Dodaj do ulubionych

Nigdy nie jadlam avocado i baklazana a bardzo.....

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.07, 07:50
...bym chciala cos z tych warzyw zrobic , slyszalam ze z avocado mozna zrobic cos w rodzaju maselka na chleb i nic poza tym nie wiem jak sie nimi "poslugiwac" jak je przyrzadzac, z czym laczyc. Gdybyscie mogli cos mi poradzic bede bardzo wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • ruskie-pierogi Re: Nigdy nie jadlam avocado i baklazana a bardzo 10.07.07, 09:16
      Bakłażana najlepiej pokrój w grube plastry i dobrze posól. Niech poleży z pół
      godziny. Potem trzeba go opłukać i osuszyć. I na patelnię (tylko mało tłuszczy,
      bo strasznie wchlania) albo na grill. Możesz też panierwać: najpierw w mące,
      potem w roztrzepanym jajki i na koniec w bułce tartej. To najprostszy przepis
      na bakłażana. Przynajmniej dowiesz się, czy Ci smakuje.

      Avocado natomiast poecam z paluszkami krabowymi. Ja lubie bez dodatków, ale
      można z tego zrobić bardzo prostą sałatkę: avocado i plauszki pokroić w kostkę.
      Dodać poszappana sałatę lodową i kukurydzę. Mozna też wrzucić ogórka. Wymieszać
      i dodać trochę majonezu z jogurtem. Gotowe.

      Przy avocado trzeba pamiętać o jednym: musi być MIĘKKIE. Jeśli więc kupisz
      twarde, to niech poleży 2-3 dni i dojrzeje.
      • jacek1f tylko sprostuje jedno:-) Nie sol baklazana - juz 10.07.07, 09:26
        od lat nie trzeba, od 5 lat sa inne odmiany na swiecie zmieinione genetycznie i
        nie ma gorzkich baklazanow, to legenda i pozostalosc nie potrzebna.
        A prostszy sposb - najprostszy naprawde:-) to plastry baklazana kladziesz na
        grill, lub kratke piekarnika rozgrzanego i pedzelkiem smarujesz oliwą. Koniec.

        Solisz i piperzysz jak wyjmiesz - po 10-15 maks minutach.
    • Gość: senin jesli po raz pierwszy, to.. IP: 144.134.77.* 10.07.07, 09:30
      nalezaloby zaczac od czegos bardzo prostego a jednoczesnie super kompozycji
      smakowej

      dla mnie jest to plaster avokado na bulcr lub dobrym chlebie a na to pomidor,
      cieniutki plasterek czerwonej cebuli, sol i pieprz

      ja tak zaczynalam avokado i od razu sie w nim zakochalam

      pozniej jadlam z kawiorem, ale mnie nie zachwycilo

      kiedy zaczelam eksperymentowac - przyrzadzilam paste z rozgniecionego avokado z
      czosnkem, drobniutko posiekana cebula, sola, sokiem z cytryny i chilli,(moze
      byc troche pasty lub proszku indyjskiego curry)

      co do baklazana - przygotowauje tak jak podala poprzedniczka,
      po osuszeniu z soli wrzucam partiami na bardzo goracy gleboki olej(tak by
      baklazan zaczal sie zlocic po jakichs 30 sekundach) w przeciwnym razie olej
      jest za zimny i baklazan nim nasiaka

      odstawiam i dodaje do jakiejs miesnej lub warzywnej potrawy - koniecznie z
      pomidorami. Najlepiej przyrzadz jakis gulasz z pomidorami albo cos w rodzaju
      sosu do spagetti bolonskiego i dorzuc baklazana - wtedy zrozumiesz ten smak ;))


    • Gość: maj Re: Nigdy nie jadlam avocado i baklazana a bardzo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.07, 11:46
      Bakłażana też nie solę. Ten posmaczek to jest właśnie dla mnie smak bakłażana.
      A kroję go w kostkę, lekko podduszam na oliwie i wrzucam do sosu typu bolonese
      (czyli mięso mielone, czosnek, cebula, pomidory), albo bezmięsnie do ratatuji
      (cukinia, cebula, pomidor i co mi tam zalega w lodówce). Pyszny jest też w
      lasagne albo sam z grila (wtedy solę, nacieram oliwą i posypuję oregano).
      A awokado lubię samo. Smakuje jak młode orzechy wloskie.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka