Dodaj do ulubionych

bakłażan....

17.05.07, 09:24
pieknego bakłażana nadbyłam droga kupna, mam tylko przepis na bakłażana z
soczewicą....bym co innego może zrobiła..jakies pomysły??
Obserwuj wątek
    • follow_me Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozarellą 17.05.07, 09:33
      Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tak, żeby powstały łódeczki. Posolić bardzo grubo, zostawić, aż puści sok. Jak już puści, to solidnie go umyć i wysuszyć. Potem opiec na grillu w piekarniku (albo na patelni grillowej albo na zwykłej na oliwie- tylko uważać, żeby nie przypalić). Nadziać sosem pomidorowym (nie podaję przepisu, mój się gdzieś tu pałęta, ale o ile pamiętam to masz domowy sos w słoiczkach, nie?) ze świeżą bazylią (najlepiej gorącym), położyć na to plasterki mozarelli i zapiec. Można też zapiec z żółtym serem. Jak dla mnie- strasznie zapychające, jak zjem do tego surówkę, to się nie mogę ruszyć :)

      Wariacje na temat:
      ten sam bakłażan nadziany mięsem mielonym + pomidory (jak do spaghetti)
      bakłażan wypchany kurczakiem z rodzynkami na słodko
      bakłażan faszerowany czymś w rodzaju leczo
      "omdlenie imama"- przepyszne, jan.kran dawała gdzieś przepis, zaraz znajdę linkę

      generalnie w bakłażana da się wepchnąć prawie wszystko.
    • follow_me No, znalazłam to omdlenie... 17.05.07, 09:41
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=51630016&a=52870210
      • doral2 Re: No, znalazłam to omdlenie... 17.05.07, 11:29
        oo, bomba!!! sękju :)
    • hossa76 i jeszcze mojej produkcji;D 17.05.07, 13:56
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=56984841&a=56984841
      • andziaos Re: i jeszcze mojej produkcji;D 17.05.07, 14:50
        bakłażany - 1. pokroić w grube plastry, lekko posolić, po 15 min. opłukać i
        wytrzec do sucha. 2. na patelni rozgrzać 2 łychy oleju, wrzucić dla smaku
        ząbek czosnku/gałązkę tymianku lub innego pachnącego zielska, 3.włożyć
        bakłażana (wypije natychmiast cały olej), doląć trochę gorącej wody (niej pije
        wodę a nie tłuszcz) 4. plastry na patelni obrócić, na wierzch każdego plastra
        położyć gruby plaster pomidora, plaster mozarelli, kilka kropel oliwy i
        bazylię, przykryć, po 2-3 minutach gotowe do jedzenia. może byc jako przystawka
        albo dodatek do ryżu.
    • ewajer Re: bakłażan.... 17.05.07, 16:59
      podobno przepyszna jest pasta z bakłażana. Piecze się całego w piekarniku, aż
      bedzie wyglądał jak flak, obiera się z skóry, a miąższ podaje wymieszany z
      czosnkiem, oliwą i co tam komu w duszy gra.
      Ale tak tylko słyszałam, muszę sama spróbowac
      • wielorybka pasta z bakłażana jest najlepsza na swiecie!!! 17.05.07, 18:36
        uwielbiam mniam mniam mniam
        • ewajer Re: pasta z bakłażana jest najlepsza na swiecie!! 17.05.07, 19:18
          to podaj porządny przepis :)
          • wielorybka Re: pasta z bakłażana jest najlepsza na swiecie!! 17.05.07, 23:06
            nigdy sama nie robiłam
            a zakochałam się jakieś 12 lat temu u źródeł czyli na greckich wakacjach, nazywa
            się to melizantes i jest mmmmmmm
            • mazia Przepisy 17.05.07, 23:37
              Najsampierw :)))) z grecka (Melitzana), podaje beszczelnie i kradnaco za mniamniam.pl:
              składniki
              3 średnie bakłażany
              2 łyżki pasty tahini*
              2 łyżki oliwy z oliwek
              pół szklanki gęstego naturalnego jogurtu
              2 ząbki czosnku
              spora garść posiekanej natki petruszki
              świeżo zmielony czarny pieprz
              sól

              sposób przygotowania
              Bakłażany układam na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
              Piekę je ok. pół godziny obracając od czasu do czasu, aż cała ich skórka sczernieje.
              Bakłażany wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia.

              Gdy bakłażany przestygną na tyle, aby swobodnie móc wziąć je w dłoń, obieram je z przypalonej skórki.
              Miąższ lekko odciskam z nadmiaru płynu, przekładam do miski i dodając tahini rozgniatam widelcem.

              Do roztartej masy dodaję natkę pietruszki i jogurt, mieszam, po czym przyprawiam solą i pieprzem.

              *pasta z nasion sezamu, postaram sie wyszukac przepis, jak zrobic samemu. Ale bez problemu mozna kupic w sklepach z orientalna zywoscia :)
              A tak po bulgarsku za Onetem (Kiopolu):
              Składniki
              4 bakłażny
              4 słodkie czerwone papryki
              2 pomidory
              4 ząbki czosnku
              1/2 wiązki natki pietruszki
              1/2 filżanki oliwy
              2 łyżki octu winnego
              sól

              Etapy przygotowania
              1.Bakłażany opiekamy na mocnym ogniu (na płycie kuchenki elektrycznej lub w piekarniku), aż ich skórka popęka. Zanim zdejmiemy skórkę możemy na godzinę włożyć bakłażany do naczynia z zimną wodą - w ten sposób pozbędą się goryczki.
              2.Obrane warzywa kroimy w drobne kawałki i tłuczemy na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Paprykę również opiekamy ze wszystkich stron, ściągamy skórkę, oczyszczamy z nasion, kroimy i tłuczemy razem z bakłażanami.
              3.Pomidory trzemy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami.
              4.Do powstałej masy stopniowo dodajemy oliwę, mieszając cały czas, a następnie ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. Na koniec doprawiamy solą do smaku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka