doral2 17.05.07, 09:24 pieknego bakłażana nadbyłam droga kupna, mam tylko przepis na bakłażana z soczewicą....bym co innego może zrobiła..jakies pomysły?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
follow_me Bakłażan zapiekany z pomidorami i mozarellą 17.05.07, 09:33 Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć miąższ z pestkami tak, żeby powstały łódeczki. Posolić bardzo grubo, zostawić, aż puści sok. Jak już puści, to solidnie go umyć i wysuszyć. Potem opiec na grillu w piekarniku (albo na patelni grillowej albo na zwykłej na oliwie- tylko uważać, żeby nie przypalić). Nadziać sosem pomidorowym (nie podaję przepisu, mój się gdzieś tu pałęta, ale o ile pamiętam to masz domowy sos w słoiczkach, nie?) ze świeżą bazylią (najlepiej gorącym), położyć na to plasterki mozarelli i zapiec. Można też zapiec z żółtym serem. Jak dla mnie- strasznie zapychające, jak zjem do tego surówkę, to się nie mogę ruszyć :) Wariacje na temat: ten sam bakłażan nadziany mięsem mielonym + pomidory (jak do spaghetti) bakłażan wypchany kurczakiem z rodzynkami na słodko bakłażan faszerowany czymś w rodzaju leczo "omdlenie imama"- przepyszne, jan.kran dawała gdzieś przepis, zaraz znajdę linkę generalnie w bakłażana da się wepchnąć prawie wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
follow_me No, znalazłam to omdlenie... 17.05.07, 09:41 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=51630016&a=52870210 Odpowiedz Link Zgłoś
hossa76 i jeszcze mojej produkcji;D 17.05.07, 13:56 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=44009&w=56984841&a=56984841 Odpowiedz Link Zgłoś
andziaos Re: i jeszcze mojej produkcji;D 17.05.07, 14:50 bakłażany - 1. pokroić w grube plastry, lekko posolić, po 15 min. opłukać i wytrzec do sucha. 2. na patelni rozgrzać 2 łychy oleju, wrzucić dla smaku ząbek czosnku/gałązkę tymianku lub innego pachnącego zielska, 3.włożyć bakłażana (wypije natychmiast cały olej), doląć trochę gorącej wody (niej pije wodę a nie tłuszcz) 4. plastry na patelni obrócić, na wierzch każdego plastra położyć gruby plaster pomidora, plaster mozarelli, kilka kropel oliwy i bazylię, przykryć, po 2-3 minutach gotowe do jedzenia. może byc jako przystawka albo dodatek do ryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: bakłażan.... 17.05.07, 16:59 podobno przepyszna jest pasta z bakłażana. Piecze się całego w piekarniku, aż bedzie wyglądał jak flak, obiera się z skóry, a miąższ podaje wymieszany z czosnkiem, oliwą i co tam komu w duszy gra. Ale tak tylko słyszałam, muszę sama spróbowac Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka pasta z bakłażana jest najlepsza na swiecie!!! 17.05.07, 18:36 uwielbiam mniam mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: pasta z bakłażana jest najlepsza na swiecie!! 17.05.07, 19:18 to podaj porządny przepis :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielorybka Re: pasta z bakłażana jest najlepsza na swiecie!! 17.05.07, 23:06 nigdy sama nie robiłam a zakochałam się jakieś 12 lat temu u źródeł czyli na greckich wakacjach, nazywa się to melizantes i jest mmmmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
mazia Przepisy 17.05.07, 23:37 Najsampierw :)))) z grecka (Melitzana), podaje beszczelnie i kradnaco za mniamniam.pl: składniki 3 średnie bakłażany 2 łyżki pasty tahini* 2 łyżki oliwy z oliwek pół szklanki gęstego naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku spora garść posiekanej natki petruszki świeżo zmielony czarny pieprz sól sposób przygotowania Bakłażany układam na blasze do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piekę je ok. pół godziny obracając od czasu do czasu, aż cała ich skórka sczernieje. Bakłażany wyjmuję i odstawiam do wystygnięcia. Gdy bakłażany przestygną na tyle, aby swobodnie móc wziąć je w dłoń, obieram je z przypalonej skórki. Miąższ lekko odciskam z nadmiaru płynu, przekładam do miski i dodając tahini rozgniatam widelcem. Do roztartej masy dodaję natkę pietruszki i jogurt, mieszam, po czym przyprawiam solą i pieprzem. *pasta z nasion sezamu, postaram sie wyszukac przepis, jak zrobic samemu. Ale bez problemu mozna kupic w sklepach z orientalna zywoscia :) A tak po bulgarsku za Onetem (Kiopolu): Składniki 4 bakłażny 4 słodkie czerwone papryki 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1/2 wiązki natki pietruszki 1/2 filżanki oliwy 2 łyżki octu winnego sól Etapy przygotowania 1.Bakłażany opiekamy na mocnym ogniu (na płycie kuchenki elektrycznej lub w piekarniku), aż ich skórka popęka. Zanim zdejmiemy skórkę możemy na godzinę włożyć bakłażany do naczynia z zimną wodą - w ten sposób pozbędą się goryczki. 2.Obrane warzywa kroimy w drobne kawałki i tłuczemy na miazgę w drewnianym naczyniu lub w moździerzu. Paprykę również opiekamy ze wszystkich stron, ściągamy skórkę, oczyszczamy z nasion, kroimy i tłuczemy razem z bakłażanami. 3.Pomidory trzemy na tarce i łączymy z pozostałymi składnikami. 4.Do powstałej masy stopniowo dodajemy oliwę, mieszając cały czas, a następnie ocet, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną pietruszkę. Na koniec doprawiamy solą do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś