Dodaj do ulubionych

Zupa z serami topionymi.

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 19:51
Robiłam i szczerze polecam.Pycha!Gdyby ktoś miał przepis na równie pyszną
zupe bardzo prosze się ze mna podzielić.

Składniki:
pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
duża marchewka
biała i jasnozielona część pora
25 dag pieczarek
3 serki topione kremowe
1/3 szklanki śmietany 12% UHT
2 płaskie łyżki mąki
koperek świeży albo suszony
groszek ptysiowy
sól, pieprz, ostra papryka
kostka rosołowa
mały listek laurowy
2 litry wody

Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo
ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeśli trzeba, zebrać
szumowiny, dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i
marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym ogniu aż
warzywa będą miękkie. Dodać serki topione w małych kawałkach i mieszać aż do
rozpuszczenia. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek.
Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo sypnąć przyprawy do
zup.
Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Zupa jest dość wykwintna. Jeśli chcemy ją zaserwować gościom, to proponuję
inaczej rozpuszczać ser topiony, bo czasem zostają grudki, które szpecą zupę.
Wtedy wystarczy serki zmiksować specjalną nakładną na mikser z niedużą
ilością rosołu z zupy i dopiero wtedy wlać do garnka i wymieszać. Powstanie
wtedy ładny jednolity krem.
Obserwuj wątek
    • aga10000 Re: Zupa z serami topionymi. 29.05.07, 13:49
      Ja czasem też robię zupę z serków topionych, ale zdecydowanie prostszą, a
      również smaczną. Dużo róznych jarzyn, wedle upodobań i tego jaki chcemy mieć
      kolor zupy (zimą daję mrożony bukiet jarzyn), po ugotwaniu miksuję. Dodaję
      serki i gotowe. I także podaję z grzankami lub takimi paluszkami z francuskiego
      ciasta. AGA
    • Gość: mimi Re: Zupa z serami topionymi. IP: *.ggsn.netcom.no 29.05.07, 21:12
      przepis brzmi zachecajaco zrobie w najblizszym czasie ta zupke:) a ja podaje
      przepis na swoja sprawdzona i bardzo szybko znika z garnka.
      zupa pieczarkowa:
      pieczarki kroje jak chce do miski i do tego kroje w piorka cebule to wszystko
      wrzucam na patelnie i smaze(najpierw czekam az woda odparuje a potem daje ciutk
      e oleju nie za duzo)i smaze,w miedzy czasie do garnka wlewam wode daje 2kostki
      rosolowe,pokrojone ziemniaki,marchew,i na konce daje usmazone
      pieczarki,przyprawiam magi sola pieprzem,no i daje dwa serki topione(czyste
      albo pieczarkowe)dawajac po kawalku z opakowania mieszam chwilke zagotowuje jak
      mam to daje pietruszke poszatkowana:)acha i zapomnialam dodaje kilka zabkow
      czosnku,podaje to z makaronem swiderki:)pycha,rodzinka wcina z usmiechem na
      ustach.nie dodaje smietany ani maki bo serki zageszczaja troche zupe nam to
      wystarczy:)pozdrawiam i polecam.
    • Gość: malgosia Re: Zupa z serami topionymi. IP: *.lubin.dialog.net.pl 29.05.07, 22:58
      Moja nieco inna, szczegolnie w kwestii ziołowej.Robi się szybko i równie szybko
      znika jedzona "na okrągło"...
      Jest to porcja na ok. 8 osób

      Zupa z topionego serka

      2 kostki rosołowe
      1 tacka mięsa mielonego drobiowego (ok. 1 kg)
      2 marchwie - w plastry
      5 - 8 szt. ziemniaków średniej wielkości – w kostkę
      2 cebule
      2 ząbki czosnku
      1 pęczek koperku
      1 pęczek szczypiorku
      1 peczek pietruszki
      3 serki topione (w kiełbasce) ja daję śmietankowe
      garść suszonej bazylii
      garść cząbru
      garść majeranku
      1 łyżka koncentratu pomidorowego


      Z kostek rosołowych ugotować wywar, dodać marchew i ziemniaki, ugotować do
      miękkości.

      Na patelni podsmażyć cebulkę drobno posiekaną z czosnkiem, dodać do tego mięso
      mielone – ja je dzielę na takie małe kulki i podsmażam - dusić pod
      przykryciem, na koniec dodać koncentrat pomidorowy, posolić, popieprzyć.
      Wszystko to dodać do ugotowanych warzyw, dokładnie wymieszac i wsypać suszone
      zioła.

      Serki topione rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, wlać do zupy, zamieszac.

      Na koniec dodać zielone przyprawy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka