Dodaj do ulubionych

Jak zagęścić bita śmietanę żelatyną?

IP: 212.182.106.* 17.05.07, 20:34
Witam! Jestem początkująca "kucharką" i w przepisie na 3 bit mam: ubić
śmietanę 30% z żelatyną....ile żelatyny? jak ją rozpuścić/w jakiej ilości wody
i o jakiej temperaturze?/ czy trzeba schłodzić zanim się doda do ubitej
smietanki? Jak to technicznie wyglądą?Pomocy..plisss
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Jak zagęścić bita śmietanę żelatyną? IP: *.tpnet.pl 17.05.07, 20:57
      Smietane ubic osobno. Zelatyne zalac wrzatkiem, tak zeby nic nie wystawalo.
      Mieszac az sie rozpusci, powstanie cos tak gestego jak kisiel. Poczekac chwilke
      az nieco ostygnie, ale nie za dlugo, bo zacznie sie scinac. Dodawac powoli do
      ubitej smietany caly czas miksujac. Warto uwazac, zeby nie przedobrzyc z
      ubijaniem smietany, tak zeby nie zaczelo sie z niej robic maslo.
        • bene_gesserit Re: Jak zagęścić bita śmietanę żelatyną? 17.05.07, 21:35
          Przeczytaj dokladnie to, co na zelatynie napisane.
          Wiele rodzajow zelatyny nalezy najpierw namoczyc w zimnej wodzie, zeby spuchla,
          a dopiero potem rozpuscic (nie gotujac, bo sie rozżelatynuje!!). Na opakowaniu
          powinno byc napisane, na ile litrow plynu (w tym wypadku smietany) zelatyna ma
          wystarczyc. Jesli to ma byc krem albo deser, rozsadnie bedzie dodac zelatyny
          ok. 15% wiecej, bedzie lepiej trzymac (ale nie wiecej, bo śmietana zrobi sie
          gumiasta i niesmaczna).

          Czyli tak: namocz zelatyne w niewielkiej ilosci wody (ale tak, zeby nie
          uformowala sie 'w meduze' ale zeby struktura przypominala kaszke, czyli tej
          wody troche musi byc). Dodaj namoczona (moczenie ok. 15-20 minut) do goracej
          wody i mieszajac ostudz (nie gotuj!), az bedzie letnia. Do letniej dodaj pare
          lyzek ubitej smietany (ubijaj bardzo zimna), zamieszaj i takie cos dodaj do
          reszty smietany, najlepiej przy chodzacym mikserze. Proste, tak naprawde.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka