Dodaj do ulubionych

Domowa musztarda - robił ktoś?

IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.07, 11:42
Wątek linn_linn o domowym majonezie natchnął mnie na pomysł
zrobienia domowej musztardy. Czy ktoś z was próbował może już robić
coś takiego i ma sprawdzony przepis?

Na razie znalazłam to:
Gorczycę (szarą) utłuc na mąkę. Zarumienić dobrze miód, ocet
zagotować, zmieszać z miodem i zalać gorczycę wrzątkiem; wybijać
dobrze, póki nie ostygnie, i zlewać zaraz do butelek czy słoików,
zakorkować lub mocno obwiązać pęcherzem, żeby nie wytchło.
Jeżeli będzie za gęsta dodać octu do proporcji.

Co prawda przydałyby się proporcje albo ilość składników, ale nie
wymagajmy za dużo na początek;))
Szukam dalej:) Wsparcie mile widziane, może byc duchowe;)))
Obserwuj wątek
      • jacek1f tu proszę - z kuchnia.pl: 07.08.07, 11:56
        Domową musztardę zrobisz z szklanki octu winnego (ziołowego lub
        estragonowego), skórki startej z ½ cytryny, sproszkowanej gałki
        muszkatołowej, cukru, gożdzików i 10 dag. sproszkowanej gorczycy.
        Zagotuj ocet z kilkoma goździkami, skórką cytrynową, szczyptą gałki
        muszkatołowej i cukrem. Później przecedź to przez sito. Powoli
        mieszając wlewaj ocet do sproszkowanej gorczycy. Gdy wystygnie,
        nałóż do słoika i umieść na 10 dni w chłodnym miejscu.

        Jeżeli użyjesz gorczycy białej to uzyskasz musztardę o
        delikatniejszym smaku, jeżeli czarnej, uzyskasz musztardę
        ostrzejszą.



        Ja robie sam, ale nie od początku - kupuje Colemansa proszek
        musztardowy i potem juz mozna szalec z moca i smakami...:-)

        Powodzenia
    • Gość: evro44 Re: Domowa musztarda - robił ktoś? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.08.07, 11:56
      to już perwersja, bo jeżeli słuszną ideą jest pieczenie chleba,
      robienie wędlin czy nawet majonezu (linn odkryła Amerykę bardzo
      póżno) to upieranie się przy musztardzie jest bezsensowne.Uważam, że
      dobrą smakowo i jakościowo musztardę można kupić bez szkody dla
      swojego zdrowia i gustów.Nie popadajmy w skrajość.Ręka do góry kto
      domowym sposobem zrobi słoiki na tę musztardę?
      • Gość: pasqda Re: Domowa musztarda - robił ktoś? IP: *.adsl.inetia.pl 07.08.07, 15:43
        Ależ ja daleka jestem od upierania się, a i do kupnych musztard nie
        mam żadnych zastrzeżeń - kieruje mną raczej ciekawość, skoro można
        zrobic domowy majonez i keczup to czemu by nie spróbować z
        musztardą? Broń Boże nie zamierzam ze wstrętem odwracać się od
        gotowych sosów i otwierać manufaktury jedynie słusznej musztardy:)
        Ale jeśli się uda, to co mi szkodzi mieć trochę kuchennej frajdy?:))
      • linn_linn Re: Domowa musztarda - robił ktoś? 07.08.07, 15:51
        Zadnej Ameryki nie odkrylam. Po pierwsze metoda nie jest moja, po
        drugie czesto widujesz w necie robienie majonezu taka metoda /
        chodzi mi o sloik, nie o sam blender /? Po czwarte: jestem pewna, ze
        wiele osob ta metoda go zrobi, a inna nie. Po czwarte, gdybysmy
        tutaj ograniczali sie do odkrywania Ameryki, to niewielu z nas
        mialoby tu cos do powiedzenia / przy okazji sprawdze jak to wyglad u
        Ciebie :))) /.
        A tak w ogole jesli to dla Ciebie jest perwersja... No comment.
    • Gość: pasqda Zrobiłam :) IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.07, 14:54
      Wczoraj było pierwsze podejście:) I smak musztardowy, nawet bardzo!
      I właśnie z tym "bardzo" mam mały problem - jak złagodzić smak
      musztardy? Robiłam z przepisu podanego przez Jacka, czyli
      rozrabiałam gorczycę samym octem, bez wody. Dodałam miodu, owszem
      smak się zmienił na lekko miodowy, ale nadal kopa ma takiego, że
      odrzuca na drugi koniec kuchni:)))

      Swoją drogą, wielkie dzięki pinos za link do porad Jarka, bo już
      beztrosko przymierzałam sie do robienia musztardy z czarnej
      gorczycy:)))) Ta to by mnie dopiero na drugą stronę wywróciła:))

      W każdym razie zabawa mi się spodobała i na pewno będzie podejście
      drugie, a prototyp zostanie wykorzystany jako dodatek ( w małych
      ilościach:) ) do sosów:)
    • Gość: goska Re: Domowa musztarda - robił ktoś? IP: *.gizycko.mm.pl 11.08.07, 17:43
      Witam!
      Niedawno trafiła w moje ręce książka Sosy-100 najlepszych przepisów
      aut.Silvii Faller i Moniki Cremer,a tam bajka,przepisy i rady jak
      zrobić różne musztardy.Postanowiłam podzielić sie moim odkryciem.

      Słodka musztarda

      75 g nasion żółtej gorczycy
      1/2 łyżeczki nasion kolendry
      3 goździki korzenne
      50 g cukru
      1/4 łyżeczki do herbaty cynamonu
      w proszku
      1/4 łyżeczki do herbaty soli jodowanej
      80 ml octu z białego wina

      1.Nasiona gorczycy drobno zmielić w młynku do kawy razem z nasionami
      kolendry i goździkami.
      2.Proszek gorczycowy wymieszać z cukrem, cynamonem i solą.
      3.Powoli dolewać ocet i 3 do 4 łyżek stołowych wody, przez cały czas
      mieszając.
      4.Czyste słoiki twist-off napełnić musztardą i dobrze zakręcić.

      Wariacje
      Zamiast cukru można użyć również innego słodzika (miodu,syropu
      itp.).
      Pasuje, do
      •Białych kiełbasek.
      •Wątrobianki.
      •Rozmaitych wędlin i kiełbas

      musztarda sherry

      50 g nasion żółtej gorczycy
      5 do 10 g nasion czarnej gorczycy (w zależności od pożądanego
      stopnia ostrości musztardy)
      50 ml octu z sherry
      70 ml wytrawnego sherry
      l ząbek czosnku
      l łyżka stołowa brązowego cukru
      1/2 łyżeczki do herbaty soli jodowanej

      1.Nasiona gorczycy moczyć około 12 godzin w occie zmieszanym z 50 ml
      sherry.
      2.Obrać czosnek. Wymoczone nasiona gorczycy, czosnek i sól utrzeć z
      resztą sherry.Jeżeli masa jest zbyt spoista,ewentualnie dolać nieco
      octu.
      3.Czyste słoiki twist-off napełnić gotowa musztardą i dobrze
      zakręcić.
      Pasuje do
      •Kiełbasy i wędlin.
      •Pieczeni na zimno.
      •Zimnych nóżek.

      musztarda czosnkowa

      50 g nasion żółtej gorczycy
      20 g nasion czarnej gorczycy
      100 ml octu z białego wina
      4 duże ząbki czosnku
      l szczypta soli
      l gałązka oregano
      l gałązka tymianku
      l.Nasiona gorczycy moczyć w 70 ml octu co najmniej 12 godzin.
      2.Namoczoną gorczycę ucierać drewnianym tłuczkiem,dodając stopniowo
      resztę octu i 80 ml wody.
      3.Obrać czosnek, drobno posiekać i utrzeć z odrobiną soli.
      4.Zioła opłukać pod zimną wodą, dokładnie osuszyć i drobno posiekać.
      5.Zioła i czosnek dodać do musztardy. Wszystko razem dokładnie
      wymieszać.
      6.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardąi dobrze zakręcić.

      Wariacje.
      Jeśli wolicie kremową wersję tej musztardy, wystarczy nasiona
      gorczycy zmielić w młynku do kawy.

      musztarda jabłkowa

      100 g nasion żółtej gorczycy
      20 g nasion czarnej gorczycy
      120 ml octu jabłkowego
      120 ml wina z jabłek
      1jabłko średniej wielkości(okoto 100 g)
      2łyżeczki do herbaty cukru
      l łyżeczka do herbaty suszonych zia¬ren zielonego pieprzu
      1/4 łyżeczki do herbaty soli jodowanej
      3listki szalwii

      1.Nasiona gorczycy zmielić niezbyt drobno w młynku dokawy. Proszek z
      gorczycy wymieszać z octem jabłkowym i 4 łyżkami wina z jabłek.
      Odstawić na 2 godziny, aż gorczyca napęcznieje.
      2.Obrać ze skórki jabłko,usunąć gniazdo nasienne i pokroić miąższ w
      drobną kostkę.
      3.Jabłko przełożyć do garnka,dodać resztę wina z jabłek,cukier
      i ziarenka pieprzu.Garnek szczelnie przykryć i dusić jabłko do
      miękkości.
      4.Jabłko razem z płynem,ziarenkami pieprzu i solą dodać do musztardy
      i utrzeć na jednolitą masę.
      5.Musztardę przełożyć z powrotem do garnka, jeszcze raz podgrzać,
      ale nie gotować.
      6.Umyć szałwię, dokładnie osuszyć na ściereczce, pokroić w małe
      paseczki i dodać do musztardy. W zależności od konsystencji
      musztardy, dodać jeszcze trochę wody.
      7.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardą i dobrze
      zakręcić.
      Pasuje do
      •Szynki w cieście chlebowym.
      •Siekanej pieczeni.
      •Smażonej wątróbki drobiowej.
      •Pasztetów.

      musztarda tymiankowo-morelowa

      4 suszone morele
      3 łyżki stołowe białego wina
      50 g nasion żółtej gorczycy
      70 ml octu z białego wina
      1/4 łyżeczki do herbaty utartej skórki z cytryny
      l łyżeczka do herbaty kurkumy
      1/4 łyżeczki do herbaty soli jodowanej
      3 gałązki tymianku

      1.Morele pokroić w bardzo małą kostkę i podlać winem.
      2.Nasiona gorczycy drobno zmielić w młynku do kawy
      i wymieszać z 50 ml octu.
      3.Morele i gorczycę odstawić na 2 godziny, aż napęcznieją.
      4.Namoczone morele razem z gorczycą utrzeć na jednolitą masę,
      dodając stopniowo resztę octu, 2 łyżki stołowe wody, skórkę cytryny,
      kurkumę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
      W zależności od konsystencji musztardy dolać jeszcze trochę wody.
      5.Tymianek opłukać pod zimną wodą, osuszyć ściereczką. Usunąć
      łodygi, listki dodać do musztardy.
      6.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardą i dobrze
      zakręcić.
      Pasuje do
      •Delikatnych potrawek i pasztetów.
      •Wędzonej ryby.




      • Gość: goska Re: Domowa musztarda - robił ktoś? IP: *.gizycko.mm.pl 11.08.07, 18:15
        cd.:
        musztarda miodowo-pomarańczowa

        50 g nasion żółtej gorczycy
        1/2 łyżeczki do herbaty suszonych ziarenek zielonego pieprzu
        1/2 łyżeczki do herbaty nasion kopru włoskiego
        l pomarańcza
        okoto 30 ml octu z białego wina
        3 łyżeczki do herbaty płynnego miodu kwiatowego

        1.Ziarna gorczycy razem z pieprzem i koprem włoskim
        drobno zmielić w młynku do kawy.
        2.Umyć pomarańczę i dokładnie osuszyć. Zdjąć skórkę i pokroić w
        cieniutkie pseczki.
        3.Wycisnąć sok z pomarańczy (około 100 ml). Podgrzać
        w rondelku, dodać proszek z gorczycy i wszystko razem jeszcze raz
        podgrzać.
        4.Skórkę pomarańczową krótko obgotować, osączyć na sicie.
        5.Do gorczycy dodać ocet,skórkę pomarańczową i miód.
        W zależności od konsystencji musztardy, dolać jeszcze trochę octu.
        6.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardą i dobrze
        zakręcić.
        Pastuje do
        •Delikatnych potrawek z ryb.
        •Wędzonej ryby.
        •Potrawek z drobiu.

        musztarda lawendowa

        50 g nasion żółtej gorczycy
        6 ziarenek czarnego pieprzu
        1/4 łyżeczki do herbaty nasion kopru włoskiego
        70 ml octu z białego wina
        12 listków świeżej lawendy
        2 łyżki stołowe octu z białego wina
        l szczypta soli jodowanej
        l łyżka stołowa płynnego miodu kwiatowego

        1.Nasiona gorczycy razem z ziarenkami pieprzu i koprem włoskim utłuc
        niezbyt drobno w moździerzu.
        2.Proszek gorczycowy wymieszać z octem.
        Odstawić zacier na 2 godziny,aż gorczyca napęcznieje.
        3.Umyć lawendę pod zimną wodą i pokroić w bardzo wąskie paseczki.
        4.Zmieloną gorczycę utrzeć na miazgę, dolewając octu z białego wina.
        Dodać posiekaną lawendę.
        5.Musztardę przyprawić do smaku solą i miodem.
        W razie potrzeby dolać jeszcze trochę wody.
        6.Czyste słoiki twist-off napełnić gotową musztardą i dobrze
        zakręcić.
        Pasuje do
        •Pieczeni jagnięcej.
        •Salami.
        •Szynki.
        •Frykadelek jagnięcych.

        musztarda pomidorowa

        50 g nasion żółtej gorczycy
        5 g nasion czarnej gorczycy
        4 ziarenka ziela angielskiego
        70 ml octu z białego wina
        l mała szalotka
        1 ząbek czosnku
        2 pomidory
        2 małe gałązki świeżego oregano
        l łyżka stołowa oleju
        l szczypta soli jodowanej

        1.Nasiona gorczycy razem z ziarenkami ziela angielskiego drobno
        zmielić w młynku do kawy.
        2.Proszek z gorczycy rozmieszać z octem. Zacier odstawić na 2
        godziny.
        3.Szalotkę i czosnek obrać i bardzo drobno posiekać.
        4.Pomidory umyć, obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne.
        Miąższ bardzo drobno posiekać. Oregano opłukać pod zimną wodą,
        dokładnie wysuszyć i również drobno posiekać.
        5.W rondelku rozgrzać olej.Zeszklić czosnek i szalotkę.
        Dodać pomidory i dusić do miękkości razem z czosnkiem i szalotką.
        6.Do masy pomidorowej dodać gorczycę. Wszystko razem dokładnie
        wymieszać. W razie potrzeby podlać wodą.
        7.Musztardę przyprawić do smaku solą, na koniec dodać oregano.
        8.Czyste słoiki twist-off napełnić musztardą i dobrze zakręcić.
        Pasuje do
        •Wędlin i kiełbas.
        •Galarety z nóżek.

        Z powodu zawartości pomidorów, musztarda pomidorowa nie jest tak
        trwała jak inne gatunki. Z tego względu należy ją przechowywać w
        lodówce i zużyć w przeciągu 2 tygodni. Zamiast świeżych pomidorów
        możecie użyć l łyżkę stołowa przecieru pomidorowego.

        ostra musztarda tymiankowa

        50 g nasion żółtej gorczycy
        20 g nasion czarnej gorczycy
        l łyżeczka do herbaty ziaren różowego pieprzu
        około 100 ml balsamico blanco
        l szczypta soli jodowanej
        l łyżeczka do herbaty płynnego miodu
        4 łyżeczki do herbaty drobno posiekanego tymianku

        1.Nasiona gorczycy zmielić drobno w młynku do kawy razem z
        ziarenkami pieprzu.
        2.Zmieloną gorczycę wymieszać z balsamico i przyprawić
        do smaku solą. Odstawić zacier na l godzinę, od czasu do czasu
        zamieszać. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dolać jeszcze nieco octu.
        3.Dodać miód i tymianek. Wszystko razem starannie wymieszać. Czyste
        słoiki twist-off napełnić musztardą i dobrze zakręcić.
        Pasuje, do
        • Wędlin i kiełbas.

        musztarda estragonowa

        50 g nasion żółtej gorczycy
        40 g świeżego estragonu
        50 ml octu z białego wina
        I szalotka
        l szczypta soli jodowanej
        l szczypta świeżo zmielonego białego pieprzu

        l. Nasiona gorczycy zmielić drobno w młynku do kawy i rozprowadzić
        70 ml wody.Zacier odstawić na dwie godziny, od czasu do czasu
        zamieszać.
        2.Estragon opłukać pod zimną wodą, osuszyć na ściereczce. Oskubać z
        łodyg listki,zmiksować razem z octem.
        3.Obrać szalotkę i bardzo drobno posiekać.
        4.Masę estragonowa wymieszać z namoczoną gorczycą.
        5.Musztardę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
        Czyste słoiki twist-off
        napełnić gotową musztardą
        i dobrze zakręcić.
        Pasuje do
        •Wędlin i kiełbas.
        •Potrawek z ryby.
        •Wędzonej ryby.
        Domowa musztarda estragonowa ma niepowtarzalny aromat. Taka
        musztarda nie jest jednak tak zielona jak gotowy produkt, który
        dzięki zawartym w nim antyutleniaczom nie zmienia koloru.
        Nie każdy mikser nadaje się do rozdrabniania małych ilości ziół.
        Estragon można również bardzo drobno posiekać nożem kuchennym.

        PORADY:
        Zanim przystąpimy do przyrządzania domowej musztardy,musimy
        zdecydować się,czy wolimy łagodny,czy raczej ostrzejszy wariant.
        Łagodna w smaku musztarda przede wszystkim zawiera nasiona żółtej
        gorczycy.Im więcej dodamy nasion czarnej gorczycy,tym ostrzejsza
        będzie również nasza musztarda

        Dwie metody do wyboru

        Najpierw namoczyć,potem mielić
        Nasiona gorczycy polewamy octem,winem,wodą lub jakimś innym płynem i
        moczymy przez kilka godzin,a następnie rozdrabniamy w mikserze lub
        ucieramy drewnianym tłuczkiem.W tym przypadku ręczny mikser nie
        zdaje egzaminu.Jeżeli zamierzamy uciec się do pomocy robota
        kuchennego,powinniśmy wziąć większą ilość nasion(przynajmniej
        dwukrotnie więcej,niż przewiduje nasz przepis).Podczas rozdrabniania
        gorczycy stopniowo dodaje się zioła i przyprawy.

        Najpierw zmielić,a potem przygotować zacier
        Jeśli ma to być musztarda gruboziarnista,wówczas nasiona gorczycy
        wystarczy zmiażdżyć w moździerzu.Do wszystkich innych rodzajów
        musztard gorczycę powinno się zmielić w elektrycznym młynku do kawy.
        Taka procedura jest znacznie szybsza,a ponadto daje optymalny
        stopień zmielenia.
        Młynek do kawy należy uprzednio dokładnie oczyścić z resztek kawy.
        Większe ilości gorczycy mieli się porcjami,mniej¬ze - do 50 g -
        doskonale mieszczą się w standardowym młynku.Również przyprawy,jak
        pieprz lub ziarna kolendry,można zmielić w młynku razem z gorczycą.
        Proszek ze zmielonej gorczycy dokładnie mieszamy z płynem,na
        przykład octem,który niekiedy łączy się dodatkowo z wodą lub winem.
        Najłatwiej zrobić to za pomocą trzepaczki
        rózgowej lub-w przypadku większych ilości-ręcznego miksera.Z
        początku masa może mieć zbyt płynną konsystencję,jednakże w miarę
        ucierania mączka gorczycowa pęcznieje i zacier staje się bardziej
        spoisty.
        A tak na marginesie:Im dłużej uciera się musztardę,tym pełniejszy
        jest również jej bukiet zapachów

        Wysoka temperatura łagodzi ostrość
        Niekiedy musztarda jest jeszcze dodatkowo podgrzewana.Tego rodzaju
        zabieg polecamy zwłaszcza amatorom łagodniejszej,słodszej musztardy.
        Podgrzewanie-podobnie jak w przypadku chrzanu-powoduje utratę
        ostrości,ponieważ olej gorczycowy łatwo się ulatnia.

        Napełnianie i przechowywanie
        Kiedy musztarda jest już gotowa,napełnia się nią małe,czyste słoiki
        i dobrze je zakręca.Ponieważ musztarda potrzebuje nieco czasu,żeby
        rozwinąć swój pełny smak,powinna „przegryzać się" około jednego
        tygodnia.W chłodnym i suchym miejscu(spiżarnia, chłodna piwnica)
        musztardę można przechowywać do 3 miesięcy.Otworzone słoiki należy
        koniecznie wstawić do lodówki i zużyć musztardę w przeciągu dwóch
        tygodni.
        Pozdrawiam




Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka