Gość: ewcia77 IP: 195.117.159.* 22.05.03, 12:43 Podajcie dobry przepis na spaghetti , jaki sos, jakie mięsko itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dede Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 13:46 sok 1 litr pomidorowy + 1-2 puszki CALYCH pomidorow gotuje dorzucam pokrojone piedczarki ok pol kg lub ciut wiecej wedlug uznania gotuje tak dlugo az sok zacznie gestniec do soku wrzucam ok dwie lyzeczki czerwonej papryki slodkiej zmiazdzony czosnek troche bazyli najlepiej swiezej i z lyzeczke przyprawy do spagetti kamis ogolnie trzeba dosmakowc troche pieprzu czarnego. w trakcie gdy sok bedzie odparowywal kroje tak z dwie cebule im cieniej tym lepiej podsmazam na bardzo malej ilosci oliwy wrzucam ok pol kg mielonego i podsmazam trzeba popiep[rzyc i dalej mieszac jak mieso sie zrumieni dodaje je do sosu i dokladnie mieszam. jak co to mozna dodac troche koncentratu pomidorowego w miare potrzeby. zamiast soku mozna uzyc 2 poakowac fixu knorra do spagetti lub dolmio oczywiscie dodajac mniej przypraw. jak na wierzch dodasz jeszcze sera zoltego to poprostu niebo w gebie. ja szaleje za moim spagetti. najlepiej do rurek albo duzych swiderkow. ps pieczarki pokroj troche w plasterki troche w kostke i troche zetrzyj na tarce dzieki temu jest lepszy smak. Odpowiedz Link Zgłoś
mantha Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę 22.05.03, 16:42 Jeszcze jest fajna opcja, ze zamiast na wierzch zoltego sera dodajesz do sosu, pod sam koniec robienia serek topiony (1 lub 2 w zaleznosci od ilosci) - pyyyyyyycha, sos robi sie gesty, zawiesisty i ciągnący, oczywisice kaloryczny okropnie, ale co tam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.tele2.pl 22.05.03, 15:49 brokuly ugotowac i rozdziabac widelcem , podgrzac kubek smietany 22 %, wyspac pokruszony ser rokpol i i potem brokuly, mieszac. Wymieszac z makaronem, posypac parmezanem ale nie trzeba juz jesli dasz duzo rokpola, ew. posypac calosc natka. Odpowiedz Link Zgłoś
znak_yrden Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę 22.05.03, 20:37 mój ulubiony: podsmazyć na oliwie zblanszowane małe różycki brokuła z czosnkiem i cienkimi plasterkami młodej cukinii, wymieszac z oiwa w dużej misie, wrzucic makaron, posypac parmezanem. Lubie tez wersję sosu neapolitańakiego ( z pomidorów pelati) z tuńczykiem w sosie naturalnym, oliwkami, lub ew. zamiast z tuńczykiem - z anchois. Odpowiedz Link Zgłoś
znak_yrden Re: profanacja spagetii 22.05.03, 20:41 ... to moim zdaniem dodawanie wszelkich fiksów Knorra, sosów dolmio itp. Dobry sos ma byc naturalny - zamiast fixów w skłąd których wchodzi benzoeasan sodu i sól, proponuję nornmalne oregano, bazylię, zióła prowansalskie itp. Podobnie za profanacje uważam mieszanie smaku grzybowego ( pieczarki) z pomidorami, ale wiem, że niektórzy tak lubią. Chociaz lepiej wtedy zrobic dobry sos grzybowy do spagetii, ze smietaną, i np. kurkami niż wrzucac pieczarki gdzie bądż bo gubi sie ich aromat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinga Re: profanacja spagetii IP: 149.156.28.* 23.05.03, 14:15 Rózne są powody, dla których ludzie używają fiksów i gotowych sosów, zwykle wydaje im się że tak jest prościej i szybciej. Mnie ostatnio często zdarza się że mam 30-40 minut na zrobienie i zjedzenie obiadu i co wtedy? Ja wprawdzie rozwiązuje ten problem w ten sposób, że robie sos z tuńczyka i pomidorów w puszce (przedtem dawałam pomidory własnorecznie zasłoikowane na jesieni ale za szybko się skończyły bo jego przygotowanie trwa tyle ile zagotowanie wody i ugotowanie makaronu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszactwo Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.03, 23:10 Ja zawsze robie tak: na odrobinie oliwy z oliwek lub rama culinesse obsmazam mielona cielecine (najlepsze do spaghetti). pod koniec obsmazania dodaje wycisniety czosnek i oregano(na 600 g cieleciny ok 3 zabki). W drugim rondelku, glebokim tez na odrobinie culinesse (doslownie lyzeczka)zeszklic jedna spora cebule pokrojona w gruba kostke. gdy juz sie zeszkli (jak kto lubi, ja wole jak zostaja nieco chrupiaca) wrzucam do tego rondelka miesko z patelni i zalewam sosem dolmio z pieczarkami. Mozna dodac pol lub 2/3 sloiczka koncentratu pomidorowego Pudliszek, wtedy sos jest bardziej pomidorowy i ma lekko kwasnawy posmak, dobry! Koniecznie mieszajac od czasu do czasu na wolnym ogniu gootuje sie to conajmniej 20 minut zeby wszystkie skladniki dobrze sie ze soba przegryzly. W miedzyczasie gotuje sie makaron spaghetti tak zeby bylo lekko twardawe, bron boze rozgotowane. Gdy juz wszystko gotowe i nalozony makaron i na wierzchu sos na talerze dobrze jest posypac drobno utartym parmezanem. Najlepszy jest taki kupiony w kawalku i starty swiezo na najdrobniejszej tarce, takiej ktora sciera na pyl ale to jest bardzo pracochlonne. Mozna kupic gotowy parmezan utarty w szczelnych woreczkach. Nie sypie sie go duzo. Swietnie sie roztapia na goracym sosie komponujac z cala potrawa. Polecam Myszactwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mozarella Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.starogard.dialup.inetia.pl 23.05.03, 08:03 Mój ulubiony (codziennie prawie mam gości niezapowioedzianych na spaghetti, znajmoi mojego narzeczonego chyba nie znaja mojego imienia tylko hasło spaghetti): Na dobrej oliwie (3 łyżki) podsmażam 4 przekrojone na pół ząbki czosnku, jak się zezłocą to wywalam. Na oliwę wrzucam bardzo drobno posiekaną cebulkę (dużą) i czasami ze 2-3 łodygi selera naciowego (można, szczególnie zima jeszcze więcej warzyw, marchewke, pietruszkę wszystko drobniutko), jak się zeszkli to wlewam pol szklanki białego wytrawnego wina, zwiekszam gaz i odparowuje to wino. Potem dorzucam ddwie lekko osączone puszki pomidorów w kawałkach valfrutta (przerabiałam wszytskie dostepne w Polsce i uważam że są najlepsze choć ostatnio trafiła mi sie puszka kwaśnych). Na melęńkim ogniu dusze ok 40 min, często mieszając. Przed podaniem sól pieprz duzo świeżej bazylii lub oregano. Leniuch mogą dorzucić przyprawę Kamisu do spaghetti, nie jest zła ale trochę aczyna zajeżdżać spaghetti z torebki. Na makaron i posypać parmezanem. Równie udane z penne, szczególnie z dodatkiem podsmażonych z czosnkiem kostek cukinni albo bakłażana. Dla mieśożerców: ostatnio nie robię wołowiny, a tylko wołowina tak naprawdę pasuje do ragu. Dla tych co bez miecha ani rusz wykryłam ostatnio, że nieźle smakuje udziec indyka (kupuje bez kości, bo szlag by mnie trafił, jak bym to miała luzować). Zmielić, usmażyć z cebulą dorzucić rzem z pomidorami i dusić 10 min dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.dialup.tiscali.it 23.05.03, 10:25 Miesa uzywam wieprzowego i wolowego / mozna dodac drobiowa watrobke /. Smak pomidorow podkreslic szczypta cukru. Do sosu wrzucic 2-3 kawalki sparzonej skorki z cytryny. Mozna tez ulec wplywom Grecji albo wloskiej Magna Grecia i dodac nieco cynamonu. W zadnym wypadku nie stosowax roznego rodzaju fix-ow. Chemia i tak nas dopadnie. Nie musimy uzywac jej dobrowolnie. Na koniec: dusic wszystko powolutku. Neapolitanskie ragù to rytual 12-godzinny, ale mozna i krocej. Najwazniejsze zrobic podwojna / lub wiecej / porcje: podzielic i zamrozic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 12:37 profanacja jest przepis na sos bez innych sosow a pieczarki nie sluza tylko do sosow grzybowych bo to byloby malym ograniczeniem Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Przepis na dobre spaghetti - prosze˛ 23.05.03, 14:27 miesko - drobno pokrojony wedzony boczek, usmazony na rumiano sos - jajka ze smietanka dekoracja - zielona pietruszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gal Re: Przepis na dobre spaghetti - proszę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 23.05.03, 14:38 Jeszuuu, jak ja lubię makarony! Na (prawie) wszelkie sposoby i canelloni i fetuccini i oczywiście spaghetti w różnych sosach, ale jedno wraca do mnie regularnie i co jakiś czas po prostu MUSZĘ je zrobić - najprostsze i najlepsze (jak dla mnie); Spaghetti z masłem czosnkowym i parmezanem - przepisu chyba nie muszę zamieszczać ;-0 Jeszcze prostsza wersja to z czosnkiem, oliwą i parmezanem ale ja wolę z masłem. Chyba wiem co dzisiaj zrobie na obiad:) Pzdr. Gal PS. trochę świeżej bazylli trzeba dodać jak nie ma w maśle czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Przepis na dobre spaghetti - prosze˛ 23.05.03, 14:59 Gos´c´ portalu: Gal napisa?(a): > Jeszuuu, jak ja lubie˛ makarony! [...] no jest nas dwoje ;))) a sadzac po watku znajdzie sie jeszcze pare osob. mam taki jeden przepis, ktory jest dla mnie kwintesencja lata i makaronu: surowe pomidory kroje w cwiartki. dodaje wycisniety czosnek, porwana swieza bazylie i kilka listkow miety. pokrojona w kostke mozzarelle. mieszam z oliwa i doprawiam. nie gotuje sie. trzeba od razu podawac z goracym makaronem, tak zeby serek sie rozpuscil pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorocia Re: Przepis na dobre spaghetti - prosze˛ IP: *.kom / 10.104.36.* 23.05.03, 15:40 500g boczniaków pokrojonych w paski prostopadle do blasze pęczek pietruszki słoiczek przecieru lub puszka pomidorów czosnek ze 3 ząbki oliwa oregano jak przecier to łyżka mąki na oliwie usmażyć czosnek i zaraz go wywalić,dorzucić pokrojone boczniaki,jak puszczą sok to dodać pomidory(przecier+0,5szkl.wody+mąka) jak się zagotuje dodać pokrojomną pietruchę i dosmaczyć wg gustu(sól pieprz,oregano...) chwilę poddusić i jeść na ciepło,na zimno,z makaronem,z bagietką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Malgosia Spaghetti po bolńsku IP: *.gov.pl 26.05.03, 08:47 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=1961115&a=1961115 Odpowiedz Link Zgłoś