Dodaj do ulubionych

ser haloumi

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.07, 19:20
Posiadam kawałek - 30 dag - sera haloumi. Podzielcie się proszę sprawdzonymi
przepisami - na ciepłe dania - z wykorzystaniem tego smakołyku.
Z góry uprzejmie dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: ser haloumi IP: *.pools.arcor-ip.net 12.05.07, 19:46
      haloumi nadaje sie glownie na grilla lub do smazenia na patelni. jest w tej roli
      doskonaly. ja osobiscie polewam go oliwa i ew posypuje np ziolami prowansalskimi
      i wrzucam na grill kontaktowy. po 2-3 min jest gotowy. nie ciagnie sie tak jak
      inne sery, a smakuje wybornie. mozesz go tez podpiec w piekarniku. nigdy jednak
      nie bedzie calkiem "plynny". taka jego uroda i zaleta. do tego salata i posilek
      gotowy. 30 dag to sumie 3 porcje, bo ser zapycha, ma mnostwo tluszczu i prawie
      400 kcaj w 100g
    • j_aga Re: ser haloumi 13.05.07, 09:46
      Ostatni zrobiłam zapiekanke.
      Forme do zapiekania wysmarowałam oliwą, ziemniaki w talarki na to czosnek (jak
      kto lubi), cukinia w talarki, cebyla i pomidory. Na wierzch ser halumi w
      kostke. Całość lekko polalam oliwą i posypałam bazylią i oregano. Wsadziłam do
      piekarnika. Ser cudnie się upiekł (był mocno brązowy). Było pyszne. Chyba dziś
      powtórze.
      • marghe_72 Re: ser haloumi 14.05.07, 12:06
        haloumi wg Nigelli
        przepis podaje Lis

        2 opakowania sera halloumi (po 250g)
        2 łyżki posiekanego świeżego czerwonego chili
        4 łyżki oliwy z oliwek
        sok z cytryny

        Posiekaną papryczkę wymieszać z oliwą, zostawić do przegryzienia.
        Pokroić ser na półcentymetrowe plastry, usmażyć z obu stron.
        Ułożyć plastry sera na półmisku, polać sosem z oliwy i chili, skropić cytryną
        (ja nie kropię).
        Zakąszać bagietką, albo świeżym chlebem, którymi można wylizać sos z talerza.
    • kiranna Re: ser haloumi 14.05.07, 12:57
      bardzo dobra jest pizza z tartym serem hellim (tak nazywa sie w Turcji),
      wymieszanym z mozarella.

      nadaje sie tez jako dodatek do salat (rozne rodzaje salat, pomidor cherry,
      ogorek + ser podsmazonyw 0,5 cm plastrach), ale ostroznie z sola, bo sam ser
      jest bardzo slony. podsmazam bez tluszczu, do salatki tez staram sie nie dawac
      juz zbyt duzo oliwy.

      pyszna tez jest zapiekanka z cukinii - cukinie pokroic wzdluz na bardzo cienkie
      plastry (ok 2mm), ja do tego uzywam szatkownicy boerner. plastry lekko
      zgrillowac lub przelac wrzatkiem, by odrobine zmiekly. ser pokroic w dosc grube
      slupki, nastepnie zawinac je w plastry cukinii. zawijaski ulozyc ciasno w
      naczyniu do zapiekania, wysmarowanego oliwa. zalac sosem pomidorowym (moze byc
      z puszki) wymieszanym z odrobina smietany lub mleka, posiekana cebulka,
      czosnkiem, bazylia, sola i pieprzem. zapiec ok. 20-25 min w piekarniku
      rozgrzanym do 200st. tak samo mozna przyrzadzic baklazana, mozna tez uzyc
      innego sera. smakuje wybornie rowniez na zimno nastepnego dnia ;)
    • flaminia Re: ser haloumi 15.05.07, 14:11
      mozna zrobic szaszlyki warzywne przelozone haloumi:
      - papryka,
      - pieczarki,
      - cukinia (zielona),
      - cebula,
      - pomidory (czeresniowe),
      - plasterki haloumi
      wszystko nadziane na drut szaszlykowy (ja jeszcze kropie odrobina oliwy z
      oliwek) i na grill (do lekkiego zrumienienia serka); przyprawy wg wlasnego
      smaku.

      procz tego zapiekanka warzywna z haloumi:
      - warzywa moga byc te same, lub inne w zaleznosci od smaku (np. zamiast cebuli
      uzywam pora, dodaje avocado), pokrojone w plasterki,
      - smaruje dno plaskiej brytfanki oliwa (z oliwek), wrzucam wymieszane warzywa,
      na wierzch pomidorki czeresniowe i kawalki avocado, obkladam kawalkami sera
      haloumi (sa dwa rodzaje: "naturalny" solony lub z przyprawami) i wlkadam do
      piekarnika na ok. 225 stopni C, najpierw na ok. 10-11 min, potem wyjmuje,
      leciutko (aby nie przemiescic plasterkow sera) przewracam zawartosc i z
      powrotem do piekarnika na kolejnych 8-10 minut. Ten czas pieczenia moze byc
      rozny, w zaleznosci od rodzaju piekarnika i czy wolisz warzywa jeszcze
      chrupiace czy bardziej podpieczone.

      Obie potrawy mozna podawac z platkami kurczaka z grilla (bez tluszczu), kasza
      gryczana, ryzem ciemnym lub makaronem ryzowym.

      F.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka