Dodaj do ulubionych

Jak robicie cukinie?

06.07.07, 22:14
Mam duzo cukini i brak pomyslow.Zazwyczaj dusze na patelni z cebula i
pieczarkami ale mam ochote na cos nowego.piszcie
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Jak robicie cukinie? 07.07.07, 02:10
      jedno z mich ulubionych jarzynek letnich, nie ma tygodnia by nie bylo na stole

      najczesciej podduszona w grubych plastrach z dodatkeim posiekanej cebuli i
      czosnku i obowiazkowo duzo bazylii i pieprzu

      na drugim miejscu - zgrilowana, posmarowana pedzelkiem oliwa, troszke soli i
      pieprzu - co nie zejdzie na cieplo jest dodawane do salaty z pomidorami


      pokrojona w plastry wzdluz, ukladane warstwami ze startymi na duzych oczkach
      gotowanymi zimniakami
      przelewane mieszanina jajek i smietany/jogurtu
      warstw tyle ile starczy na wysokowsc naczynia, gorna warstwa jajeczna z
      parmezanem ( lub innym serem)


      przepis na jarzynowa tarte tatin jestem pewna ze wpisywalam jakies dwa miesiace temu


      lubie tez plastrami cukinii zastepowac makaron w lasanii

      no i niesmiertelne ratatui - nie mylic z filmem :)
      • wanda-maria cukinia - przepis 10.07.07, 10:36
        Cukinia z kminkiem.

        Skladniki:
        1,5 kg cukinii pokrojonej w plasterki,
        2 lyzeczki ostrej susonej papryczki, kilka posiekanych zabkow czosnku, 6 lyzek
        oliwy z oliwek, sok z 2 cytryn, 1-2 lyzeczki sproszkowanego kminku.

        Na goracej oliwie podsmazyc cukinie, dodac czosnek, papryczke, doprawic sola i
        smazyc kilka minut. Dodac wode, aby lekko pokryla calosc i gotowac, az cukinia
        zmieknie. Dodac sok z cytryny i kminek i gotowac jeszcze pare minut.
        Ostudzic, przelozyc do salaterki i schlodzic w lodowce cala noc.

        Swietny dodatek do mies, ryb i in. z grila.

    • rezurekcja ja robie tak 07.07.07, 19:24
      1. wg Marghe_72
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,25638335,25638335.html?f=777&w=25638335&a=25638335
      2. jako leczo z dodatkiem papryki, ziemniakow (warzywa jak kazde inne),
      pomidorow i ziolek
    • marghe_72 Re: Jak robicie cukinie? 07.07.07, 22:11
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,32132158,32132158.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,50085047,50085047.html?f=777&w=50085047&a=50085047

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45779890,45779890.html?f=777&w=45779890&a=45779890

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,49404223,49404223.html?f=777&w=49404223&a=49404223

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35103190,35103190.html?f=777&w=35103190&a=35103190

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,35102827,35102827.html?f=777&w=35102827&a=35102827

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,34688411,34688411.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,45779778,45779778.html?f=777&w=45779778&a=45779778

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,30733627,30733627.html?f=777&w=30733627&a=30733627

      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,26648909,26648909.html?
      f=777&w=26648909&a=26648909fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,23652971,23652971
      .html

      jeszcze? :)
          • i_love_coffee Re: Jak robicie cukinie? 09.07.07, 10:27
            Cukinia jest pyszna z makaronem w takim połączeniu np. cienkie plasterki cukini smażymy na chrupko na oliwie, mieszamy ze spaghetti (razem z oliwą pozostałą ze smażenia), oprószamy parmezanem. Albo: przesmażona cukinia pokrojona w kostkę, ugotowana marchewka też w kostkę pokrojona, groszek (z puszki lub podgotowany), słodka śmietana 30% i parmezan - najlepiej do makaronu muszelki. Moja mama z kolei leczo (cebula, cukinia, papryka, pomidory) miesza z makaronem i zapieka z serem żółtym. Na szybką kolację duszę cukinię do miękkości, dodaję pomidory i czosnek, doprawiam bazylią i oregano. Podaję do kuskusu. Dla mnie leczo to cukinia, papryka, pomidory, tymianek i czosnek - z kuskusem lub białym pieczywem. Warzywa muszą być jędrne. Pyszna jest też zapiekanka z cukinii: cukinie przesmażam z czosnkiem, wkładam do naczynia żaroodpornego i zalewam gęstą kwaśną śmietaną zmiksowaną z fetą, jajkami i bazylią, do tego pieczone lub gotowane młode ziemniaki. Jeśli mam nadmiar cukini to mrożę kostki cukini lub gotowe leczo. Leczo można także włożyć do słoików i pasteryzować. Zimą jak znalazł.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka