Dodaj do ulubionych

przepis na sos pomidorowy do makaronu!!!

21.06.03, 14:42
pomocy-jak to zrobic,kupilam puszke pomidorow z ziolami i co teraz?makaron
umieem ugotowac,ale sos nie...
aha,i ten przepis musi byc bez miesa,wiec wszystkie bolognese odpadaja...
dziekuje:)
Obserwuj wątek
    • Gość: effka454 Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.03, 23:28
      Spróbuj może tak:
      rozgrzać trochę oliwy na patelni, wrzucić posiekaną cebulkę przyrumienić. Dodać
      pokrojone pieczarki, przykryć poddusić (ok. 20 min). Wwalić w to zakupioną
      puszkę pomidorów bez opakowania ;))). Przykryć, niech się lekko pobulgoce na
      małym ogniu.
      Na ugotowany makaron wyłożyć sos, posypać parmezanem tartym (do zakupienia w
      sklepie) lub utrzeć na tarce nieco żółtego sera (im twardszy tym lepiej się
      trze, a jeśli się marze - to posmarować tarkę oliwą)
      wszelkie przyprawy to już kwestia smaku.
      Ja w zasadzie takie rzeczy robię na wyczucie i wrzucam "co mi pod rękę wpadnie".

      Miłego dzionka życzę
    • Gość: Sz-r Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.03, 15:03
      na oliwie z oliwek zrumien kilka zabkow czosnku, potem je wywal z patelni. Teraz moze, ale wcale nie musi byc cebulka, nalepiej szalotka. Tak ze dwie male, powiedzmy. Jak sie zeszkli, to wrzucaj pomidory. Nie kupuj przyprawianych - sama przyprawiaj. Przede wszystkim oregano. Juz mozna solic, dodac lyzeczke cukru i kieliszek lub dwa wina. 20 minut na wolnym ogniu pod czesciowym przykryciem. Na koniec mozna (ale ja nie dodaje) dodac lyzke gestej smietanki.
      Jeszcze lepsze jest z miesem, ale nie to nie :-)
      • eowyn Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! 22.06.03, 21:09
        dzieki wielkie za rady,udalo mi sie i nawet byl bardzo dobry!dodalam jeszcze do
        pomidorow z puszki jeszcze dwa swieze i dodatkowo sama doprawilam - mam swietne
        ziola z Campo di Fiori(cudowne miejsce...) i swieza bazylia.
        Pycha,sama sie sobie dziwie jak mi sie to uydalo,bo to po jajecznicy i wodzie
        trzecia rzecz, ktora umiem ugotowac:))))
      • Gość: Linn Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! IP: *.dialup.tiscali.it 12.08.03, 19:16
        Spaghetti z sosem pomidorowym wloskiego szefa kuchni
        Na jedna osobe: 2 pomidory – 1 zabek czosnku – 1 lyzka oliwy extravergine – 6
        listkow bazylii - sol – cukier – pieprz – ser do posypania / parmigiano
        reggiano, grana padano albo inny /
        Pomidory sparzyc, przelac ziman woda, naciac na krzyz, obrac ze skorki, pokroic
        w kostke, usunac pestki. Na sporej patelni rozgrzac oliwe, wrzucic zabek
        czosnku przeciety na pol, po chwili dodac pomidory i bazylie porwana na
        czastki, dusic wszystko przez 10 minut / dodajac jednoczesnie 2 szczypty soli i
        jedna cukru /. Spaghetti ugotowac “al dente”, wyjac je z wody szczypcami / albo
        odcedzic na sicie zachowujac nieco wody /, wrzucic do sosu pomidorowego,
        wymieszac, posypac serem i znowu wymieszac / jeszcze na malenkim ogniu /. Na
        talerzach posypac leciutko pieprzem / z mlynka /.
        Takie spaghetti przyda sie w wielu sytuacjach: mozna je zrobic tylko dla
        siebie, dla zaproszonych przyjaciol / nawet jesli jest ich wielu; jedynym
        problemem bedzie znalezienie duzego garnka /, nawet na romantyczna kolacje.
        Wskazana butelka dobrego czerwonego wina.
        Latem mozna uzyc pomidorkow koktajlowych / rozgniecionych na desce do krojenia,
        uzytych razem ze skorka i pestkami – nie przeszkadzaja /, zima pomidorow w
        puszce typu “pelati”. To jest danie geniialne; nie mozna go nie znac.

    • hania_76 Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! 12.08.03, 20:10
      Eowyn, wrzuć pomidory do rondla i duś z łyżką oliwy przez jakieś pół godzinki.
      Wciśnij parę ząbków czosnku, wrzuć przepołowione oliwki, a następnie do sosu
      włóż ugotowany makaron i wszystko razem wymieszaj. Na talerzach posyp tartym
      parmezanem.
        • marghe_72 Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! 12.08.03, 21:54
          Barilla nie jest jedynym włoskim makaronem dostepnym na naszym rynku ,
          przynajmniej w W-wie:))
          Co do sosu, to oliwa + czosnek + cebulka + swieże pomidorki obrane ze skory,
          pozbawione pestek i pokrojone w miare drobno + sól + pieprz + świeza bazylia.
          Poddusić.
          Makaron wrzucic na sos, zamieszac, zdjąc z ognia, posypac pokrojoną w
          kosteczkę mozzarellą.
          Smacznego\
          M
          • winniepooh Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! 12.08.03, 22:58
            marghe_72 napisała:

            > Barilla nie jest jedynym włoskim makaronem dostepnym na naszym rynku ,
            > przynajmniej w W-wie:))

            a gdzie ja pisze, że jedynym włoskim? inne włoskie agnesi, federrici, primo
            gusto itd., wychodzą jakby to ująć..... al dente inaczej. może ktoś zna jeszcze
            jakiś makaron, który można ugotować, żeby był twardawy, ale nie surowy i nie
            gumiasty

            > Co do sosu, to oliwa + czosnek + cebulka + swieże pomidorki obrane ze skory,
            > pozbawione pestek i pokrojone w miare drobno + sól + pieprz + świeza
            bazylia.
            > Poddusić.
            > Makaron wrzucic na sos, zamieszac, zdjąc z ognia, posypac pokrojoną w
            > kosteczkę mozzarellą.
            > Smacznego\
            > M
            • Gość: Linn Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! IP: *.dialup.tiscali.it 13.08.03, 08:05
              Sos "al filetto di pomodoro" / sos ten smakuje jak ze swiezych pomidorow /:
              1 duza puszka pomidorow w sosie wlasnym / tzw. “pelati” /, 2 lyzki oliwy
              extravergine, 2 zabki czosnku, peperoncino / jesli ktos lubi /, oregano, listki
              bazylii, sol, pieprz, szczypta cukru
              Pomidory rozgniesc reka, usunac twarda czesc / jasniejsza i twardsza koncowka,
              zalezy od gatunku /, zachowac troche tzw. sosu wlasnego.
              Do glebokiej patelni wlac oliwe, zabki czosnku przekrojone na pol i
              peperoncino, podsmazyc lekko, wyjac peperoncino, dodac pomidory wycisniete z
              nadmiaru sosu.
              Dusic na srednim ogniu przez okolo 5-6 minut, dodajac troche soli, pieprzu
              swiezo zmielonego, cukru i oregano / nie za duzo! /.
              Dodac troche sosu wlasnego i porwane reka listki bazylii.
              Dusic jeszcze troche na malym ogniu az do uzykania wlasciwej konsystencji /
              pomidory nie rozpadna sie calkowicie; zostanie cos w rodzaju filecikow i stad
              nazwa tego sosu /.

          • Gość: Linn Re: przepis na sos pomidorowy do makaronu!!! IP: *.dialup.tiscali.it 13.08.03, 18:09
            Dzieki za mile slowa. Rano tylko klikam i ewentualnie cos wklejam, potem czytam.
            Co do pesto, ja rozrabiam je z woda od makaronu w misce, mozna nad parujaca
            woda. Potem do tego wrzucam makaron. Jak sie doda pesto do garnka, moze sie
            dobrze nie polaczyc / pesta jest stosunkowo malo /.
            Co do makaronu, Agnesi nie powinna byc zla / choc jej nie probowalam /. Jesli
            ma sie watpliwosci, lepiej wybrac Barille. Ona nie zawodzi. Inne tylko, jesli
            jestesmy pewni, ze sa co najmniej tak samo dobre. Federrici i Primo Gusto nie
            znam, ale trzeba uwazac. Moga to byc makarony na poziomie hard discountu.
            Nie ma sposobu na makaron. Jak nie jest dobry, zawsze sie rozklei albo nie
            bedzie smakowal tak, jak trzeba.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka