Dodaj do ulubionych

Potrzebuje Waszej pomocy......pilnie

05.06.07, 20:40
W czwartek chrześniak ma 4 urodziny. Wymyśliłam ze zrobię mu lekki tort z bitą śmietaną i owocami. Nie wiem jak zrobić bitą śmietanę aby utrzymała sie chociaż jeden dzień również chciałabym dodać do tego jakąś masę..... i no właśnie jaką. Słyszałam ostatnio o masie z serka mascarpone?? Byłam juz w GP i innych stronach z kremami, tortami....... ale dalej żadnej inspiracji. Zostaliście mi tylko Wy!!!! Tort chciałabym zrobić jutro. Proszę pomóżcie biednej "ciemniaczce"
ps. Inne ciekawe pomysły również mile widziane.....
Obserwuj wątek
      • aga1506 Re: Byłaś tutaj? 05.06.07, 21:17
        Byłam na cincin, Dobra kuchnia, palce lizać ale na to akurat nie trafiłam. Dziękuję bardzo ba_nito na Ciebie zawsze można liczyć. Już zanalazłam kilka fajnych tortów. Teraz tylko wybrać i do pracy :)))
    • Gość: aga Re: Potrzebuje Waszej pomocy......pilnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.07, 22:18
      po pierwsze potrzebujesz kupić śmietane kremówkę (zalecaja 36%, ale ja zawsze
      robię na 30%) musi byc schłodzona więc trzymasz ją cały czas w lodówce. Ja
      kupuję śmietane w woreczkach (dwa duże lub 3 małe opakowania). Ubijam prawie na
      sztywno następnie dodaję cukru pudru do smaku (nie przeraź się ilością
      powstałej bitej smietany) i ubijam dalej i mniej więcej w czase ubijania
      przygotowuję żelatynę (rozpuszczam 4-5 łyżeczek w małej ilości wody - zgodnie z
      instrukcją na opakowaniu) to nie jest duża ilość przy takiej ilości ubitej
      smietany. Jednak dzięki niej bita śmietana pozostanie sztywna a nie straci
      smaku i co wazne nie bedzie też smakiem przypominac galaretki. Najlepiej zrób
      sobie taka smietane na próbę (ja zawsze tak robię przy nowych przepisach) i
      ilość żelatyny możesz zwiększać jeżeli będzie gorąco. życzę smacznego ...
      pozdrawiam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka