Dodaj do ulubionych

krem do ciasta

IP: *.gprspla.plusgsm.pl 25.07.07, 15:37
chciałabym przełożyć biszkopt kremem zrobionym z serka mascarpone zmieszanego
ze śmietaną kremówką.tylko niewiem jak się robi taki krem i czy biszkopt
nasączyć czymś?czym?proszę o rady
Obserwuj wątek
    • sana Re: krem do ciasta 25.07.07, 20:25
      Zamiast kremówki daj serek homogenizowany. 250g mascarpone i tyle samo serka,
      możesz też dodać 4 żółtka utarte z małą ilością cukru. Ja tak robię i jest
      pyszne. Musi trochę postać w lodówce i zastygnąć.
    • bene_gesserit Re: krem do ciasta 25.07.07, 22:48
      Biszkopt nasaczyc, ale nie za duzo - wchlonie on wilgoc z kremu, co krem
      troche 'zwiaze'.
      Ja ubijam smietanke z cukrem i dodaje mascarpone. Proporcja 1:2 dla mascarpone.
      Zeby sie nei zwarzylo, i smietanka i serek musza byc w tej samej temperaturze -
      zimne bardzo (takie po paru godzinach w lodowce). Wg mnie lepiej jest mieszac
      serek z bita smietana, bo to nadaje mu puszystosci, serek homo nie da tego
      efektu.

      Do masy mozesz dodac np odrobine zaparzonej (i zimnej) kawy, kakao czy cos w
      tym stylu (takze cos z procentami, ale tu ostroznie - duze ryzyko
      przedobrzenia, alko w likierze w nadmiarze rujnuje wszystko. Max. 30g na ok.
      0,5 kg kremu).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka