sie nie zlepia/. Potem trzeba je ochlodzic w zimnej wodzie i nadziac pomagajac sobie nozem do masla/jest tepy i bez szpica/. Nadzienie- 1 srednia cebule pokroic i usmazyc w 4 lyzkach oliwki z oliwek. Do tego dodac pol kilo zmielonej wolowiny , popieprzyc i posolic.Gdy ladnie zabrazowione i usmazone, ostudzic. Do schlodzonego dodac- 1 szklanke bulki tartej,2/3 szklanki mleka, 2 jajka,po 15 deko startego mozarelli i szwajcarskiego sera,2 lyzki posiekanej zielonej pietruszki. Nadziac i mozna kontynuowac, lub wsadzic do lodowki, jezeli przygotowujemy je wczesniej. Przed podaniem- nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, dno brytfanki pokrywamy warstwa sosu marinara, poukladac napelnione canelloni i znowu pokryc sosem z wierzchu. Piec pod folia okolo 40 minut, pozniej odkryc i przypiec jeszcze 10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: co to jest sos marinar IP: *.SNVACAID.covad.net 22.05.03, 20:49 Bardzo uproszczajac marinara to sos pomidorowy bez miesa dodawany do wloskich makaronow. Mozna uzywac wlasciwie kazdego sosu pomidorowego ze sklepu, takiego ze sloika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: Cannelloni - jak je przyrządzacie IP: *.chello.pl 21.05.03, 23:44 Ja gotuje na półtwardo - to chyba najlepszy sposób :) Nadziewam albo nadzieniem szpinakowym (podobnie jak juz podano) lub takim, który jeszcze jest drogi: - cebula, cukinia, pomidory- w kostke. Podsmażać na oliwie z czosnkiem dodając składniki po kolei. Ew. także z papryką. I przyprawy. Podaje ze świeżą śmietana i gotowym sosem meksykańskim. Odpowiedz Link Zgłoś