Gość: kaśka
IP: *.internetdsl.tpnet.pl
28.05.07, 19:51
Robiłam i szczerze polecam.Pycha!Gdyby ktoś miał przepis na równie pyszną
zupe bardzo prosze się ze mna podzielić.
Składniki:
pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
duża marchewka
biała i jasnozielona część pora
25 dag pieczarek
3 serki topione kremowe
1/3 szklanki śmietany 12% UHT
2 płaskie łyżki mąki
koperek świeży albo suszony
groszek ptysiowy
sól, pieprz, ostra papryka
kostka rosołowa
mały listek laurowy
2 litry wody
Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo
ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeśli trzeba, zebrać
szumowiny, dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i
marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym ogniu aż
warzywa będą miękkie. Dodać serki topione w małych kawałkach i mieszać aż do
rozpuszczenia. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek.
Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo sypnąć przyprawy do
zup.
Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.
Zupa jest dość wykwintna. Jeśli chcemy ją zaserwować gościom, to proponuję
inaczej rozpuszczać ser topiony, bo czasem zostają grudki, które szpecą zupę.
Wtedy wystarczy serki zmiksować specjalną nakładną na mikser z niedużą
ilością rosołu z zupy i dopiero wtedy wlać do garnka i wymieszać. Powstanie
wtedy ładny jednolity krem.