Dodaj do ulubionych

przepis dla początkujących

29.07.07, 12:08
Czy moglibyście podać przykład przepisu, który mogę zrobić, będąc jutro u
chłopaka? Chcę go dożywić, ale nie mam doświadczenia- chcę od czegoś zacząć. :)
Chcę żeby to było syte, ale jednocześnie lekkostrawne i nierozgrzewające, może
być bez mięsa.
Interesuje mnie zwlaszcza kuchnia arabska, hiszpańska i indyjska.
Obserwuj wątek
    • Gość: aga Re: przepis dla początkujących IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.07, 13:20
      ja bym zjadła gołąbki... od tygodnia za mną chodzą :). Są sycące, nie musisz
      robić zawiesistego gestego sosu do nich, moga byc bez mięsa, z kaszą, albo
      możesz użyć zamiast lisci kapusty liście winogrona. Możliwości masz wiele :).
      albo jakiś omlet z farszem.... warzywnym lub mięsnym... Pozdrawiam :)
      • gabrielafrancuz Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 13:38
        Hm, omlet.. trzeba chyba bardzo pilnować żeby nie opadł, nie ściął się za bardzo
        itp?
        A gołąbki.. hm, myslalam o czyms mniej pracochłonnym (dopiero zaczynam w kuchni
        :D ), może gazpacho z duuużą ilością warzyw, na zimno?
        • turzyca Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 13:45
          Zapewne mam barbarzynskie podejscie do omletow, ale jedyne czego pilnuje, to
          zeby sie za bardzo nie przypalil. Frittate zreszta robie rownie niedbale. :)

          Jesli masz cos do przetarcia (mikser, malakser) to gazpacho jest swietne -
          szybkie, latwe do zrobienia i pyszne. Tylko swieze ziola trzeba miec.

          U mnie rozpieszczanie konczy sie zawsze zrobieniem wielkiej patelni
          warzywno-ryzowej (dowolny zestaw warzy obsmazony na patelni, do tego ryz
          ugotowany metoda: 1 miarka ryzu, dwie miarki wody, obsmazyc suchy ryz na
          tluszczu, zalac woda, dodac przyprawy, pozwolic pykac na malym ogniu az wszystko
          sie wchlonie), ale to po prostu ulubione danie. :)
          • gabrielafrancuz Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 14:06
            Mogę nie przecierać gazpacho? Czy nieprzetarte to już nie będzie gazpacho..?
            O patelni ryżowej też myślę.
            A może jakaś wariacja na temat piersi z kurczaka z ryżem?
            Z jakimiś warzywami?
            Byle nie z mrożonki...?
            • turzyca Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 14:48
              Mrozonki o tej porze roku??? Wychodzisz na targ i kupujesz wszystkie ladne,
              blyszczace swiezymi kolorami warzywa. Po czym robisz z tego kompozycje
              dowolna.:) Jak sobie pomyslalam o tych pomidorach, papryce, cukini, cebulce to
              od razu mnie goni, zeby po cos siegnac...

              Ja ogolnie gotuje bez miesa, ale jesli kurczak, to pokroic w kostke, oproszyc
              przyprawami, po odlezakowaniu rzucic na mocno rozgrzana patelnie. A potem
              zmniejszyc ogien, dorzucic rozdrobnione warzywka, a w ostatniej fazie dowalic
              ugotowany ryz.


              Nieprzecierane gazpacho mi by wyszlo jak salatka, chyba bym predzej tradycyjny
              mleczny chlodnik zrobila.
              • gabrielafrancuz a może penne z cukinią w sosie serowym? 29.07.07, 15:05
                Co do mrożonek- mojej mamie często się ostatnio nie chce gotować, stąd zestawy
                np Hortexu - warzywa na patelnię itp- ale jak dla mnie to nie to samo co
                "prawdziwe" warzywa.
                Mnie też dużo mięsa nie jest potrzebne do życia :)
                A co do przepisów: jesteśmy oboje ubogimi studentami, a nie wiem czy w
                jarzyniaku obok jego mieszkania znajdzie sie taki 'luksus' jak rukola, o której
                ktoś coś wspominał ;-)
                Myślę o penne z cukinia w sosie serowym- ile sera musialabym kupic na 2 osoby
                zeby go rozpuscic do makaronu- 15 dkg starczy?
                Rozpuszczam go na patelni gdzie rumieni sie juz cukinia z czosnkiem, czy osobno-
                bo ser ma tendencje do przypalania sie...?
                • brunosch Re: a może penne z cukinią w sosie serowym? 29.07.07, 19:40
                  15 dag wystarczy, zetrzej na tarce, w rondelku roztop troche masła i dodaj
                  śmietanę 12% gdy się zagotuje, dodaj ser, dopraw do smaku (możesz też dać
                  jakieś zioła - bazylię, rozmaryn) i gorącym serem polewasz gotowe danie.
                  • brunosch oczywiście - gorącym SOSEM :) nt 29.07.07, 19:41

    • Gość: eris Re: przepis dla początkujących IP: *.toya.net.pl 29.07.07, 13:29
      ja bym zrobila leczo warzywne jezeli ma byc jarskie mozna oprocz papryki
      cukini cebulki dac pieczarki i do tego pomidorki i wychodzi super sosik.
      warzyw jest pod dostatkie. dotego ryz lu chlebek jak kto woli i kieliszek
      czerwonego winnka
      • gabrielafrancuz Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 13:39
        Leczo jedliśmy wczoraj- moja mama nam zrobiła :D
        Dzięki za propozycje, proszę o jeszcze.
        • ba_nita Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 13:44
          Gotujesz jajka na twardo do tego sos musztardowy, młode ziemniaki, ćwikła i
          maślanka albo kefir. Czas przygotowania około 25-30 min.
          • gabrielafrancuz Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 14:08
            Nie lubimy oboje jajek w sosie musztardowym, ale dzięki za propozycję ;-)
            Lubimy za to piersi z kurczaka, makarony, ostre przyprawy, dużo warzyw.
            Może spaghetti? Penne? Tagliatelle? :)
            • Gość: en Re: przepis dla początkujących IP: *.chello.pl 29.07.07, 14:34
              Zrob moze penne z cukinia. Trzy-cztery cukinie - musza byc malutkie - pokroj w
              plasterki (nie obieraj). Podsmaz delikatnie z czosnkiem w plasterkach i
              kawaleczkami skorki cytrynowej (z polowki cytryny) na oliwie. Dodaj kozi serek
              (miekki), wymieszaj, jezeli za suche, mozesz dodac troche slodkiej smietanki
              albo oliwy. Dopraw sola, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koncu wrzuc duza garsc
              porwanych listkow bazylii. Wymieszaj z makaronem (tagliatelle tez moze byc). Do
              tego pomidory z rukola w sosie vinaigrette. Bardzo proste, szybkie i smaczne.
    • misiek121319 Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 16:50
      kawalki kurczaka podsmaz na patelni, dodaj pokrojone warzywa, np. marchew
      pamidory, seler, pietruszke, kukurydze, celule i co tam lubisz do tego 2 kostki
      rosolowe, koncentrat pomidorowy woda i warzywko albo pieprz i sol. Moze byc tez
      jakas przyprawa meksykanska czy jaka tam lubisz.Do tego ugotowany ryz, kasze
      lub najlepiej kuskus jak lubisz. Razem to wymieszaj. Niech sie poddusi. W tym
      czasie mozecie sie zajac soba:P no i smacznego:**
    • swinka_bejb Re: przepis dla początkujących 29.07.07, 19:14
      Proponuje moj ulubiony kuskus z cukinia, pomidorami i ciecierzyca (z puszki
      albo sucha namoczyc w przeddzien i ugotowac przed rozpoczeciem dzialan
      kuchennych).

      Kuskus zalac wrzaca woda z sola (1 szkl wody na 1 szkl kuskusu i pol lyzeczki
      soli). pobeltac, odstawic pod przykryciem.
      W miedzyczasie na duzej patelni szybko podsmazyc na oliwie 2 malutkie cukinie w
      plasterkach (jesli wieksze, to w kostke), cukinie musza byc chrupkie, nie
      rozciapane. Dodac pomidorki koktajlowe, do lekkiego zmiekniecia. Na koniec
      dodac ugotowana ciecierzyce, do podgrzania. Teraz kuskus rozdrapac widelcem,
      zeby rozdzielic ziarnka i dorzucic na patelnie, a do tego 1-2 zabki czosnku
      posiekane drobno albo przecisniete, troche miety siekanej(najlepiej swiezej),
      troche pietruszki, doprawic sokiem z cytryny i oliwa z oliwek i kuminem (jak
      jest) i... zjadac. Mozna na cieplo, mozna na zimno, mozna z piersia kurza w
      kostke i przysmazona na samym poczatku albo bez miesa.
    • figgin1 Re: przepis dla początkujących 30.07.07, 11:09
      Proste, lekkie i pyszne. Uduś ma maśle pora, pieczrki i cukinię. Do tego dużo
      czosnku, cząber świeża bazylia. Podaj z ryżem.
      Albo zupka. Weź sok wielowarzywny, wrzyć do niego pokrojoną w paski cukinię,
      przypraw czosnkiem i ziołami podaj z grankami z chleba.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka