Dodaj do ulubionych

spaghetti aglio, olio e peperoncino - pytania

31.05.07, 20:20
Wyczytałam z googli,jak się robi, ale proszę o informacje - jakie powinny być
proporcje poszczególnych składników? (co przepis, to inaczej podają).
Np. na 100g suchego makaronu ile dać oliwy, czosnku i papryczki? Czy to danie
zwyczajowo podaje się z parmezanem?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: spaghetti aglio, olio e peperoncino - pytania IP: *.pools.arcor-ip.net 31.05.07, 20:47
      jeeeezu, jakie trudne pytania zadajesz :)
      ja tam daje na wyczucie; na 100g makaronu daje z dobra lyzke, albo i dwie oliwy
      na patelnie, jedna mini czuszke sucha (te mini-mini sa baardzo ostre). papryka
      chilli moze byc sucha, badz swieza. ilosc do smaku i na wyczucie, bo nigdy w
      100% sie nie wie jak ostre jest aktualnie posiadane warzywo. czosnek tez do
      smaku, mnie zabek starcza. podduszam chwile na oliwie, zeby sie nie spalil i
      zgorzknial. potem wrzucam ugotowane spaghetti na rzeczona patelnie, dodaje z
      lyzke wody w ktorej gotowal sie makaron, lyzeczke drobniusienko posiekanej natki
      pietruszki (opcjonalnie) i mieszam dokladnie. o ile mi wiadomo, do tak
      przyrzadzonego makaronu akurat sie parmezanu nie dodaje. w restauracji wloskiej
      w ktorej jadlam to przed laty sera w kazdym razie nie podawali. z drugiej
      strony, jezeli ci taka kombinacja pasuje, nie ma przeszkod dodania go do
      gotowego dania. nie ma dla mnie nic gorszego niz zakostniale dogmaty kuchenne.
      • sabrossa Re: spaghetti aglio, olio e peperoncino - pytania 31.05.07, 20:56
        aniu_m - no co ja na to poradzę, że mi trzeba łopatą wiedzę pakować:). Wczoraj
        zrobiłam aglio, olio..itd;), dałam 3 łychy oliwy, 1 papryczkę peperoni (świeżą),
        3 duże ząbki czosnku i .. jakoś to nie dość, że mało ostre, to jeszcze mało
        "naoliwione" wyszło. Stąd moje pytania powyżej:). Pozdrawiam
        • Gość: ania_m Re: spaghetti aglio, olio e peperoncino - pytania IP: *.pools.arcor-ip.net 31.05.07, 21:50
          to nie zlosliwie mialo byc:) ja wszystko robie "na oko", a w sumie na wyczucie,
          oprocz ciast, a i to nie zawsze. jesli wysuzlo za suche,na przyszly raz mozesz
          dodac wiecej oliwy albo zrobic tak jak ja i dodac troche wody w ktorej gotowal
          sie makaron i nawet zaoszczedzisz kilka kalorii.
          z czuszka czy tam chilli sama widzisz, jest jak mowie. nigdy nie wiesz jak ostre
          jest aktualne warzywo. polecam supermalutkie czerwone papryczki swieze badz
          suszone. one nigdy nie zawioda w ostrosci. jak widzisz siekana natka jest waznym
          elementem skladowym i nie ma parmezanu
          • sabrossa Re: spaghetti aglio, olio e peperoncino - pytania 31.05.07, 21:55
            Wiem, że Twój post nie był złosliwy:). Z papryczkami też różnie - siostra
            przywiozła mi z Bułgarii suszone strąki papryki, które w porównaniu z papryką
            chilli (również w strączkach) jest niezwykle łagodna w smaku:)
            Jak wczoraj kroiłam peperoni do owego sosu aglio,olio.. to mi palce
            poparzyło:),więc wydała mi się niezwykle ostra

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka