Dodaj do ulubionych

Mozarella.

IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 15.06.03, 20:23
Kupiłam dziś mozarellę Zott'a, taką w woreczku, pływającą w sosie. Co mogę z
niej przyrządzić? Znam przepis na sałatkę z pomidorami, bazylią i oliwą z
oliwek- bardzo smaczna. Może znacie jakieś inne przepisy na łatwe i szybkie
dania z mozarellą?
Obserwuj wątek
    • Gość: siwa Re: Mozarella. IP: 62.65.141.* 15.06.03, 22:05
      mozzarella nadaje sie swietnie do wszystkich dan, ktore zapieka sie
      pod "pierzynka" z sera. slicznie sie rozplywa i jest pyyyyycha. niezastapiona
      do pizzzy.
      • Gość: kaska Re: Mozarella. IP: *.tele2.pl 15.06.03, 22:55
        tak, dobra jest zapieczona na np baklazanach czy innych rzeczach a ja daje ja
        tez do salat.
    • hanika Re: Mozarella. 15.06.03, 22:55
      Mam własny i sprawdzony sposób uwielbiany przez mojego lubego: kulke sera
      kroje w kostkę (małą, wiekszą, obojetnie), dużego, ogromnego pomidora
      (najlepiej "malinówki"), albo dwa obieram ze skórki i tez kroję Na kostkę. No
      i t wszystko do miseczki, sól, śweżo zmielony czarny pieprz, 2 ząbki
      wyciśnietego czosnku i 4-5 łyżek gęstek kwaśnej śmietany 18%. A wtym czasie
      dochodzą (na złoto i chrupiąco) w piekarniku skibeczki bułki paryskiej z
      masełkiem czosnkowym własnej produkcji ( masło+ wyciśniety czosnek:). Od dwóch
      lat nie miałam grypy. Czosnek jest wielki... Pozdrawiam.
    • tralalumpek Re: Mozarella. 15.06.03, 23:28
      Gość portalu: smilla napisał(a):

      > Kupiłam dziś mozarellę Zott'a, taką w woreczku, pływającą w sosie. Co mogę z
      > niej przyrządzić? Znam przepis na sałatkę z pomidorami, bazylią i oliwą z
      > oliwek- bardzo smaczna. Może znacie jakieś inne przepisy na łatwe i szybkie
      > dania z mozarellą?


      zrob dokladnie taka sama salatke ale zamiast oliwy z oliwek daj olej z dyni
      (zakladam ze jest do dostania w Polsce) ja nie wroce do oleju z oliwek w tej
      salatce
    • Gość: szpilka Re: Mozarella. IP: *.proxyplus.cz / 192.168.131.* 16.06.03, 15:13
      czy ten ser jest biały???...i czy to właśnie ten zapiekacie na pizzy czy
      bakłażanach
      czy może są jakieś różne mozarelle??
      • Gość: kaska Re: Mozarella. IP: *.tele2.pl 16.06.03, 15:15
        Gość portalu: szpilka napisał(a):

        > czy ten ser jest biały???...i czy to właśnie ten zapiekacie na pizzy czy
        > bakłażanach
        > czy może są jakieś różne mozarelle??

        biala kulka w wodzie.
      • brunosch Re: Mozarella. 16.06.03, 15:32
        Gość portalu: szpilka napisał(a):

        > czy ten ser jest biały???...i czy to właśnie ten zapiekacie na pizzy czy
        > bakłażanach
        > czy może są jakieś różne mozarelle??

        W kolorze jest biała, ale to ser (w wersji oryginalnej - z mleka bawolego)
        robiony na podpuszczkach. Można czasem dostać mozarellę wędzoną, ale ma
        wszystkie zalety "białej" roztapia się na potrawach + smaczek wędzonego sera.
    • Gość: Gal Re: Mozarella. IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.06.03, 15:22
      Gość portalu: smilla napisał(a):

      > Kupiłam dziś mozarellę Zott'a, taką w woreczku, pływającą w sosie. Co mogę z
      > niej przyrządzić? Znam przepis na sałatkę z pomidorami, bazylią i oliwą z
      > oliwek- bardzo smaczna.

      A będzie jeszcze smaczniejsza jak dodasz suszonych pomidorów z ziołami w oleju
      słonecznikowym i ten olej właśnie zastosujesz zamiast oliwy.

      Pzdr.
      Gal
    • Gość: millie Re: Mozarella. IP: *.lshtm.ac.uk 16.06.03, 15:33
      wydaje mi sie ze sa co najmniej dwa rodzaje mozarelli - jedna o ktorej pisze
      smilla to 'buffallo mozarella' - biala kulka w wodzie. Natomiast na pizze i co
      tam jeszcze do zapiekania mozarella przypomina bardziej miekki zolty ser.
      Buffallo nie da sie za bardzo zetrzec, prawda? A na pizze potrzebny jest tarty
      ser.
      • Gość: kaska Re: Mozarella. IP: *.tele2.pl 16.06.03, 15:57
        Gość portalu: millie napisał(a):

        > wydaje mi sie ze sa co najmniej dwa rodzaje mozarelli - jedna o ktorej pisze
        > smilla to 'buffallo mozarella' - biala kulka w wodzie. Natomiast na pizze i
        co
        > tam jeszcze do zapiekania mozarella przypomina bardziej miekki zolty ser.
        > Buffallo nie da sie za bardzo zetrzec, prawda? A na pizze potrzebny jest
        tarty
        > ser.

        alurat pizzy nie robie ale ser do rozpuszczenia na zapiekanych potrawach wcale
        tarty byc nie musi! Na baklazanach np klade cale plastry i rozpuszcza sie
        doskonale, anwel lepiej niz gdyby byl starty! Ale zoltego rzadko uzywam, raczej
        wl;asnie mozzarelle i rozne plesniowe.......
        • Gość: millie upieram sie IP: *.lutn.cable.ntl.com 16.06.03, 16:36
          ...ze musi byc inna mozarella do zapiekania - moze niekoniecznie tarta, bo masz
          racje ze plastry jak najbardziej w porzadku, ale ta biala wodnista sie po
          prostu rozciapka, tak jak mascarpone, ktore jest zreszta swietne jako dodatek
          na pizze ale jako podstawa musi byc twardszy ser.
          • trinka apropos postu millie 16.06.03, 20:02
            moim zdaniem jest tak: 'bufallo mozarella' uzywana jest raczej do roznego
            rodzaju salatek moja ulubiona caprese :-) mniammniam] i danek na zimno. do
            pizzy i innych zapiekanek na cieplo lepij nadaje sie ta bardziej zlotawa,
            starta mozarella. jednakze raz rozpuszczalam 'bufallo' na burittos i wyszlo
            calkiem calkiem:-)

            co do przepisow. aktualnie kupujac trojpaki plywajace;-) mozarelli 'santa
            lusia' galbano na kazdej torebeczce inny przepis na potrawke z mozarella:-)))

            pozdro:-)
          • Gość: hania Re: upieram sie IP: *.virnxx1.adsl.tele.dk 16.06.03, 20:52
            nie upieraj sie tylko sprobuj. i PRZECZYTAJ
            www.mozzarelladibufala.org/allestimento.htm
            • Gość: millie do hani IP: *.lshtm.ac.uk 17.06.03, 10:36
              > nie upieraj sie tylko sprobuj. i PRZECZYTAJ
              > www.mozzarelladibufala.org/allestimento.htm

              przeczytalam i przekonalas mnie :-)
              ... ale po czesci mialam racje: 'in Italy, the problem doesn't present itself,
              since there is a special variety of fresh mozzarella with a lower moisture
              content meant especially for topping pizzas)'
              pozdrawiam
      • Gość: siwa Re: Mozarella. IP: 62.65.141.* 17.06.03, 00:19
        a kto ci powiedzial, ze ser na pizze musi byc starty? kroisz mozzarelle w
        plasterki, ukladasz na pizzy i do pieca. rozplywa sie pieknie. mozna tez
        pokroic w kostke i rozsypac na pizzy. efekt ten sam. nic trzec nie trzeba.
    • Gość: a Re: Mozarella. IP: *.srvsquid2.gln / localhost 16.06.03, 16:02
      przepis na pyszna salatke z mozarella (m.in.): salata (najlepiej lodowa),
      awokado, mozarella, pomidory, kapary, sos winegret, pycha!!!
      • Gość: apolka Re: Mozarella. IP: *.pozyton.com.pl / 192.168.0.* 17.06.03, 08:10
        czy winegret ma być na cytrynie, czy na occie winnym, słodzony???
    • Gość: Smilla Re: Mozarella. IP: *.sloneczny.pl / 10.102.17.* 17.06.03, 17:14
      dzięki wielkie za pomysły! Na pewno w przyszłości z nich skorzystam :) Tym
      razem jednak, w przypływie wielkiego obżarstwa, przyrządziłam moją mozarellę
      tradycyjnie (jak w pierwszym poście), z tym że dodałam jeszcze czarne oliwki i
      czosnek. Wyszedł taki mix smakowy, ale pyyyszny!
      • Gość: Linn Re: Mozarella. IP: *.dialup.tiscali.it 17.06.03, 17:50
        To "cos" zoltego jest sprzedawane w takich walkach, z napisami, ze to do pizzy?
        Radzilabym uwazac, gdyz sklada sie w duzej czesci z kazeiny syntetycznej.
        Niestety jest uzywane takze w wielu wloskich pizzeriach.
        • Gość: millie Re: Mozarella. IP: *.lshtm.ac.uk 18.06.03, 13:28
          > To "cos" zoltego jest sprzedawane w takich walkach, z napisami, ze to do
          pizzy?
          >
          > Radzilabym uwazac, gdyz sklada sie w duzej czesci z kazeiny syntetycznej.
          > Niestety jest uzywane takze w wielu wloskich pizzeriach.

          Pewnie jeszcze gorsze niz to co opisujesz - tarta zolta mozarella w woreczku,
          produkowana tu w Anglii, bede musiala przeczytac opakowanie!
    • sabba Mozarella.... 18.06.03, 11:24
      ..wiadomo produkt nie rodzimej produkcji wiec prawdziwa
      mozzarelle kupicie i skosztujecie tylko we Wloszech:)
      Mozzerella buffallo jest robiona z mleka no ....nie wiem
      jak ten zwierzak sie po polsku zwie, bizon? Czyba tak.
      Inne mozzarelle zwykle tansze i bardziej lagodne w smaku
      sa robione z mleka zwyklej krowy....
      Jednak: mozzarella nie da sie rozsmarowac jak mascarpone,
      jesli to jest mozlwie to chyba jeszcze nie "doszla" i
      trzeba ja zostawic az bedzie ok. MOzna ja bez problemu
      pokroik w plasterki i polozyc czy to ba oberzynie czy pizzy.
      • Gość: Ania Re: Mozarella.... IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.03, 13:46
        sabba napisała:

        > Mozzerella buffallo jest robiona z mleka no ....nie wiem
        > jak ten zwierzak sie po polsku zwie, bizon? Czyba tak.

        Wg mojej wiedzy ten zwierzak nazywa się bawół:)
        • sabba Re: Mozarella.... 18.06.03, 13:59
          A, no wlasnie dziekuje:)) A mnie sie jeszcze pomyslalo ze
          moze to zubr?
          • Gość: Linn Re: Mozarella.... IP: *.dialup.tiscali.it 18.06.03, 17:10
            Nazywa sie "mozzarella di bufala", czyli z meka bawolego. Wlasciwie tylko ona
            jest mozzarella, choc powszechnie uzywa sie tej nazwy takze dla "fiordilatte" /
            z mleka krowiego lub mieszanego. Dodam tylko, ze mozzarella nie jest jedynym
            produktem: istnieja tez sery wedzone, ricotta, rolady, warkocze, mozzarella w
            smietanie i inne.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka