Dodaj do ulubionych

Przepis na dobre spaghetti - proszę

IP: 195.117.159.* 22.05.03, 12:43
Podajcie dobry przepis na spaghetti , jaki sos, jakie mięsko itp.
Obserwuj wątek
    • Gość: dede Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 13:46
      sok 1 litr pomidorowy + 1-2 puszki CALYCH pomidorow gotuje dorzucam pokrojone
      piedczarki ok pol kg lub ciut wiecej wedlug uznania gotuje tak dlugo az sok
      zacznie gestniec do soku wrzucam ok dwie lyzeczki czerwonej papryki slodkiej
      zmiazdzony czosnek troche bazyli najlepiej swiezej i z lyzeczke przyprawy do
      spagetti kamis ogolnie trzeba dosmakowc troche pieprzu czarnego. w trakcie gdy
      sok bedzie odparowywal kroje tak z dwie cebule im cieniej tym lepiej podsmazam
      na bardzo malej ilosci oliwy wrzucam ok pol kg mielonego i podsmazam trzeba
      popiep[rzyc i dalej mieszac jak mieso sie zrumieni dodaje je do sosu i
      dokladnie mieszam. jak co to mozna dodac troche koncentratu pomidorowego w
      miare potrzeby. zamiast soku mozna uzyc 2 poakowac fixu knorra do spagetti lub
      dolmio oczywiscie dodajac mniej przypraw. jak na wierzch dodasz jeszcze sera
      zoltego to poprostu niebo w gebie. ja szaleje za moim spagetti. najlepiej do
      rurek albo duzych swiderkow. ps pieczarki pokroj troche w plasterki troche w
      kostke i troche zetrzyj na tarce dzieki temu jest lepszy smak.
      • mantha Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę 22.05.03, 16:42
        Jeszcze jest fajna opcja, ze zamiast na wierzch zoltego sera dodajesz do sosu,
        pod sam koniec robienia serek topiony (1 lub 2 w zaleznosci od ilosci) -
        pyyyyyyycha, sos robi sie gesty, zawiesisty i ciągnący, oczywisice kaloryczny
        okropnie, ale co tam :-)
    • Gość: kaska Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.tele2.pl 22.05.03, 15:49
      brokuly ugotowac i rozdziabac widelcem , podgrzac kubek smietany 22 %, wyspac
      pokruszony ser rokpol i i potem brokuly, mieszac. Wymieszac z makaronem,
      posypac parmezanem ale nie trzeba juz jesli dasz duzo rokpola, ew. posypac
      calosc natka.
      • znak_yrden Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę 22.05.03, 20:37
        mój ulubiony:
        podsmazyć na oliwie zblanszowane małe różycki brokuła z czosnkiem i cienkimi
        plasterkami młodej cukinii, wymieszac z oiwa w dużej misie, wrzucic makaron,
        posypac parmezanem.

        Lubie tez wersję sosu neapolitańakiego ( z pomidorów pelati) z tuńczykiem w
        sosie naturalnym, oliwkami, lub ew. zamiast z tuńczykiem - z anchois.
        • znak_yrden Re: profanacja spagetii 22.05.03, 20:41
          ... to moim zdaniem dodawanie wszelkich fiksów Knorra, sosów dolmio itp. Dobry
          sos ma byc naturalny - zamiast fixów w skłąd których wchodzi benzoeasan sodu i
          sól, proponuję nornmalne oregano, bazylię, zióła prowansalskie itp. Podobnie
          za profanacje uważam mieszanie smaku grzybowego ( pieczarki) z pomidorami, ale
          wiem, że niektórzy tak lubią. Chociaz lepiej wtedy zrobic dobry sos grzybowy
          do spagetii, ze smietaną, i np. kurkami niż wrzucac pieczarki gdzie bądż bo
          gubi sie ich aromat.
          • Gość: kinga Re: profanacja spagetii IP: 149.156.28.* 23.05.03, 14:15
            Rózne są powody, dla których ludzie używają fiksów i gotowych sosów, zwykle
            wydaje im się że tak jest prościej i szybciej.
            Mnie ostatnio często zdarza się że mam 30-40 minut na zrobienie i zjedzenie
            obiadu i co wtedy?
            Ja wprawdzie rozwiązuje ten problem w ten sposób, że robie sos z tuńczyka i
            pomidorów w puszce (przedtem dawałam pomidory własnorecznie zasłoikowane na
            jesieni ale za szybko się skończyły bo jego przygotowanie trwa tyle ile
            zagotowanie wody i ugotowanie makaronu.

    • Gość: Myszactwo Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 23:10
      Ja zawsze robie tak: na odrobinie oliwy z oliwek lub rama culinesse obsmazam
      mielona cielecine (najlepsze do spaghetti). pod koniec obsmazania dodaje
      wycisniety czosnek i oregano(na 600 g cieleciny ok 3 zabki). W drugim
      rondelku, glebokim tez na odrobinie culinesse (doslownie lyzeczka)zeszklic
      jedna spora cebule pokrojona w gruba kostke. gdy juz sie zeszkli (jak kto
      lubi, ja wole jak zostaja nieco chrupiaca) wrzucam do tego rondelka miesko z
      patelni i zalewam sosem dolmio z pieczarkami. Mozna dodac pol lub 2/3 sloiczka
      koncentratu pomidorowego Pudliszek, wtedy sos jest bardziej pomidorowy i ma
      lekko kwasnawy posmak, dobry! Koniecznie mieszajac od czasu do czasu na wolnym
      ogniu gootuje sie to conajmniej 20 minut zeby wszystkie skladniki dobrze sie
      ze soba przegryzly. W miedzyczasie gotuje sie makaron spaghetti tak zeby bylo
      lekko twardawe, bron boze rozgotowane. Gdy juz wszystko gotowe i nalozony
      makaron i na wierzchu sos na talerze dobrze jest posypac drobno utartym
      parmezanem. Najlepszy jest taki kupiony w kawalku i starty swiezo na
      najdrobniejszej tarce, takiej ktora sciera na pyl ale to jest bardzo
      pracochlonne. Mozna kupic gotowy parmezan utarty w szczelnych woreczkach. Nie
      sypie sie go duzo. Swietnie sie roztapia na goracym sosie komponujac z cala
      potrawa.
      Polecam
      Myszactwo
    • Gość: mozarella Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 23.05.03, 08:03
      Mój ulubiony (codziennie prawie mam gości niezapowioedzianych na spaghetti,
      znajmoi mojego narzeczonego chyba nie znaja mojego imienia tylko hasło
      spaghetti):

      Na dobrej oliwie (3 łyżki) podsmażam 4 przekrojone na pół ząbki czosnku, jak
      się zezłocą to wywalam. Na oliwę wrzucam bardzo drobno posiekaną cebulkę (dużą)
      i czasami ze 2-3 łodygi selera naciowego (można, szczególnie zima jeszcze
      więcej warzyw, marchewke, pietruszkę wszystko drobniutko), jak się zeszkli to
      wlewam pol szklanki białego wytrawnego wina, zwiekszam gaz i odparowuje to
      wino. Potem dorzucam ddwie lekko osączone puszki pomidorów w kawałkach
      valfrutta (przerabiałam wszytskie dostepne w Polsce i uważam że są najlepsze
      choć ostatnio trafiła mi sie puszka kwaśnych). Na melęńkim ogniu dusze ok 40
      min, często mieszając. Przed podaniem sól pieprz duzo świeżej bazylii lub
      oregano. Leniuch mogą dorzucić przyprawę Kamisu do spaghetti, nie jest zła ale
      trochę aczyna zajeżdżać spaghetti z torebki. Na makaron i posypać parmezanem.
      Równie udane z penne, szczególnie z dodatkiem podsmażonych z czosnkiem kostek
      cukinni albo bakłażana. Dla mieśożerców: ostatnio nie robię wołowiny, a tylko
      wołowina tak naprawdę pasuje do ragu. Dla tych co bez miecha ani rusz wykryłam
      ostatnio, że nieźle smakuje udziec indyka (kupuje bez kości, bo szlag by mnie
      trafił, jak bym to miała luzować). Zmielić, usmażyć z cebulą dorzucić rzem z
      pomidorami i dusić 10 min dłużej.
      • Gość: Linn Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.dialup.tiscali.it 23.05.03, 10:25
        Miesa uzywam wieprzowego i wolowego / mozna dodac drobiowa watrobke /. Smak
        pomidorow podkreslic szczypta cukru. Do sosu wrzucic 2-3 kawalki sparzonej
        skorki z cytryny. Mozna tez ulec wplywom Grecji albo wloskiej Magna Grecia i
        dodac nieco cynamonu. W zadnym wypadku nie stosowax roznego rodzaju fix-ow.
        Chemia i tak nas dopadnie. Nie musimy uzywac jej dobrowolnie. Na koniec: dusic
        wszystko powolutku. Neapolitanskie ragù to rytual 12-godzinny, ale mozna i
        krocej. Najwazniejsze zrobic podwojna / lub wiecej / porcje: podzielic i
        zamrozic.
        • Gość: dede Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 12:37
          profanacja jest przepis na sos bez innych sosow a pieczarki nie sluza tylko do
          sosow grzybowych bo to byloby malym ograniczeniem
    • janiolka Re: Przepis na dobre spaghetti - prosze˛ 23.05.03, 14:27
      miesko - drobno pokrojony wedzony boczek, usmazony na rumiano
      sos - jajka ze smietanka
      dekoracja - zielona pietruszka
    • Gość: Gal Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 14:38
      Jeszuuu, jak ja lubię makarony! Na (prawie) wszelkie sposoby i canelloni i
      fetuccini i oczywiście spaghetti w różnych sosach, ale jedno wraca do mnie
      regularnie i co jakiś czas po prostu MUSZĘ je zrobić - najprostsze i najlepsze
      (jak dla mnie);
      Spaghetti z masłem czosnkowym i parmezanem - przepisu chyba nie muszę
      zamieszczać ;-0
      Jeszcze prostsza wersja to z czosnkiem, oliwą i parmezanem ale ja wolę z
      masłem.
      Chyba wiem co dzisiaj zrobie na obiad:)

      Pzdr.
      Gal

      PS. trochę świeżej bazylli trzeba dodać jak nie ma w maśle czosnkowym.
      • janiolka Re: Przepis na dobre spaghetti - prosze˛ 23.05.03, 14:59
        Gos´c´ portalu: Gal napisa?(a):

        > Jeszuuu, jak ja lubie˛ makarony! [...]

        no jest nas dwoje ;))) a sadzac po watku znajdzie sie jeszcze pare osob.

        mam taki jeden przepis, ktory jest dla mnie kwintesencja lata i makaronu:
        surowe pomidory kroje w cwiartki. dodaje wycisniety czosnek, porwana
        swieza bazylie i kilka listkow miety. pokrojona w kostke mozzarelle.
        mieszam z oliwa i doprawiam. nie gotuje sie. trzeba od razu podawac z
        goracym makaronem, tak zeby serek sie rozpuscil pieknie.
        • Gość: Dorocia Re: Przepis na dobre spaghetti - prosze˛ IP: *.kom / 10.104.36.* 23.05.03, 15:40
          500g boczniaków pokrojonych w paski prostopadle do blasze
          pęczek pietruszki
          słoiczek przecieru lub puszka pomidorów
          czosnek ze 3 ząbki
          oliwa
          oregano
          jak przecier to łyżka mąki
          na oliwie usmażyć czosnek i zaraz go wywalić,dorzucić pokrojone boczniaki,jak
          puszczą sok to dodać pomidory(przecier+0,5szkl.wody+mąka)
          jak się zagotuje dodać pokrojomną pietruchę i dosmaczyć wg gustu(sól
          pieprz,oregano...)
          chwilę poddusić i jeść na ciepło,na zimno,z makaronem,z bagietką...
    • Gość: Malgosia Spaghetti po bolńsku IP: *.gov.pl 26.05.03, 08:47
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=1961115&a=1961115

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka